Hoti: Na korak smo od sporazuma sa Srbijom, veliki napredak u ekonomskoj saradnji

SPECIALE: Uashington, a u kërkua njohja e Kosovës?

SPECIALE: Uashington, a u kërkua njohja e Kosovës?

Posted by Klan Kosova on Thursday, September 3, 2020

Na korak smo od toga da zaključimo sporazum između Kosova i Srbije, kazao je večeras kosovski premijer Avdulah Hoti nakon današnje runde razgovora u Vašingtonu, prenose kosovski mediji, dok „štetni sporazumi“ za Kosovo „nisu došli i neće doći“ iz Bele kuće.

Novinarima albanskih redakcija potvrdio je da je sastanak održan sa srpskim predsednikom i američkim predstavnicima – savetnikom za nacionalnu bezbednost Robertom Obrajenom, kao i izaslanikom za dijalog Beograda i Prištine, Ričardom Grenelom.

Potvrdio je i da se razgovaralo i o priznanju Kosova, a da se sutra očekuje da se „završi obaveza“ – dogovor, istovremeno govoreći o velikom napretku u današnjim razgovorima po pitanju ekonomske saradnje.

Da sutra očekuje finalizaciju „dogovora“, ali da se o priznanju Kosova ne razgovara, izjavio je  nakon današnjih rundi razgovora predsednik Srbije, Aleksandar Vučić. Više o tome u posebnoj vesti.

„Sutra čekamo da završimo svu ovu obavezu koju imamo već dugo. Detaljnije informacije imaćete sutra nakon zaključenja… Jedno mogu da kažem da štetni i neprihvatljivi sporazumi za Kosovo nikada nisu došli i neće doći iz Bele kuće. Postigli smo veliki napredak u unapređivanju ekonomske saradnje. Za sve što razgovaramo sa Srbijom, cilj nam je uzajamno priznavanje. Danas smo napravili veliki korak. Nije pokrenuto (pitanje granica), niti će ikada biti pokrenuto. Nikad. Potpuno smo u okviru principa koje imamo kao vlada. Dogovor ćete videti sutra, jer je to dogovor. Sutra ćete videti sve o čemu smo se dogovorili. Preduzeli smo veliki korak ka zaključivanju konačnog sporazuma“, rekao je Hoti, prenela Koha.

Upravo je američka strana ponovo danas naglasila da se razgovaralo o ekonomiji, odnosno o normalizaciji ekonomskih odnosa.

„Lideri Srbije i Kosova već prave napredak. Naši razgovori ovog jutra usredsređeni su na jačanje ekonomskih veza i ekonomske normalizacije. Unapred se radujemo daljim razgovorima ovog popodneva“, potvrdio je američki savet za nacionalnu bezbednost.

Ričard Grenel je demantovao natpise dela srpskih medija, ali koje su potvrdili i srpski zvaničnici, da je srpskoj delegaciji navodno predstavljen papir u kojem se od Srbije zatražilo uzajamno priznanje Kosova, ali da je to Aleksandar Vučić „brutalno odbio“.

Konačno, potvrdio je i Aleksandar Vučić. U zasebnom obraćanju medijima tvrdi da je u jednom od dokumenata – o ekonomskoj normalizaciji bila tačka o „međusobnom priznanju“, ali i i da je on rekao američkim zvaničnicima da je „ne može prihvatiti“.
Nada se da u drugim dokumentima neće biti ove tačke. Kaže da se „bori“ da Prištinska delegacija prihvati mini Šengen „jer bi to značilo slobodan protok ljudi kapitala i usluga“.

O reakcijama prištinskih, beogradskih i međunarodnih zvaničnika koje su prethodile današnjem sastanku, kao i o onima tokom sastanka detaljnije čitajte u:

Kljan Kosova: Tramp možda sutra sa Vučićem i Hotijem

Dačić: Vučić u Vašingtonu „brutalno“ odbio tačku deset o „međusobnom priznanju“

Američki savet za nacionalnu bezbednost: Lideri Srbije i Kosova već prave napredak, ekonomija

Čadež: Na stolu zanmljivi predlozi o privredi, hajde da počnemo od nečega što nas spaja

Grenel demantovao vest o papiru za uzajamno priznanje

Jeremić: Navrat-nanos odluka vlade za saučesničku podršku na slepo Vučiću

Mali iz Vašingtona: Dobili smo nikada gori papir, tačka 10 uzajamno priznanje

Kurti: Kosovska delegacija u turističkoj poseti Vašingtonu

Hoti iz Vašingtona: Moguće postizanje ekonomskog sporazuma koji će dovesti do „međusobnog priznanja“

Brnabić: Vlada Srbije usvojila deklaraciju o podršci Vučiću u razgovorima u Vašingtonu

Vučić: Predaja nije opcija

Grenel: Ostavimo politiku po strani

Poruka srpske delegacije uoči sastanka: Ekonomija, ne politika

Srpski zvaničnici: Vučić nije osoba kojoj se uručuje ultimatum

Tači pozvao kosovsku delegaciju da načini „hrabre korake“ ka miruPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.