Kurti: Kosovska delegacija u turističkoj poseti Vašingtonu

Kryetari i Lëvizjes VETËVENDOSJE!, Albin Kurti në konferencë për media

Kryetari i Lëvizjes VETËVENDOSJE!, Albin Kurti në konferencë për media

Posted by Lëvizja VETËVENDOSJE! on Thursday, September 3, 2020

Poseta kosovske delegacije Vašingtonu je turistička, a Grenel je u žurbi, zbog čega pritiska slabiju stranu, a to je u ovom trenutku kosovska delegacija, ocenio je vođa Samoopredeljenja i donedavni kosovski premijer Aljbin Kurti.

„Kosovska delegacija otišla je tri dana ranije, pre početka razgovora u Vašington. Ovo je vladin turizam sa novcem države i naroda. Delegacija sa Kosova je ogromna po broju učesnika i višestruko veća od one iz Srbije. Ova delegacija nema iskustva u međunarodnim pregovorima, već samo u onim za funkcije vlade“, kazao je Kurti na konferenciji za medije.

Kurti tvrdi da kosovski tim nije koordinisan, te da Kosovo čeka još jedan neuspeh jer dijalog, kako tvrdi, nije pripremljen. Ova delegacija je „dezorijentisana“.

„Nema legitimitet, kredibilitet, autoritet, kako kažu“, kazao je Kurti.

„Možda su pregovori između SAD i Srbije stvarni, ali je kosovska delegacija nepotrebni posrednik“, dodao je.

Kaže da se Trampovom izaslaniku za dijalog – Ričardu Grenelu „žuri“.

„A kada je u žurbi, on pritiska slabiju stranu“.

S druge strane, ne može biti dogovora bez izbora na Kosovu, naglasio je Kurti, kao ni postavljanja platforme i pregovaračkog tima, ali i bez revizije 33 do sada postignuta sporazuma u Briselu.

Štaviše, samo priznanje Srbije, za Kurtija „nije dovoljno“.

„Srbija nam duguje mnogo više“, dodao je on.

Mogućnost da se sporazum sa Beogradom zakljući brzo bez učešća Samoopredeljenja koje je opisao kao stranku koja okuplja najveći broj ljudi, nazvao je „ludilom“.

Podsetio je i na rezultate istraživanja javnog mnjenja na Kosovu, prema kojem je pitanje dijaloga sa Beogradom tek na 5. mestu, kako tvrdi, prioriteta.

Zbog svega toga, Kurti kaže, da oni pripremaju „alternativnu vladu“, dok se oni kao opozicija razlikuju od opozicija u regionu, jer, kako to Kurti vidi, oni su opozicija većine, dok su opozicije u regionalnim zemljama opozicija manjina“.

„Cilj nam je da izađemo na birališta izglasavanjem nepoverenja vladi“, kazao je.

U vreme kada je Kurti držao konferenciju, započeli su razgovori dve delegacije u Vašingtonu.

Iako su informacije do sada bile neprecizne, šture i kontradiktorne dolazeći sa više strana, na osnovu do sada saopštenog, Beograd i Priština danas razgovaraju o ekonomiji.

Kurti, međutim, kaže da nema ni ekonomskog sporazuma „bez političkog dogovora“, jer kako kaže, sastanak se odigrava pred savetnikom za bezbednost Obrajanom, a ne u prisustvu ekonomskog savetnika u Stejt departmentu.

„Ostavimo politiku po strani“, kratko je pre sastanka na Tviteru poručio Ričard Grenel.

Neposredno pre sastanka oglasio se i predvodnik prištinske delegacije, Avdulah Hoti, poručivši da se ekonomskim sporazumom koji danas može biti potpisan, otvara put za „međusobno priznanje“.

U kratkoj poruci iskazao se preko Instagrama i Aleksandar Vučić. Na „bahate“ poruke albanskih zvaničnika: „Moja poruka svima u našoj prelepoj Srbiji je predaja nije opcija. Živela Srbija!“

 

O reakcijama prištinskih, beogradskih i međunarodnih zvaničnika koje su prethodile današnjem sastanku čitajte u:

Hoti iz Vašingtona: Moguće postizanje ekonomskog sporazuma koji će dovesti do „međusobnog priznanja“

Brnabić: Vlada Srbije usvojila deklaraciju o podršci Vučiću u razgovorima u Vašingtonu

Vučić: Predaja nije opcija

Grenel: Ostavimo politiku po strani

Poruka srpske delegacije uoči sastanka: Ekonomija, ne politika

Srpski zvaničnici: Vučić nije osoba kojoj se uručuje ultimatum

Tači pozvao kosovsku delegaciju da načini „hrabre korake“ ka miruPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.