Poruka srpske delegacije uoči sastanka: Ekonomija, ne politika

Bela kuća
FOTO: KoSSev

Par sati pre početka sastanka kosovske i srpske delegacije u Vašingtonu, predstavnici srpske delegacije za medije najavljuju da će predložiti projekte koji će „promeniti paradigmu odnosa Srba i Albanaca“ i „proširiti ekonomski uticaj Srbije“.

Srpska delegacija na čelu se predsednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem, a koga prati i ministar finansija, Siniša Mali, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Marko Đurić i predsednik Privredne komore Srbije, Marko Čadež, doputovali su u Vašington.

Dva dana pre njih tamo je stigla i kosovska delegacija. U skladu sa većim očekivanjima od sastanka, što potvrđuju i brojne izjave srpskih zvaničnika, kosovska delegacija u Vašingtonu boravi i duže i sa većim brojem ministara. Osim kosovskog premijera, Avdulaha Hotija, tamo su potpredsednici vlade Driton Seljmanaj i Aljbuljena Balaj, ministar pravde Seljim Seljimi, ministarka spoljnih poslova Meljiza Haradinaj-Stubla, ministar infrastrukture Arban Abraši i šef kabineta premijera Ardita Duši.

Rugova u Vašingtonu
FOTO: Avdulah Hoti/Fejsbuk

Danas se pre sastanka nisu oglašavali osim što je Avdulah Hoti objavio fotografiju osnivača LDK, Ibrahima Rugove koji prstom upire u Belu kuću. Ipak, predstavnici kosovska delegacije danima najavljuju pregovore o međusobnom priznanju.

Tokom boravka u Vašingtonu kosovska delegacija sastala se sa predstavnicima američkih biznismena albanskog porekla sa kojima su po povratku iz Vašingtona najavili organizaciju Foruma albanskih biznismena u svetu.

Đurić: Predstavićemo agendu ekonomske saradnje koja može da promeni paradigmu odnosa Srba i Albanaca

Delegacija Srbije u Vašingtonu ponašaće se u skladu sa zakonima Srbije i srpskim nacionalnim interesom.

„Ko zna kakva je politika predsednika Vučića u vezi sa Kosovom i Metohijom prethodnih osam godina odlično zna kakav će biti odgovor državne delegacije Srbije ukoliko budemo suočeni sa  ponudama koje bi bile suprotne onome što je naš nacionalni interes“.

Upravo iznošenje takvih ponuda ne može da isključi, a ponovio je i najavu predsednika Vučića da će se domaćinima izviniti ukoliko do takvih ponuda ipak ne dođe.

Od razgovora očekuje da „prošire ekonomski uticaj naše zemlje u regionu“, otvori tržište KiM i stvori šanse za mlade privrednike.

Ukoliko bude „novih momenata“ neko iz delegacije će izaći iz Bele kuće da obavesti medije, rekao je Đurić takođe.

Dok najavljuje takvu taktiku srpske delegacije, kaže da u Prištini vlada atmosfera kao da je „sudnji dan, najvažniji dan od proglašenja nezavisnosti“ i da se najavljuje povezivanje sa Albanijom i Makedonijom.

Đurić je ponovio poruku koju su jutros slali i premijerka Brnabić i ministar Dačić – da se srpska delegacija ozbiljno spremala za ovaj sastanak.

„Naša delegacija predstaviće ovde agendu ekonomske saradnje Beograda i Prištine koja može u potpunosti da promeni paradigmu odnosa Srba i Albanaca na ovom području“, najavljuje.

Čadež: Ekonomski ne politički pristup razgovorima

Jedini član srpske delegacije koji nije političar, predsednik PKS, Marko Čadež, kaže da će pristup Srbije ovim pregovorima biti upravo „da se okrene način na koji se razgovara o problemima“ – sa fokusom na ekonomiju, ne politiku.

„Pokušali smo da iz ekonomske perspektive pođemo od onoga što nas spaja. To je specijalno važno i nadam se da će i delegacija iz Prištine biti spremna da razgovaramo o budućnosti. Da razgovaramo o infrastrukturnim projektima koji će nas povezivati, ali i o tome kako ćemo da pomognemo inovacije, kako ćemo da organizujemo industrijske i poslovne parkove, kako ćemo da pravimo i privlačimo investitore“, rekao je Čadež.

Pročitajte još:

Srpski zvaničnici: Vučić nije osoba kojoj se uručuje ultimatum

Direktor Klan Kosova: Ako političari ne izvuku najbolje iz dijaloga, za Kosovo će možda biti kasnoPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.