Čadež: Na stolu zanimljivi predlozi o privredi, hajde da počnemo od nečega što nas spaja

Na stolu postoje zaista zanimljivi predlozi i dobri predlozi kada je u pitanju privreda, poručio je iz Vašingtona predsednik Privredne komore Srbije, Marko Čadež, nepunih pola sata nakon izjave ministra finansija Srbije u prethodnom sazivu, Siniše Malog sa istog mesta, da je pred beogradsku delegaciju na sto stavljen „nikad gori papir“ u kom jedna od tačaka podrazumeva međusobno priznanje.

„Ne samo kada je u pitanju infrastrukturno povezivanje koje je važno, ovaj put su predstavljeni veoma konkretni projekti za podršku privatnom sektoru, veoma konkretni projekti koji mogu zaista da kreiraju nova radna mesta. Da obezbede veoma brzo oživljavanje privredne aktivnosti u krajevima naše zemlje koji su do sada bili više zapostavljeni“, poručio je Čadež.

Projekti koji su na stolu su projekti za budućnost

Kaže da će se ovim projektima olakšati život mladih ljudi, bez obzira gde oni živeli, a ne da „sreću traže negde drugde“.

Čadež, međutim, nije dao detalje o projektima kao ni o „zapostavljenim kojim se to krajevima naše zemlje“, radi.

Navodi istovremno da se razgovori nastavljaju, te da je teško zbog „celog kompleksa političkih problema“ koji su „tu veoma dugo“.

„On jeste i dalje težak za Srbiju, vi znate koja je pozicija Srbije danas kada je u pitanju problem KiM, vi znate vrlo dobro kako su se do sada odvijale stvari. Ali naravno iskustvo pregovaračkog tima i predsednika Republike govori dovoljno da polako krećemo ka nečemu što nas spaja“.

Hajde da počnemo od nečega što nas spaja a ne razdvaja

Na pitanje o tački deset koja, kako je prethodno poručio Siniša Mali, govori o uzajamnom priznanju, te da li je i koliko ova tačka „kamen spoticanja za ostale ekonomske projekte koje su na agendi“, Čadež podseća na izjavu Ričarda Grenela da su pregovori u SAD pre svega o ekonomskoj saradnji Beograda i Prištine.

U međuvremnu se oglasio i Ričard Grenel, koji je demantovao pojedine medijske navode o tome da je Vučiću danas u Vašingtonu predstavljen papir o uzajamnom priznanju Kosova, sa zahtevom za potpisivanje, a time ujedno i Sinišu Malog.

„Ovo su pregovori o tome kako ćemo živeti sutra i od čega ćemo živeti sutra. Naravno politički aspekt je tu, on nije od juče tu, videćemo kako će se razvijati pregovori dalje. Za obe delegacije je važno to što su SAD odlučile da ipak na sto stave jednu vrstu sopstvene garancije da su spremni da podrže konkretnim merama, projektima, novcem da podrže kreiranje novih radnih mesta i privredu Srbije“, ponovio je svoje izlaganje o ekonomskim projektima, ali takođe i ovog puta su izostali detalji.

Kaže da se ekonomski odnosi između Beograda i Prištine poboljšavaju, te da se Srbija ponovo u većoj meri nakon ukidanja taksi vratila na kosovsko tržište. Dodaje da je saradnja između privatnika odlična, a ono što je sada potrebno je „novi bust, nova energija i novac i projekti koji će omogućiti stranama da kreiraju nov poslove, kompanije…“.

Sa druge strane, kada je reč o političkim problemima, kaže da ne veruje da će se oni rešavati u jednom danu, ali je bitno da se razgovara.

„A taj ekonomski deo će sigurno uticati na to kako ćemo u budućnosti da tretiramo političke probleme i o njima razgovarati“, dodao je.

O reakcijama prištinskih, beogradskih i međunarodnih zvaničnika koje su prethodile današnjem sastanku čitajte u:

Grenel demantovao vest o papiru za uzajamno priznanje

Jeremić: Navrat-nanos odluka vlade za saučesničku podršku na slepo Vučiću

Mali iz Vašingtona: Dobili smo nikada gori papir, tačka 10 uzajamno priznanje

Kurti: Kosovska delegacija u turističkoj poseti Vašingtonu

Hoti iz Vašingtona: Moguće postizanje ekonomskog sporazuma koji će dovesti do „međusobnog priznanja“

Brnabić: Vlada Srbije usvojila deklaraciju o podršci Vučiću u razgovorima u Vašingtonu

Vučić: Predaja nije opcija

Grenel: Ostavimo politiku po strani

Poruka srpske delegacije uoči sastanka: Ekonomija, ne politika

Srpski zvaničnici: Vučić nije osoba kojoj se uručuje ultimatum

Tači pozvao kosovsku delegaciju da načini „hrabre korake“ ka miruPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.