Dačić: Vučić u Vašingtonu „brutalno“ odbio tačku deset o „međusobnom priznanju“

Dačić
Foto: N1

Tačno je da je papir sa predlozima među kojima i tačka 10 o „međusobnom priznanju“ bio na pregovaračkom stolu. Predsednik Vučić je to na vrlo brutalan način odbio, poručio je ministar spoljnih poslova Srbije, Ivica Dačić.

Uprkos dematijima iz Bele kuće, deo srpskih medijia i dalje tvrdi da je srpskoj delegaciji danas predstavljen papir o uzajamnom priznanju, a to je potvrdio sada i srpski ministar spoljnih poslova u studiju televizije Pink – koja praktično čitav dan izveštava o događajima iz Bele kuće.

„Predsednik Vučić je na vrlo brutalan način odbio ovu tačku deset. Rekao je da je to za Srbiju neprihvatljivo i da će se on ponašati u skladu sa Ustavom Srbije“, poručio je Dačić.

„Mi smo u startu rekli bez skrivenih namera da je ovo za nas neprihvatljivo i da smo spremni da prihvatimo dogovore oko čega da se usaglasimo, jer bez saglasnosti nema ni dogovora“.

Upravo zato poručuje američkim zvaničnicima da je trebalo pažljivo da slušaju šta je Vučić govorio pre odlaska u Vašington.

Dačić navodi da srpska delegacija nikada ranije nije videla papir sa ovakvim tekstom, ne navodeći ujedno šta je sadržano u ostalih 15. tačaka.

Sa druge strane, priznao je da je tačno da se razgovaralo o ekonomiji, te da su „razmenjivani predlozi“ u ovom smislu.

„Sa naše strane je nesporno da želimo da učestvujemo u normalizaciji ekonomskih odnosa, slobode kretanja, investicija. Ali ako postoji neka želja da se putem skrivene agende ide korak dalje u političkom rešenju, i da se kao predlog političkog rešenja postavlja formulacija – međusobno priznanje, mislim da to ne samo da nije realno, nego da je svima jasno da to Srbija neće prihvatiti“, podcrtao je Dačić.

O samim razgovorima unutar Bele kuće, još uvek se ne zna mnogo, osim kratkih informacija američkih zvaničnika do sada da su u pitanju ekonomske teme.

Međutim, van zidina, i u delu srpskih medija lansirana su „ekskluzivna saznanja“ o tome da je Srbiji „uručen papir za priznanje Kosova“. „Sve je pripremljeno unapred, Albanci su sve znali”, objavio je „Blic“ informaciju iz navodnih diplomatskih krugova u Vašingtonu.

Večernje novosti su u međuvremenu i objavile sadržaj navodne tačke 10: „Obe strane se obavezuju na međusobno priznavanje i zaštitu etničkih manjina, restituciju svojstva, rešavanje statusa pojedinaca sa državnog nivoa i dogovaraju se da otvore kancelarije zadužene za zaštitu i izveštavanje o manjinskim pravima svake godine“.

„Nikada gori papir, čija jedna tačka podrazumeva međusobno priznanje Srbije i Kosova“, poručio je Siniša Mali ispred Bele kuće posle prve runde razgovora.

Međutim, samo pola sata kasnije, njegov kolega iz delegacije, predsednik PKS, Marko Čadež, na istom mestu i sa istog događaja, raspoloženo kaže da na stolu postoje „zaista zanimljivi i dobri predlozi“ o privredi.

Konačno, odmah se oglasio i Ričard Grenel i to u pauzi dve runde sastanka: „Netačno“, kratko je demantovao vest o tome da je Vučiću danas u Vašingtonu predstavljen papir o uzajamnom priznanju Kosova, sa zahtevom za potpisivanje.

Kako je nedavno preneo Tanjug, u Vašingtonu je upravo počela druga runda dijaloga, kojoj se pridružila i ćerka američkog predsednika Donalda Trampa, Ivanka Tramp.

O reakcijama prištinskih, beogradskih i međunarodnih zvaničnika koje su prethodile današnjem sastanku, kao i o onima tokom sastanka čitajte u:

Američki savet za nacionalnu bezbednost: Lideri Srbije i Kosova već prave napredak, ekonomija

Čadež: Na stolu zanmljivi predlozi o privredi, hajde da počnemo od nečega što nas spaja

Grenel demantovao vest o papiru za uzajamno priznanje

Jeremić: Navrat-nanos odluka vlade za saučesničku podršku na slepo Vučiću

Mali iz Vašingtona: Dobili smo nikada gori papir, tačka 10 uzajamno priznanje

Kurti: Kosovska delegacija u turističkoj poseti Vašingtonu

Hoti iz Vašingtona: Moguće postizanje ekonomskog sporazuma koji će dovesti do „međusobnog priznanja“

Brnabić: Vlada Srbije usvojila deklaraciju o podršci Vučiću u razgovorima u Vašingtonu

Vučić: Predaja nije opcija

Grenel: Ostavimo politiku po strani

Poruka srpske delegacije uoči sastanka: Ekonomija, ne politika

Srpski zvaničnici: Vučić nije osoba kojoj se uručuje ultimatum

Tači pozvao kosovsku delegaciju da načini „hrabre korake“ ka miruPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.