Grenel: Tražio sam političare koji će da odbace politiku i fokusiraju se na ekonomiju i otvaranje novih radnih mesta

Cilj pregovora prištinske i beogradske delegacije pod pokroviteljstvom administracije Donalda Trampa je da se politički proces obiđe tako što ćemo se fokusirati samo na ekonomiju i stvaranje poslova, rekao je za Newsmax specijalni izaslanik predsednika Trampa za pregovore Beograda i Prištine, Ričard Grenel. Dodaje da ne prihvata ne kao odgovor i da će nastaviti da insistira na ekonomskoj normalizaciji i odbacivanju političkih pitanja.

Još jednom je potvrdio da je cilj pregovora „ekonomska normalizacija“ kao i to da oni predstavljaju nastavak „istorijskih dogovora“ o avio i železničkoj liniji Beograd – Priština i izgradnji autoputa Niš – Priština sklopljenih početkom godine.

„Ovo su dve države u kojima je politička borba zaista ograničila ekonomski napredak za mlade. Ono što pokušavamo da uradimo, na šta se predsednik Tramp fokusirao je, kako da otvorimo nova radna mesta u regionu, kako mladima obezbediti karijere zbog kojih će želeti da ostanu“.

Određeni progres ostvaren je juče, poručio je nakon prve runde pregovora, ali se pregovori nastavljaju i danas.

„Ja sam neko ko želi da nastavi da pokušava i neću prihvatiti ne kao odgovor“, rekao je dodajući da od dve strane traži da odbiju politička pitanja i bave se stvaranjem poslova i ekonomskom normalizacijom.

„Političari vole da se bave politikom, ali ono što sam tražio danas je da imamo političare koji odbijaju politiku i fokusiraju se samo na stvaranje poslova za mlade“.

Istom logikom, tvrdi, vodio se i predsednik SAD, Donald Tramp.

„On je video politički konflikt i pitao sva prava pitanja – Kakva je ekonomska situacija kod njih? Da li otvaraju nova radna mesta“, navodi Grenel dodajući da je Tramp kada je saznao da je „ekonomija u jednakom zastoju kao i politika“, predložio novi pristup.

„Hajde da vidimo da li možemo da izmenom dinamike u ekonomiji na kraju izmenimo i političku računicu“.

Na pitanje da li je moguće da dve strane postignu sporazum bez navedenih ekonomskih dogovora, Grenel navodi da je to pokušavano u prošlosti, ali da nije bilo uspeha.

„Pokušavamo istu stvar, politički veoma dugo. Imali smo političare za stolom koji su od drugih političara tražili da se ne igraju politike. A to je recept za katastrofu“, rekao je Grenel, „mi pokušavamo to da obrnemo“, dodaje.

Jeste bilo iznenađenja, ali se neki pred medijima pretvarali da su veća nego što su bila

Na pitanja da li je istina da je na pregovorima bilo „iznenađenja“ reč koju su predstavnici srpske delegacije više puta pre sastanka upotrebljavali, Grenel navodi da jeste i da u svim pregovorima ima iznenađenja.

„Da, mislim da kada god pregovarate, mora da bude iznenađenja. Ali iznenađenja koja su uvek dobra. Ona pritiskaju dve strane da urade više, da stvore više. Dakle, da, predstavili smo neka iznenađenja ali iskrenom mislim da nijedna strana nije bila toliko iznenađena. Nekada vole da se pred medijima pretvaraju da je iznenađenje veće nego što jeste“, rekao je on.

U danima koji su prethodili sastanku više srpskih zvaničnika, a u prvom redu predsednik Aleksandar Vučić, najavljivali su da bi u Vašingtonu mogla da se otvore i pitanja koja nisu deo zvanične agende. Takođe se juče u toku sastanka, iako je na njemu predočen „non-paper“ čije detalje nije dozvoljeno diskutovati u javnosti pre usaglašavanja, desilo suprotno – detalji navodne tačke 10. jednog od tri papira predočenih na sastanku procurili su u medije. Većina srpskih medija, ali i zvaničnika, tu tačku protumačilo je kao zahtev da Srbija prizna državnost Kosova.

Grenel je ponovio da je optimističan po pitanju postizanja dogovora i još jednom podvukao da „narodi Srbije i Kosova zaslužuju da imaju dinamične ekonomije“.

Na pitanje koji je interes SAD da se pored svih unutrašnjih problema bave „mirovnim pregovorima dve strane zemlje“, Grenel navodi da postoji interes investitora za širenje biznisa.

„Ovo su države u Evropi i mi bismo morali da imamo mogućnost da se američke kompanije, evropske kompanije, Zapad, zapadne kompanije, šire u ovom regionu. Međutim, tu postoji percepcija konflikta. Nezavisno od toga da li taj konflikt zaista postoji ili ne, postoji percepcija konflikta i mnoge industrije i SAD kompanije oklevaju da se šire u tom regionu. Ovo će biti odlično za američke poslove“.

Pročitajte još:

U srpskim medijima dramatično u Vašingtonu

Bela kuća potvrdila sastanak Vučića, Hotija i Trampa i potpisivanje sporazuma

Vučić: Neću da potpišem dokument u kojem stoji zahtev za priznanje, Mali vam rekao istinu

Hoti: Na korak smo od sporazuma sa Srbijom, veliki napredak u ekonomskoj saradnji

Kljan Kosova: Tramp možda sutra sa Vučićem i Hotijem

Dačić: Vučić u Vašingtonu „brutalno“ odbio tačku deset o „međusobnom priznanju“

Američki savet za nacionalnu bezbednost: Lideri Srbije i Kosova već prave napredak, ekonomija

Čadež: Na stolu zanmljivi predlozi o privredi, hajde da počnemo od nečega što nas spaja

Grenel demantovao vest o papiru za uzajamno priznanje

Jeremić: Navrat-nanos odluka vlade za saučesničku podršku na slepo Vučiću

Mali iz Vašingtona: Dobili smo nikada gori papir, tačka 10 uzajamno priznanje

Kurti: Kosovska delegacija u turističkoj poseti Vašingtonu

Hoti iz Vašingtona: Moguće postizanje ekonomskog sporazuma koji će dovesti do „međusobnog priznanja“

Brnabić: Vlada Srbije usvojila deklaraciju o podršci Vučiću u razgovorima u Vašingtonu

Vučić: Predaja nije opcija

Grenel: Ostavimo politiku po strani

Poruka srpske delegacije uoči sastanka: Ekonomija, ne politika

Srpski zvaničnici: Vučić nije osoba kojoj se uručuje ultimatum

Tači pozvao kosovsku delegaciju da načini „hrabre korake“ ka miruPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.