Haradinaj Hotiju: AAK neće podržati tripartitni sporazum o Gazivodama

Haradinaj
FOTO: Gazeta Express

„Neću prihvatiti da Kosovo potpiše trilateralni sporazum u kojem je Srbija strana nasuprot Kosova. Kosovo mora da preuzme obaveze i prava samo sa SAD, gde su samo SAD garant našeg suvereniteta i razvoja. Ujmani (Gazivode prim.red.) je naše i prihvatamo saradnju samo sa SAD za razvoj energije i vode“, poručio je preko svoje Fejsbuk stranice Ramuš Haradinaj uoči samog potpisivanja sporazuma Aleksandra Vučića i Avdulaha Hotija u Vašingtonu.

Svakog trenutka u Beloj kući započeće ceremonija nakon potpisivanja, kako se predstavlja, ekonomskog sporazuma Beograda i Prištine. Delegacije predvode Aleksandar Vučić i Avdulah Hoti.

Dok se od juče u delu srpskih medija dešava drama u vezi sa kontraverznom tačkom 10, koja je navodno predstavljena kao priznanje Kosova za Srbiju, a što je demantovao Ričard Grenel, potvrdili srpski zvaničnici, u kosovskoj javnosti danas, sporna tačka je – navodno zajedničko srpsko-kosovsko upravljanje jezerom Gazivode. Tome se protivi i opozicija, ali i deo kosovske vlade, pre svega AAK.

„Naporno smo radili na postizanju sporazuma o normalizaciji između država, ekonomske saradnje do uzajamnog priznavanja. Nažalost, situaciju u dijalogu pogoršala je jedna od tačka nacrta sporazuma koja govori o Gazivodama. Ne smatramo da bi Srbija trebalo da bude deo budućnosti Gazivoda. Otvoreni smo za američko Ministarstvo energetike, ali ne i za tripartitni sporazum koji uključuje Srbiju. Implikacije koje bi to moglo doneti u budućnosti mogu biti nepristupačne za Kosovo“, napisao je Haradinaj.

Ukoliko se sporazum bude potpisao koji uključuje jezero Gazivode, njegova stranka izaći će iz koalicije, prenosi deo kosovskih medija, premda sam Haradinaj to nije napisao na Fejsbuku, već to da Haradinaj nije uspeo da od Hotija „dobije razumevanje da se ukloni tačka o tripartitnom upravljanju jezerom Gazivode“, zbog čega je naveo za sada samo to da takav „sporazum neće podržati“.

U međuvremenu, kako je za RSE Haradinaj rekao, ukoliko takva tačka bude ostala, osim što će odbiti sporazum, biće ugrožena i stabilnost koalicije.

Ramuš Haradinaj je sa svojim simpatizerima i saradnicima prethodnih dana slao snažne poruke o prijateljstvu SAD i Kosova i o tome da su one ključne za dijalog Srbije i Kosova kao dve, kako vide, nezavisne zemlje.

On je i sada podvukao da Alijansa za budućnost Kosova snažno veruje u sporazume kojima posreduju Sjedinjene Američke Države, kao „glavni partner u postizanju slobode i formiranju države Kosovo“.

Da će ova tačka biti problematična, prethodno je i poslanik AAK, Gazmen Silja (Syla) poručio da se ne slaže sa „jednom tačkom sporazuma između delegacije Kosova i Srbije u Vašingtonu“.

U odgovoru za Kohu, poslanik ove partije, bez davanja preciznih informacija, kratko rekao da se AAK „ne slaže sa tim da se bilo koji deo teritorije Kosova preda na upravu nekome drugom“.

A bivši poslanik i lider Evroatlantske partije Miljaim Zeka, srpskoj javnosti poznat po izjavi u skupštini Kosova da mu je „žao što tokom rata nisu stigli da ubiju više Srba i od njih naprave sudžuk„ pre toga je najavio „dramatični razvoj događaja u Vašingtonu, u vezi sa Ujmanom“ – kako Albanci nazivaju Gazivode, koji je objavljen na portalu Periskopi. Zeka potvrđuje ovakav razvoj događaja, čiji je „najvreliji“ deo o „dilu za Gazivode“. Zeka tvrdi da kosovska strana ne prihvata „dvostrano“ upravljanje Gazivodama.

Potom je i ministar spoljnih poslova Srbije, Ivica Dačić istovremeno i posredno potvrdio da bi se u sporazumu mogao naći deo oko Gazivoda.

„Amerikanci smatraju da mi treba zajedno da koristimo resurse, a do sada nismo ih koristili, zato što su oni uzurpirali“, kazao je šef diplomatije u studiju TV Pink.

Dačić: Sve što nije pitanje statusa za nas prihvatljivo, sporazum vredan desetina milijardi dolara

Keljmendi: U nacrtu stajalo „Republika Kosovo“, Beograd se bunio, SAD insistirala na reciprocitetu

AAK protiv tačke sporazuma sa Srbijom: Ne damo deo Kosova na upravu nikome

Američki general: Vučić stvorio utisak da je pod pritiskom Kremlja, SPC i boračkih organizacija

Tramp sa Vučićem i Hotijem najviše pola sata

Grenel: Tražio sam političare koji će da odbace politiku i fokusiraju se na ekonomiju i otvaranje novih radnih mesta

U srpskim medijima dramatično u Vašingtonu

Bela kuća potvrdila sastanak Vučića, Hotija i Trampa i potpisivanje sporazuma

Vučić: Neću da potpišem dokument u kojem stoji zahtev za priznanje, Mali vam rekao istinu

Hoti: Na korak smo od sporazuma sa Srbijom, veliki napredak u ekonomskoj saradnji

Kljan Kosova: Tramp možda sutra sa Vučićem i Hotijem

Dačić: Vučić u Vašingtonu „brutalno“ odbio tačku deset o „međusobnom priznanju“

Američki savet za nacionalnu bezbednost: Lideri Srbije i Kosova već prave napredak, ekonomija

Čadež: Na stolu zanmljivi predlozi o privredi, hajde da počnemo od nečega što nas spaja

Grenel demantovao vest o papiru za uzajamno priznanje

Jeremić: Navrat-nanos odluka vlade za saučesničku podršku na slepo Vučiću

Mali iz Vašingtona: Dobili smo nikada gori papir, tačka 10 uzajamno priznanje

Kurti: Kosovska delegacija u turističkoj poseti Vašingtonu

Hoti iz Vašingtona: Moguće postizanje ekonomskog sporazuma koji će dovesti do „međusobnog priznanja“

Brnabić: Vlada Srbije usvojila deklaraciju o podršci Vučiću u razgovorima u Vašingtonu

Vučić: Predaja nije opcija

Grenel: Ostavimo politiku po strani

Poruka srpske delegacije uoči sastanka: Ekonomija, ne politika

Srpski zvaničnici: Vučić nije osoba kojoj se uručuje ultimatum

Tači pozvao kosovsku delegaciju da načini „hrabre korake“ ka miruPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.