U srpskim medijima dramatično u Vašingtonu

ŠOK u Beloj kući…, PODVALA“, KOBNA TAČKA BR.10 SRBIJA MORA DA PRIZNA KOSOVO – neki su od naslova srpskih dnevnih listova koji od juče prate dvodnevne razgovore Aleksandra Vučića i Avdulaha Hotija u Vašingtonu pod pokroviteljstvom administracije predsednika Donalda Trampa.

Iako je, kako je rekao predsednik i lider srpske delegacije, Aleksandar Vučić, delegacijama na sastanku predočen „non-paper“ čije detalje nije dozvoljeno diskutovati u javnosti pre usaglašavanja, desilo se suprotno – detalji navodne tačke 10. jednog od tri papira predočenih na sastanku procurili su u medije.

„Sve je pripremljeno unapred, Albanci su sve znali”, objavio je „Blic“ juče ekskluzivno informaciju iz navodnih diplomatskih krugova u Vašingtonu o „nepristojnoj ponudi Srbiji“ – „TRAMP ZATRAŽIO DA POTPIŠEMO PRIZNANJE KOSOVA“, uz pojašnjenje da je predsedniku „uručen“ papir po kom Srbija „danas treba da prizna nezavisno Kosovo“.

„Nikada gori papir, čija jedna tačka podrazumeva međusobno priznanje Srbije i Kosova“, poručio je potom Siniša Mali ispred Bele kuće posle prve runde razgovora Aleksandra Vučića i Avdulaha Hotija juče.

„Nikada gori papir, dakle papir sa šesnaest tačaka je na stolu od čega 10. podrazumeva međusobno priznanje. Tačno ono što je i predsednik Vučić znao“, obelodanio je novinarima srpski ministar finansija, i dodao: „Predsednik se bori, da li će izdržati, videćemo“.

Večernje Novosti su u međuvremenu objavile sadržaj navodne tačke 10 papira koji je stavljen pred srpsku delegaciju: „Obe strane se obavezuju na međusobno priznavanje i zaštitu etničkih manjina, restituciju svojstva, rešavanje statusa pojedinaca sa državnog nivoa i dogovaraju se da otvore kancelarije zadužene za zaštitu i izveštavanje o manjinskim pravima svake godine“.

Ričard Grenel je to demantovao, međutim, i to posle svojih prethodnih poruka da se politika ostavi po strani, dok je američki savet za nacionalnu bezbednost istakao da dvojica lidera prave napredak u ptanjima o ekonomskoj normalizaciji.

Istovremeno u Beogradu, u studiju TV Pink, smenjivali su se gosti u vanrednom programu drame u Vašingtonu. Isticale su se veštine i čvrstina predsednika Vučića uprkos teškoj poziciji u kojoj se nalazi.

Tačno je da je papir sa predlozima među kojima i tačka 10 o „međusobnom priznanju“ bio na pregovaračkom stolu. Predsednik Vučić je to na vrlo brutalan način odbio, poručio je ministar spoljnih poslova Srbije, Ivica Dačić u tom studiju.

Dileme je razrešio konačno i sam Vučić. „Mali vam je rekao istinu“, kazao je novinarima ispred Bele kuće. Na opasku da je Ričard Grenel takođe demantovao zahtev za potpisivanje dokumenta o priznanju, Vučić je kazao da on nije rekao „specifično na šta misli“. 

„Nemojte da budete protiv svoje zemlje i da budete toliki patološki lažovi!“ – poručio je onima koji „ne podržavaju svoju delegaciju“ i koji su je lažno optužili da su izmislili vest o zahtevu da Srbija prizna Kosovo.

Lepše reči imao je za Trampov kabinet: „Ja sam rekao da mi to ne možemo da prihvatimo. Moram da budem iskren da su ljudi iz Trampovog kabineta bili fer i saslušali to što smo imali da kažemo i mislim da u daljim dokumentima, sad već drugi, treći i tako dalje, te odredbe više nema“.

Nove naslovnice bile su spremne jutros:

„Šok u Beloj kući za Srbiju. VUČIĆU URUČILI PAPIR. Srbija odmah da prizna nezavisnost Kosova“, na naslovnoj je strani današnjeg Srpskog Telegrafa.

Politika preko svoje naslovnice objavljuje: „Traže da priznamo Kosovo“; Kurir: „PODVALA. Vučiću u Beloj kući na sto stavljen papir za priznanje Kosova“. Uz naslov je takođe izdvojen citat Siniše Malog, ali i deo navodne tačke 10.

„Amerika traži da priznamo lažnu državu! Odmah na početku razgovora na sto stavljen sporazum u kome se traži ‘međusobno priznanje’, piše Informer uz ocenu da je „VUČIĆ U SAD STAVLJEN PRED SVRŠEN ČIN“ ali i uz citat predsednika „Predaja nije opcija, ne pristajemo na ucene“.

Iako na naslovnoj, list Danas nije ostavio centralni prostor za vesti o pregovorima u Vašingtonu. Ova redakcija prenela je samo izjavu ministra Malog u vezi sa sporazumom od 16 tačaka. „Početak razgovora Srba i Albanaca u Vašingtonu. Mali: Nikada gora ponuda na stolu“, pišu ove dnevne novine.

„Ogroman pritisak na delegaciju Srbije u razgovorima sa Prištinom u Vašingtonu. Vučiću uručen papir sa priznanjem Kosova“, piše ALO!

„ULTIMATUM U BELOJ KUĆI. KOBNA TAČKA: SRBIJA MORA DA PRIZNA KOSOVO. Pred Vučića iznet papir sa opasnim zahtevom Amerike“, upozoravaju Večernje novosti uz sadržaj navodne tačke 10 i citat Siniše Malog da Srbija trpi ogroman pritisak te da „Agresivno reaguju na svaku našu reč“.

Uprkos, teškoj drami o kojoj mediji izveštavaju srpsku javnost, predsednik Vučić je na kraju prvog dana rada poručio da on ipak nije nikakav heroj, te da je u Vašingtonu samo radio svoj posao koji podrazumeva da kažete ne i u najtežim situacijama.

Za danas se diskretno najavljuje mogućnost potpisivanja sporazuma i to ekonomske prirode, i to u Ovalnoj sobi Bele kuće. Upravo najavljena mogućnost, da bi lidere u prostorijama kojima upravlja posetio na kratko upravo Donald Tramp, tumači se kao siguran znak da će se staviti potpis na dogovor. Tramp je u jeku predizborne kampanje.

Ukoliko bude potpisan danas, sporazum beogradske i prištinske delegacije neće biti izvršan potpisom lidera delegacija, već će morati biti ratifikovani u skupštinama.

Ratifikacija sporazuma u skupštini biće izazov samo za kosovsku stranu gde vladajuća koalicija može ostati bez formalne većine u parlamentu oduzimanjem mandata kosovskom poslaniku Etemu Arifiju koji je glasao za formiranje vlade, a za kojim je naknadno izdat nalog za hapšenje radi izvršavanja zatvorske kazne. U tom slučaju, Hotiju će biti neophodna podrška opozicionih stranaka na Kosovu koje su odbila poziv da budu deo delegacije u Vašingtonu. U srpskom parlamentu je za SNS sve čisto – dve trećine poslanika vladajuće stranke, uz trećinu poslanika koji u delu javnosti nemaju imidž opozicije.

Pročitajte još:

Bela kuća potvrdila sastanak Vučića, Hotija i Trampa i potpisivanje sporazuma

Vučić: Neću da potpišem dokument u kojem stoji zahtev za priznanje, Mali vam rekao istinu

Hoti: Na korak smo od sporazuma sa Srbijom, veliki napredak u ekonomskoj saradnji

Kljan Kosova: Tramp možda sutra sa Vučićem i Hotijem

Dačić: Vučić u Vašingtonu „brutalno“ odbio tačku deset o „međusobnom priznanju“

Američki savet za nacionalnu bezbednost: Lideri Srbije i Kosova već prave napredak, ekonomija

Čadež: Na stolu zanmljivi predlozi o privredi, hajde da počnemo od nečega što nas spaja

Grenel demantovao vest o papiru za uzajamno priznanje

Jeremić: Navrat-nanos odluka vlade za saučesničku podršku na slepo Vučiću

Mali iz Vašingtona: Dobili smo nikada gori papir, tačka 10 uzajamno priznanje

Kurti: Kosovska delegacija u turističkoj poseti Vašingtonu

Hoti iz Vašingtona: Moguće postizanje ekonomskog sporazuma koji će dovesti do „međusobnog priznanja“

Brnabić: Vlada Srbije usvojila deklaraciju o podršci Vučiću u razgovorima u Vašingtonu

Vučić: Predaja nije opcija

Grenel: Ostavimo politiku po strani

Poruka srpske delegacije uoči sastanka: Ekonomija, ne politika

Srpski zvaničnici: Vučić nije osoba kojoj se uručuje ultimatum

Tači pozvao kosovsku delegaciju da načini „hrabre korake“ ka miruPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.