Ministarstvo kulture Srbije osudilo najavu restauracije kuće Džafera Deve: Dalje podrivanje mogućnosti suživota na KiM

„Projekti revizionizma i slavljenja fašizma, koji su na upozorenje Ministarstva kulture naišli na jasnu osudu i od strane međunarodne zajednice i posebno Evropske unije, predstavljaju pravu sliku o opredeljenosti Prištine za dalje podrivanje mogućnosti suživota na Kosovu i Metohiji“, poručilo je danas srpsko ministarstvo kulture, a nakon pisanja medija o mogućnosti renoviranja kuće Džafera Deve u Kosovskoj Mitrovici.

Prištinska Koha izvestila je juče da je kosovsko ministarstvo kulture u budžetu za 2023. godinu planiralo 300,000 evra za renoviranje kuće Džafera Deve u južnom delu Mitrovice.

Ova suma novca pominjala se i početkom ove godine, kada je EU, zajedno sa UNDP najavila projekat restauracije ove kuće, koji je potom otkazan.

„Povodom najava da Priština istrajava u nameri da kuću ozloglašenog nacističkog zločinca iz Drugog svetskog rata Džafera Ibrahima Deve u Kosovskoj Mitrovici proglasi centrom za kulturu, Ministarstvo kulture Republike Srbije najoštrije osuđuje ovakve projekte falsifikovanja istorije i promovisanja zločina i nasilja“, oglasilo se danas Ministarstvo kulture Srbije.

Za restauraciju kuće ličnosti koju nazivaju „nacističkim kolaboracionistom“, kažu da je još jedna od aktivnosti „kojima Priština brutalno zloupotrebljava ime kulture za agresivne i bezobzirne projekte koji sa kulturom nemaju nikakve veze“.

„Napominjemo da je reč o ozloglašenom nacističkom kolaboracionisti, koji je bio aktivan u formiranju SS divizije „Skender-beg“, poznatom po pripremanju i izvođenju zločina nad srpskim i jevrejskim stanovništvom, gradonačelniku Mitrovice u vreme Drugog svetskog rata i ministru unutrašnjih poslova Albanije za vreme okupacije u vreme Drugog svetskog rata, koga je Adolf Hitler odlikovao 1944. godine“, poručilli su.

Ujedno su podsetili i da je visoki predstavnik za spoljnu i bezbednosnu politiku EU Žozep Borelj u odgovoru Ministarstvu kulture povodom upozorenja na ovakva dešavanja, naglasio da Evropska unija snažno osuđuje antisemitizam i ksenofobiju i sve njene manifestacije, uključujući rastuću netoleranciju i netrpeljivost prema etničkim manjinama i ranjivim zajednicama.

O Džaferu Devi, odnosno restauraciji njegove kuće, danas je na konferenciji za medije govorio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručivši da je to pitanje odnosa prema „nacističkom pravosnažno osuđenom zločincu“.

„Vi nacističkom zločincu podižete spomenik, hvalite se da je balistički pokret vaša prošlost, sadašnjost i budućnost. Nacizam. Zlikovac koji je progonio ne samo Srbe, već i Jevreje i sve druge. Veliki Džafer Deva“, ironično je poručio.

Ranije ove godine izbila je afera kada se otkrilo da su kosovske vlasti zajedno sa rukovodstvom UN i UNDP svečano najavile radove na restauraciji upravo kuće Džafera Deve u južnom delu Kosovske Mitrovice, a koju su preko projekta imale u planu da otvore u muzej nekadašnjeg albanskog ministra unutrašnjih poslova iz Drugog svetskog rata.

Nakon što je deo javnosti skrenuo pažnju na biografiju Deve, a takođe i pojedini međunarodni zvaničnici poput nemačkog ambasadora u Prištini – projekat je obustavljen, uz pravdanje iz UNDP da oni nisu znali o kome se radi. Ali i uz alternativu kosovske strane – da kuća ne mora po svaku cenu da nosi njegovo ime, stavivši akcenat na arhitektonsku vrednost.

Nemački ambasador, koji je isticao da se istina o holokaustu ne može izvrtati, podsetio je na dobre prakse iz posleratne Nemačke otvaranja kulturnih ustanova uz jasno ograđivanje od ratnih zločina. On je potom dospeo na udaru kritika porodice Džafera Deve, kao i dela javnosti i pojedinih medija, uključujući i dela predstavnika kosovske vlasti.

Međutim, prema pisanju kosovskih medija, upravo ovaj projekat našao se i na nedavno izglasanom budžetu kosovske vlade, za narednu godinu.

O celoj aferi oko kuće Džafera Deve, čitajte u:

Hasani: Deva slepi saradnik nacista; Rode je u pravu; Reakcija Čekua žalosna

Suroi: Zašto bi trebalo da se renovira kuća Džafera Deve

Član porodice Džafera Deve uputio pismo nemačkom ambasadoru, pozivajući ga da se javno izvini

Istoričar Budžovi: Džafer Deva štitio Jevreje, to je činjenica

Direktor Simon Vizentala ponosan što su pomogli obustavljanju međunarodne restauracije kuće Džafera Deve

Čeku: Ne odustajemo od restauracije kuće Džafera Deve, iz Srbije krenuo lažni narativ

Veler: Nerazumne reakcije na restauraciju kuće Džafera Deve

UNDP i Evropska Unija obustavili projekat restauracije kuće Džafera Deve

Hajrula Čeku o kući Džafera Deve: Ne radimo istorijski revizionizam, izvor nepotrebne buke Srbija

Fon Kramon o Džaferu Devi: Ne sme da se desi pranje istorije o poznatom nacističkom kolaboracionisti

Pacoli: Deva štitio Jevreje; lavina negativnih rekacija na objavu nemačkog ambasadora

Enver Robeli za Džafera Devu: On nije patriota, on je plaćenik fašista

Nemački ambasador o restauraciji kuće Džafera Deve: Kultura sećanja na pogrešan način

EU i UNDP zabrinuti zbog kontroverzi oko kuće Džafera Deve i rade na alternativama

Slučaj kuće Džafera Deve – Кulturno nasleđe Mitrovice kao pokretačka sila dijaloga među zajednicama

Kulturni centar „Redžep Mitrovica“ nosi naziv po saradniku nacista, ili albanskom heroju?Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.