Čeku: Ne odustajemo od restauracije kuće Džafera Deve, iz Srbije krenuo lažni narativ

kuća Džafera Deve
FOTO: KoSSev, kuća Džafera Deve

Ministarstvo kulture Kosova neće odustati od restauracije kuće Džafera Deve u Mitrovici, saopštio je ministar kulture, omladine i sporta Hajrula Čeku (Hajrulla Çeku). Poreklo otvaranja rasprave je u Srbiji, a reakcije su prethodnih dana bile histerične, poručio je. Diskurs je opasan, te će međunarodnim partnerima biti dato dovoljno vremena da dobiju pojašnjenja, ali ovo ministarstvo ne odustaje od projekta. Ima dovoljno novca, ali započeti posao se mora nastaviti sa međunarodnim partnerima.

Dan nakon odluke EU i UNDP da otkažu projekat vredan oko 300,000 evra restauracije kuće Džafere Deve, za kojeg već više strana ističe njegovu ulogu kao nacističkog kolaboracioniste, kosovski ministar za kulturu, koji se i dalje zalaže za zaštitu njegove oronule kuće kao objekta od posebnog značaja, održao je danas konferenciju za medije u Prištini.

I danas je optužio Srbiju za izvor „ujdurme“. „Debata poslednjih dana vodi poreklo iz Srbije“, rekao je Čeku.

Odluka međunarodnih agencija da otkažu projekat stigla je nakon afere koja se otvorila kada su se inicijalno one krajem prošle nedelje pohvalile time da će zajedno sa kosovskim ministarstvom za kulturu restaurirati „najzadivljujuće mesto nasleđa – kuću Džafera Deve“, da bi potom srpski istoričari javnosti ukazali na to da se radi o istaknutoj figuri Vermahta.

EU i UNDP su se ubrzo i ogradili – da su „zabrinuti zbog kontroverzi“ oko ove kuće, te da „rade na alternativama“, ali se sve zahuktalo nakon što se oglasio nemački ambasador u Prištini.

„Nema pranja istorije! Nemojte da izvrćete istinu o holokaustu ili o ratnim zločinima koji su počinili nacisti i lokalni kolaboracionisti“, poručio je Jorn Rode, uz naglasak da je „veoma zabrinut“. Iste poruke uputila je potom i izvestiteljka za Kosovo, Viola fon Kramon.

To je pokrenulo lavinu negativnih komentara u albanskoj javnosti. Nemačkom ambasadoru od javnih ličnosti su posebno zamerili bivši kosovski ministar spoljnih poslova Bedžet Pacoli koji je istakao pozitivnu ulogu Deve, kao i antropološkinja sa Kembridža, albanskog porekla Nora Veler. Ona je prvo poručila da nemački ambasador nije dobro informisan, da bi u sinoćnjem gostovanju na KTV direktno optužila ambasadora da je načinio štetu, tako što je netačno povezao restauraciju kuće sa lažnim optužbama da Kosovo negira holokaust.

Sada je na konferenciji za medije, Čeku naglasio da je svrha rasprave koja je „pokrenuta iz Srbije“ bila upravo „širenje laži da je Kosovo poricalo holokaust, što je srpska izmišljotina“.

„Mora se jasno reći, da ponovimo, da je albanski narod dao bezbroj dokaza o svom antifašističkom opredeljenju i posvećenosti zaštiti i spašavanju jevrejskog naroda tokom Holokausta. Debata poslednjih dana vodi poreklo iz Srbije i vrlo je jasna. Paradoksalno, država koja ima politiku negiranja genocida i politiku rehabilitacije ratnih zločinaca teži da izmišlja narativ tako što prikazuje Kosovo kako negira holokaust ili predstavlja projekat kao pokušaj revizionizma ili prekrajanja istorije. To je lažni narativ koji dolazi iz Srbije jer su istorijske činjenice nepobitne i očigledno nisu na strani Srbije. Čak i sadašnje činjenice, ne samo istorijske, opovrgavaju ovaj apsurdni i opasni narativ Srbije. Zaštićeni spomenik, koji se na našoj listi kulturnog nasleđa formalno pojavljuje pod nazivom ‘Kuća Džafera Deve’, je spomenik u javnom vlasništvu. Tokom svoje istorije imao je brojne javne funkcije, uključujući zdravstvene i druge. Ima velike estetske, arhitektonske, društvene, obrazovne i druge vrednosti. I po tipologiji gradnje jedan je od prvih primera na Kosovu prelaska na modernu evropsku arhitekturu. Deo je kolektivnog sećanja žitelja Mitrovice i u lošem je stanju. Dakle, potrebna je restauracija. Ona je oštećena u požaru 2015. godine, dok je poslednja intervencija u ime odbrane bila 2018. godine. Moramo da završimo ovaj posao započet pre nekoliko godina“. 

Takođe je Čeku danas ponovio da je Ministarstvo kulture „najavilo restauraciju zgrade, a ne restauraciju lika Džafera Deve“.

On je ovo inače kazao po drugi put od juče kada se u pokušaju da sačuva projekat, posredno ogradio da kuća Džafera Deve „ne mora po svaku cenu da zadrži ovo ime“, a akcenat stavio njenu arhitektonsku vrednost.

„Dakle, mi ne radimo ništa osim obnavljanja spomenika, mi štitimo naše kulturno nasleđe i ne rehabilitujemo priču o Džaferu Devi ili bilo kojoj drugoj ličnosti. Nakon restauracije zgrade, regionalni centar kulturnog nasleđa biće lociran u Mitrovici, a ostali prostori spomenika biće korišćeni za muzej, umetničku galeriju, dokumentacioni centar. (…) Nasilje nad spomenikom, arhitekturom, u potpunoj je suprotnosti sa međunarodnim konvencijama i evropskim praksama zaštite nasleđa. A među tim praksama je i praksa naše prijateljske zemlje, Nemačke. Zainteresovani smo za poštovanje međunarodnih konvencija i dobre prakse evropskih i drugih zemalja“, dodao je danas ministar.

Čeku tvrdi da ne samo što se ne odustaje od projekta i da Kosovo ima dovoljno novca u budžetu, već se „započeti posao mora uraditi sa međunarodnim partnerima“.

„Pozivam sve na razmišljanje i racionalnost. Profesionalni argumenti moraju pobediti emocije trenutka. Izvori pogrešne debate nisu unutar Kosova“, još jednom je ponovio, dodajući:

„Svako može da odustane, ali mi kao ministarstvo ne možemo da odustanemo od zaštite kulturnog nasleđa jer nemamo pravo na to“.

Džafer Deva na ulicama

Od kada je pod lupu šire javnosti došla informacija o tome ko je bio Džafer Deva, u kosovskoj javnosti pored opšteg tumačenja o njegovoj pozitivnoj i zaslužnoj ulozi u albanskoj istoriji, naglasak je sada ipak sve veći i na to da kuća „ne sme da strada zbog politike“, te da se radi (isključivo) o njenoj velikoj vrednosti kao arhitektonskom i istorijskom kulturnom dobru.

Međutim, u više najava projekta restauracije, uključujući i prošlu nedelju, potvrđena je kao „kuća Džafera Deve“. Takođe, prema više medijskih i institucionalnih izvora tokom dužeg niza godina, uz vrednost retke arhitekture, paralelno je isticana upravo uloga Džafera Deve kao jednog od „najzaslužnijih“ ličnosti albanske istorije, koji je bio „na važnim funkcijama“, uz povremeno objavljivanje planova da će deo zgrade biti upravo muzej Džafera Deve i njegove porodice.

Tako je nakon požara 2015, a koji je danas spomenuo Čeku, Koha pisala za Džafera Devu da se radi o jednoj od „najprominentnijih ličnosti ovog regiona“, dok je TV Mitrovica navela da se radi o „jednom od najvećih intelektualaca na Kosovu i Albaniji“, a i Kallxo je 2018, u najavi restauracije kuće, takođe potvrdio da se radi o „jednoj od najistaknutijih ličnosti“ tog kraja.

„Džafer Deva je igrao ključnu ulogu u periodu od 1941. do 1944, u organizovanju i zaštiti albanskog naroda. Duže vreme je držao ključne pozicije – gradonačelnik Mitrovice i ministar unutrašnjih poslova u albanskoj vladi (1943-44). Posle rata proteran je i emigrirao u Ameriku gde je i umro“, pisala je Koha 2015.

Da je Džafer Deva istaknuta ličnost albanske istorije koja je zadužila albanski narod, ne svedoče samo knjige i mediji, već i same ulice.

Tako smo današnjom šetnjom Južnom Mitrovicom, bez posebnog istraživanja, uočili u samom centru mural Džafera Deve, uz još jednu ličnost čiji lik i delo vuku kontraverze iz vremena Drugog svetskog rata – Redžep Mitrovica.

džafer deva redžep mitrovica 2
FOTO: KoSSev

Što se Džafera Deve tiče, na Kosovu postoje i ulice koje nose njegovo ime, poput ulica Džafera Deve u Južnoj Mitrovici, Uroševcu i Prištini.

Inače prilikom fotografisanja kuće Džafera Deve našoj ekipi prišao je na vrlo kratkom rastojanju nepoznati muškarac koji nas je kraće vreme pratio i na albanskom pitao „Ko si ti i što slikaš?“. Kada je jedna od naših novinarki uzvratila pitanjem, „a ko ste vi“, on je ponovio isto,  i još jednom se ponovila ista scena, da bi se ubrzo i udaljio nakon što smo uključene kamere telefona kojima smo snimali kuću okrenuli prema njemu.

Šta se dešavalo prethodnih dana, ali i šta 2014, podsetite se u:

Veler: Nerazumne reakcije na restauraciju kuće Džafera Deve

UNDP i Evropska Unija obustavili projekat restauracije kuće Džafera Deve

Hajrula Čeku o kući Džafera Deve: Ne radimo istorijski revizionizam, izvor nepotrebne buke Srbija

Fon Kramon o Džaferu Devi: Ne sme da se desi pranje istorije o poznatom nacističkom kolaboracionisti

Pacoli: Deva štitio Jevreje; lavina negativnih rekacija na objavu nemačkog ambasadora

Enver Robeli za Džafera Devu: On nije patriota, on je plaćenik fašista

Nemački ambasador o restauraciji kuće Džafera Deve: Kultura sećanja na pogrešan način

EU i UNDP zabrinuti zbog kontroverzi oko kuće Džafera Deve i rade na alternativama

Slučaj kuće Džafera Deve – Кulturno nasleđe Mitrovice kao pokretačka sila dijaloga među zajednicama

Kulturni centar „Redžep Mitrovica“ nosi naziv po saradniku nacista, ili albanskom heroju?Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.