EU i UNDP zabrinuti zbog kontroverzi oko kuće Džafera Deve i rade na alternativama

FOTO: UNDP Tviter i Fejsbuk stranica

„EU i UNDP sa zabrinutošću uzimaju u obzir kontroverzu koja povezuje prošlost zgrade i trenutno rade na alternativama za dobrobit lokalne zajednice i dijaloga među zajednicama“, poručile su ove međunarodne agencije u zajedničkom odgovoru večeras sa kosovskim ministarstvom kulture, omladine i sporta. Poruka stiže nakon što su se pohvalili da su započeli restauratorske radove u vrednosti od 300,000 evra kako bi obnovili kuću Džafera Deve, a za kojeg istoričari podsećaju na to da se radi o istaknutoj figuri Vermahta.

Devom su se podičile kosovske institucije, dok je UNDP u svojoj ovonedeljnoj objavi naveo da se radi o jednom od „najzadivljujućih mesta nasleđa – kući Džafera Deve“.

Večeras, Evropska unija, UNDP i kosovsko ministarstvo kulture, omladine i sporta, oštro osuđuju i navode da imaju „nultu toleranciju“ prema bilo kom obliku rasizma, diskriminacije, predrasuda na osnovu etničke pripadnosti, koji pokušava da opravda ili promoviše rasnu mržnju i diskriminaciju.

„Tolerancija, mir i poštovanje svih ljudskih bića su najbitnije zajedničke vrednosti Evropske unije, UNDP-a i Ministarstva kulture, omladine i sporta (MKOS)“, naveli su ovi partneri na zajedničkom projektu „Кulturno nasleđe kao pokretačka sila dijaloga među zajednicama i društvene kohezije“.

Ovaj projekat, koji ima za cilj renoviranje, kako su večeras naveli „dotične kuće“, zajednički je napor u okviru instrumenta Evropske unije koji, kako ističu, „doprinosi stabilnosti i miru“, a sprovodi ga UNDP, u bliskoj saradnji sa Ministarstvom kulture, omladine i sporta, uz sporazum koji je potpisao UNDP o podeli troškova za renoviranje ovog objekta.

„Očuvanje i rehabilitacija kulturnog i verskog nasleđa je vođeno potrebom da se obezbedi njegovo postojanje za potomstvo, fokusirajući se na arhitektonske vrednosti takvih lokaliteta“, objasnili su.

Tri partnera u zajedničkom saopštenju večeras ponavljaju da se kuća Džafera Deve (Xhafer Deva), koju su 1930. godine podigle austrijske arhitekte i radnici, nalazi u centru Mitrovice, a da je od 1945. godine, prešla u društvenu svojinu, korišćena je kao bolnica, sirotište a jedno vreme i kao zgrada opštine.

„Zgrada pripada modernom zapadnoevropskom stilu i prva je takve vrste u Mitrovici, sa brojnim spoljnim ukrasima, karakterističnim za njen stil. Kuća se nalazi na privremenoj listi zaštićenih spomenika kulturnog nasleđa na Kosovu“, navode UNDP, EU i kosovsko ministarstvo kulture, predstavljajući dalje detalje.

„Iako je zbog svoje arhitektonske vrednosti proglašena spomenikom kulture, kuća je propala. Planirana restauracija će obezbediti da se njene arhitektonske vrednosti vrate, a kuća ponovo bude vraćena zajednici. Kada bude obnovljena i funkcionalizovana, kuća će imati dvostruku namenu: prizemlje će obezbediti prostor za kulturne i društvene događaje, dok će na prvom i drugom spratu biti smešten Regionalni centar za kulturno nasleđe. Kulturni centar, kada bude potpuno renoviran i funkcionalan, služiće kao centar za okupljanje lokalnih zajednica, istraživanje ideja, promovisanje interkulturalizma, tolerancije i povezanosti“.

Štaviše, tvrde da, pored vrednosti koje će „Kuća“ doneti lokalnim zajednicama, ona ima „izuzetne vrednosti za kulturu, arhitekturu regiona i društvo uopšte“.

„EU i UNDP sa zabrinutošću uzimaju u obzir kontroverzu koja povezuje prošlost zgrade i trenutno rade na alternativama za dobrobit lokalne zajednice i dijaloga među zajednicama“, zaključuje se u saopštenju.

Upravo zbog vesti o restauraciji kuće Džafera Deve, više medija na srpskom jeziku izvestilo je o kontraverzama, a za naš portal informacije o tome ko je bio Džafer Deva su izneli dr Nenad Antonijević, muzejski savetnik Muzeja žrtava genocida i Stefan Radojković, kustos Muzeja žrtava genocida.

„Za neupućene osobe, ili pak one koje površno poznaju istoriju Drugog svetskog rata u Кraljevini Jugoslaviji (1941-1945), Džafer Deva (1900/904-1978), rođen u Istanbulu 1900. prema jednom izvoru ili rođeni Mitrovčanin od 1904. godine prema drugim informacijama, bio je istaknuti saradnik Vermahta, redovne vojske nacističke Nemačke kojoj je poverena uprava nad okupacionom-zonom „Srbija“ (obuhvata prostor današnjeg Banata i teritoriju od Beograda do Кosovske Mitrovice i Podujeva), koja zajedno sa Solunom čini veću okupacionu celinu pod nazivom ‘Jugoistok’. Pored toga što je bio sreski načelnik kosovsko-mitrovačkog sreza tokom trajanja nemačke okupacije, general Hans Gustav Felber – komandant okupacione celine „Jugoistok“ i zone „Srbija“ od 15. avgusta 1943. do 26. septembra 1944. godine – u izveštaju opisuje Devu kao osnovnu pokretačku snagu na Кosovu i Metohiji, te da su njegove akcije protiv partizana premašila sva očekivanja Vermahta“, naveli su u svom autorskom tekstu za naš portal ranije ranas, kao reakciju na to što su se međunarodne agencije pohvalile svojim poslom.

Inače, o ovoj kući naš portal pisao je još 2014. godine, a koja se, prema izvorima u Južnoj Mitrovici, smatra za najstarija kuću u gradu na Ibru. Nju su kosovske vlasti proglasile za spomenik kulture, i opisavši je kao građevinu velike istorijske, kulturne i arhitektonske vrednosti. Još 2014, plan je bio da se uloži 150.000 evra u njenu restauraciju, kako bi postala „muzej Džafera Deve i njegove porodice“, a imala bi i „sobe za međunarodne goste“.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.