Direktor Simon Vizentala ponosan što su pomogli obustavljanju međunarodne restauracije kuće Džafera Deve

FOTO: Institut „Simon Vizental“

Istoričar Holokausta i direktor Instituta „Simon Vizental“ Efraim Zurof (Zuroff) naveo je da je „ponosan“ što je pomogao da se zaustavi projekat restauracije kuće Džafera Deve u Južnoj Mitrovici.

„Renoviranje kuće nacističkog saveznika na Kosovu je zaustavljeno. Izuzetno sam ponosan na našu ulogu u pomaganju da zaustavimo ovaj užasno pogrešan projekat, kojim bi se glorifikovao ozloglašeni fanatični nacistički kolaboracionista odgovoran za smrt mnogih Jevreja i Srba“, poručio je Zurof sinoć na Tviteru, uz objavljivanje BIRN-ovog teksta da su zaustavljeni radovi.

Kako su prethodnih dana javili mediji u Beogradu, Zurof je upravo ovim povodom – početka renoviranja kuće uputio protestno pismo šefu delegacije EU u Izraelu.

Međutim, ministarstvo kulture Kosova neće odustati od restauracije kuće Džafera Deve u Mitrovici, saopštio je juče na konferenciji za medije ministar kulture, omladine i sporta Hajrula Čeku (Hajrulla Çeku).

Izvore iz Srbije je već dva puta optužio da su pokrenuli nepotrebnu raspravu, dok je reakcije na vest da će se renovirati kuća saradnika Vermahta nazvao histeričnim.

Diskurs je opasan, te će međunarodnim partnerima biti dato dovoljno vremena da dobiju pojašnjenja, ali ministarstvo ne odustaje od projekta. Ima dovoljno novca, ali započeti posao se mora nastaviti sa međunarodnim partnerima, poručio je Čeku juče.

Odluka međunarodnih agencija da otkažu projekat stigla je nakon afere koja se otvorila kada su se inicijalno one krajem prošle nedelje pohvalile time da će zajedno sa kosovskim ministarstvom za kulturu restaurirati „najzadivljujuće mesto nasleđa – kuću Džafera Deve“, da bi potom srpski istoričari javnosti ukazali na to da se radi o istaknutoj figuri Vermahta.

EU i UNDP su se ubrzo i ogradili – da su „zabrinuti zbog kontroverzi“ oko ove kuće, te da „rade na alternativama“, ali se sve zahuktalo nakon što se oglasio nemački ambasador u Prištini.

„Nema pranja istorije! Nemojte da izvrćete istinu o holokaustu ili o ratnim zločinima koji su počinili nacisti i lokalni kolaboracionisti“, poručio je Jorn Rode, uz naglasak da je „veoma zabrinut“. Iste poruke uputila je potom i izvestiteljka za Kosovo, Viola fon Kramon.

To je pokrenulo lavinu negativnih komentara u albanskoj javnosti. Nemačkom ambasadoru od javnih ličnosti su posebno zamerili bivši kosovski ministar spoljnih poslova Bedžet Pacoli koji je istakao pozitivnu ulogu Deve, kao i antropološkinja sa Kembridža, albanskog porekla Nora Veler. Ona je prvo poručila da nemački ambasador nije dobro informisan, da bi u preksinoćnjem gostovanju na KTV direktno optužila ambasadora da je načinio štetu, tako što je netačno povezao restauraciju kuće sa lažnim optužbama da Kosovo negira holokaust.

Za to vreme, mural sa likom Džafera Deve, uz još jednu ličnost čiji lik i delo vuku kontraverze iz vremena Drugog svetskog rata – Redžepa Mitrovicu, nalaze se jasno istaknuti u centru Južne Mitrovice.

džafer deva redžep mitrovica 2
FOTO: KoSSev

Tu su i ulice Džafera Deve; pored Južne Mitrovice, i u Prištini i Uroševcu, a nekadašnji jugoslovenski kulturni centar Dragica Žarković, od posle rata nosi ime po nekadašnjem premijeru u nacističkoj albanskoj vladi – Redžepu Mitrovici, kojeg je posthumno odlikovala kosovska predsednica Atifete Jahjaga, a radove na rekonstrukciji centra finansirala EU.

džafer deva ulica priština 1
FOTO: FOTO: Screenshot Google mapes Priština

Šta se dešavalo prethodnih dana, ali i šta 2014, podsetite se u:

Čeku: Ne odustajemo od restauracije kuće Džafera Deve, iz Srbije krenuo lažni narativ

Veler: Nerazumne reakcije na restauraciju kuće Džafera Deve

UNDP i Evropska Unija obustavili projekat restauracije kuće Džafera Deve

Hajrula Čeku o kući Džafera Deve: Ne radimo istorijski revizionizam, izvor nepotrebne buke Srbija

Fon Kramon o Džaferu Devi: Ne sme da se desi pranje istorije o poznatom nacističkom kolaboracionisti

Pacoli: Deva štitio Jevreje; lavina negativnih rekacija na objavu nemačkog ambasadora

Enver Robeli za Džafera Devu: On nije patriota, on je plaćenik fašista

Nemački ambasador o restauraciji kuće Džafera Deve: Kultura sećanja na pogrešan način

EU i UNDP zabrinuti zbog kontroverzi oko kuće Džafera Deve i rade na alternativama

Slučaj kuće Džafera Deve – Кulturno nasleđe Mitrovice kao pokretačka sila dijaloga među zajednicama

Kulturni centar „Redžep Mitrovica“ nosi naziv po saradniku nacista, ili albanskom heroju?Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.