Nemački ambasador o restauraciji kuće Džafera Deve: Kultura sećanja na pogrešan način

Foto: Jorn Rod, Tviter

„Vrlo sam zabrinut zbog planova da se restaurira kuća Džafera Deve (Xhafer Deva), poznatog nacističkog kolaboracioniste/učesnika neslavne SS Skenderbegove divizije“, oglasio se danas nemački ambasador u Prištini, Jorn Rode (Jörn Rohde).

Poruka stiže nakon što su se početkom ovog meseca EU i UNDP pohvalili da su započeli restauratorske radove u vrednosti od 300,000 evra kako bi obnovili kuću Džafera Deve, a srpski istoričari podsetili na to da se radi o istaknutoj figuri Vermahta.

„Nema pranja istorije! Nemojte da izvrćete istinu o holokaustu ili o ratnim zločinima koji su počinili nacisti i lokalni kolaboracionisti“, poručio je nemački ambasador.

On tvrdi da kultura sećanja i očuvanje kulturnog nasleđa moraju da budu mogućnosti sa kojima se rešava prošlost „i to na otvoren i istinit način“.

„Nemačka ambasada je spremna da podrži bilo kakav razuman pristup kulturi sećanja na Kosovu“, dodao je Rode.

Sa druge strane, kaže da je ovo „kultura sećanja na pogrešan način“.

Povodom rekonstrukcije kuće Džafera Ibrahima Deve danas se oglasila i ministarka kulture i informisanja Srbije, Maja Gojković, koja se obratila pismom EU i UNDP u kojem ih je pozvala da odustanu od obnove kuće Džafera Deve.

„Reč je o ozloglašenom nacističkom kolaboracionisti, koji je bio aktivan u formiranju SS divizije ‘Skender-beg’, poznatom po pripremanju i izvođenju zločina nad srpskim i jevrejskim stanovništvom, gradonačelniku Mitrovice u vreme Drugog svetskog rata i ministru unutrašnjih poslova Albanije za vreme okupacije u vreme Drugog svetskog rata, koga je Adolf Hitler odlikovao 1944. godine“, navela je Gojković u pismu.

Podsetimo, EU i UNDP pohvalili su se početkom meseca da su započeli restauratorske radove u vrednosti od 300,000 evra kako bi obnovili kuću Džafera Deve.

U međuvremenu je, zbog vesti o restauraciji kuće Deve, više medija na srpskom jeziku izvestilo o kontraverzama koje se vezuju za ovu osobu, a za naš portal informacije o tome ko je bio Džafer Deva su izneli prošle nedelje dr Nenad Antonijević, muzejski savetnik Muzeja žrtava genocida i Stefan Radojković, kustos Muzeja žrtava genocida.

„Za neupućene osobe, ili pak one koje površno poznaju istoriju Drugog svetskog rata u Кraljevini Jugoslaviji (1941-1945), Džafer Deva (1900/904-1978), rođen u Istanbulu 1900. prema jednom izvoru ili rođeni Mitrovčanin od 1904. godine prema drugim informacijama, bio je istaknuti saradnik Vermahta, redovne vojske nacističke Nemačke kojoj je poverena uprava nad okupacionom-zonom „Srbija“ (obuhvata prostor današnjeg Banata i teritoriju od Beograda do Кosovske Mitrovice i Podujeva), koja zajedno sa Solunom čini veću okupacionu celinu pod nazivom ‘Jugoistok’. Pored toga što je bio sreski načelnik kosovsko-mitrovačkog sreza tokom trajanja nemačke okupacije, general Hans Gustav Felber – komandant okupacione celine „Jugoistok“ i zone „Srbija“ od 15. avgusta 1943. do 26. septembra 1944. godine – u izveštaju opisuje Devu kao osnovnu pokretačku snagu na Кosovu i Metohiji, te da su njegove akcije protiv partizana premašila sva očekivanja Vermahta“, naveli su u svom autorskom tekstu za naš portal, kao reakciju na to što su se međunarodne agencije pohvalile svojim poslom.

Potom su i sama EU i UNDP izrazili zabrinutost zbog kontroverzi koje povezuju prošlost zgrade i poručili da „trenutno rade na alternativama za dobrobit lokalne zajednice i dijaloga među zajednicama“.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.