Kosovska vlada dodelila ukupno 35,5 miliona evra KEK-u i KOSTT-u

FOTO: KoSSev

Izvor: Kallxo (Tekst je preveden sa albanskog; naslov je adaptiran)

Kosovska vlada odobrila je zahtev za dodelu 35,5 miliona evra za obezbeđivanje snabdevanja električnom energijom. Od toga, 20 miliona evra dodeljeno je KEK-u, a 17,5 miliona evra KOSTT-u.

Kako je saopštila kosovska vlada, sredstva su KEK-u dodeljena „zbog uspostavljanja Obaveze javnog servisa za pomoć u obezbeđivanju snabdevanja električnom energijom i izbegavanja devijacija u energetskom sistemu Kosova, za period od 1. januara 2023. do 15. marta 2023. godine do 185 GVh, u slučajevima kada nisu ispunjeni svi zahtevi za snabdevanje električnom energijom“.

Prema ovoj obavezi, KEK je obavezan da uvozi električnu energiju kada lokalni proizvodni kapacitetu i uvoz drugih kompanija nisu dovoljni da pokriju svu potražnju Kosova za električnom energijom.

Sredstva KEK-u dodeljena su za plaćanje dugova Evropskoj mreži operatera prenosnog sistema električne energije. Sredstva se, prema ovoj odluci, dodeljuju iz budžetskih ušteda.

Ministarka ekonomije Artane Rizvanoli saopštila je 16. decembra da je KOSTT zatražio budžet za pokrivanje potrošene, a neplaćene električne energije u četiri opštine na Severu.

KOSTT je ranije ovog meseca saopštio da su trenutni gubici od neplaćanja struje na Severu 11 miliona evra.

„Trenutno su finansijske obaveze KOSTT-a za gubitke prouzrokovane potrošenom a neplaćenom energijom na Severu Kosova blizu 11 miliona evra“, kazala je službenica za komunikaciju sa javnošću KOSTT-a Elvane Devedži-Osmani.

Prema njenim rečima, u nedostatku budžeta, za pokrivanje gubitaka potrošene energije na Severu, struja se crpi u vidu odstupanja od elektroenergetskog sistema kontinentalne Evrope.

„Svi debalansi/devijacije prouzrokovane u interkonektivnom sistemu, uključujući i devijacije prema severu, predstavljaju finansijske obaveze za KOSTT kao nezavisnu regulatornu oblast, prema ENTSO-u“, naglasila je ona.

Gubici izazvani potrošenom, a neplaćenom električnom energijom u četiri opštine sa srpskom većinom na severu, samo u 2021. dostigli su iznos od preko 40 miliona evra.

Kosovska vlada je pokrila oko 7.673.462 miliona evra, ostatak od 33.176.197 evra pokriven je budžetom KOSTT-a prema instrukcijama Skupštine Kosova.

Ovo je dovelo do toga da KOSTT-ov uspeh bude negativan, sa gubitkom od oko 25 miliona evra.

KOSTT se početkom 2021. godine žalio Regulatornoj kancelariji za energetiku da plaćanja električne energije potrošene na severu Kosova vodi bankrotu.

U avgustu ove godine Vlada Kosova izdvojila je 40 miliona evra za prvi deo subvencije od 90 miliona evra za energiju, obećane u februaru.

Ministar privrede Artane Rizvanoli rekao je da će iznos od 40 miliona evra ispuniti obaveze KOSTT-a do novembra 2022. godine, a zatim bi plaćanje struje trebalo da izvrše sami građani, kako je predviđeno energetskom mapom puta.

Kosovo i Srbija su 21. juna postigli dogovor o primeni energetskog sporazuma iz 2013. godine.

Ovim sporazumom je predviđen period od 100 dana, do fakturisanja potrošača na severu, ali ni nakon 175 dana fakturisanje nije počelo, jer mnoge tačke ove mape puta nisu sprovedene.

Iako sporazum postoji od 2013. godine, a još uvek ga nema, građani opština: Severna Mitrovica, Leposavić, Zvečan i Zubin Potok ne plaćaju utrošenu struju više od dve decenije.

Od 1999. do 2017. godine dug za sever Kosova plaćali su građani drugih opština Kosova. Računi su im bili veći za 3,5 odsto.

Međutim, nakon brojnih pritužbi, Apelacioni sud je krajem 2017. odlučio da obustavi ovu praksu, ocenivši da je nezakonita. Ovu odluku je kasnije potvrdio Ustavni sud Kosova, a isplatu su potom izvršili Vlada Kosova i KOSTT.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.