UNDP i Evropska Unija obustavili projekat restauracije kuće Džafera Deve

FOTO: Wikipedia

Program Ujedinjenih Nacija za razvoj na Kosovu i Evropska Unija obustavili su projekat restauracije kuće Džafera Deve (Xhafer Deva), upravo su saopštile ove dve agencije.

Odluka stiže nakon afere koja trese deo međunarodne, kosovske i srpske javnosti u vezi sa najavom početka restauracije kuće Džafera Deve, za kojeg je inicijalno preko srpskih istoričara, javnosti ukazano na to da se radi o istaknutoj figuri Vermahta i nacističkom kolaboracionisti, a na čijem projektu su, i trebalo je da partnerski rade – UNDP, EU i kosovsko ministarstvo kulture.

„Program Ujedinjenih Nacija za razvoj (UNDP) na Kosovu i Evropska unija su pažljivo slušali zabrinutosti nakon najave restauracije mesta kulturnog nasleđa u Mitrovici povezanog sa prethodnim vlasnikom Džaferom Devom, o čijoj se prošlosti kao saradnika nacista mnogo komentarisalo poslednjih nekoliko dana“, sada navode ove agencije.

„Namera projekta je uvek bila da okupi zajednice i doprinese društvenoj koheziji korišćenjem kulturnog nasleđa kao instrumenta za dijalog među zajednicama i vraćanjem kulturnog nasleđa na korišćenje zajednici. UNDP i Evropska Unija izražavaju snažno žaljenje zbog bilo kakvih nenamernih uvreda pri najavi početka radova, a izostavljaju istorijsku pozadinu Džafera Deve“, pišu dalje.

Istovremeno UNDP i Evropska unija naglašavaju da oštro osuđuju antisemitizam i ksenofobiju i njene brojne manifestacije, uključujući „rastuću netoleranciju i netrpeljivost prema etničkim manjinama i ranjivim zajednicama“.

Posvećeni smo zaštiti ugroženih, promovisanju osnovnih ljudskih prava i očuvanju slobode, dostojanstva i borbi protiv dezinformacija

„UNDP je zajedno sa EU obustavio rad na lokaciji. U kontaktu smo sa svim uključenim stranama i ponovo procenjujemo našu ulogu i doprinos, uključujući mogućnost da se trenutna kontroverza iskoristi kao pravovremena prilika da se otvoreno pozabavimo prošlošću kroz otvorene diskusije i konsultacije svih relevantnih zajednica“, naglašeno je u saopštenju.

Projektima kulturnog nasleđa koje UNDP sprovodi od 2016. godine u partnerstvu sa EU, Ministarstvom kulture, omladine i sporta, opštinama i verskim zajednicama, završili su radove na renoviranju i rehabilitaciji više od 35 kulturnih i verskih objekata, koji pripadaju različitim verskim i etničkim grupama koje žive na Kosovu, podsetili su takođe u zajedničkom saopštenju.

Međutim, EU je i pre više godina, prema tadašnjim informacijama, uložila značajna sredstva u renoviranje Kulturnog centra u Južnoj Mitrovici, koji je posle rata poneo ime po još jednoj kontraverznoj ličnosti i Devinom savremeniku – ministru kulture i premijeru u vreme nacističkog režima tokom Drugog svetskog rata u Albaniji – Redžepu Mitrovici.

Nekoliko sati pre ove odluke se oglasio i kosovski ministar kulture Hajrula Čeku koji je ostao pri planu obnove kuće, ali je naglasak stavio da ona ne mora da ponese ime Dzafera Deve.

„Ne radimo istorijski revizionizam i rehabilitaciju ličnosti. U stvari, izvor sve ove nepotrebne buke je naš severni sused, čiji istorijski revizionizam ima nacionalističku politiku i koji reaguje na svaki pozitivan razvoj događaja na Kosovu“, poručio je u svom pojašnjenju plana o restauraciji kuće Džafera Deve, kosovski ministar za kulturu Hajrula Čeku.

Šta se dešavalo prethodnih dana, ali i šta 2014, podsetite se u:

Fon Kramon o Džaferu Devi: Ne sme da se desi pranje istorije o poznatom nacističkom kolaboracionisti

Pacoli: Deva štitio Jevreje; lavina negativnih rekacija na objavu nemačkog ambasadora

Enver Robeli za Džafera Devu: On nije patriota, on je plaćenik fašista

Nemački ambasador o restauraciji kuće Džafera Deve: Kultura sećanja na pogrešan način

EU i UNDP zabrinuti zbog kontroverzi oko kuće Džafera Deve i rade na alternativama

Slučaj kuće Džafera Deve – Кulturno nasleđe Mitrovice kao pokretačka sila dijaloga među zajednicama

Kulturni centar „Redžep Mitrovica“ nosi naziv po saradniku nacista, ili albanskom heroju?Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.