Član porodice Džafera Deve uputio pismo nemačkom ambasadoru, pozivajući ga da se javno izvini

kuća Džafera Deve
FOTO: KoSSev, kuća Džafera Deve

Vest je ažurirana

KoSSev: U pismu Valjdeta Deve koje je objavljeno na društvenim mrežama se praktično nemački ambasador upozorava na mogućnost tužbe, ali se kaže se i ovo:

„S obzirom na to da je na ovu izjavu uticala treća strana, a to je možda susedna država Kosova, smatram da način i težinu Vaše klevetničke i pogrdne izjave na račun Džafera Deve nikako ne treba iznositi! Ovo govorim jer sam svestan da morate biti visokoobrazovani i obrazovani do te mere da bar poznajete svoju nemačku istoriju, ovde pišem o periodu 1941-1945, a posebno o okolnostima oko Holokausta za koji su glavni grešnici sama tadašnja nemačka sila. Jednostavno g. Rode, morao si pročitati, istražiti i onda se izjasniti!

Džafer Deva nikada nije bio deo Holokausta, naprotiv, mnogo je radio i žrtvovao se za spas Jevreja od sigurne smrti, a za to imamo dokaze od onih koji su preživeli ovaj mračni period za nemačku državu.

Džafer Deva je bio jedan od najistaknutijih albanskih intelektualaca i nacionalista tog vremena. Svi njegovi radovi, uključujući i tadašnju saradnju sa Nemcima, imali su za cilj oslobađanje Albanaca iz kandži zloglasne Srbije, obrazovanje na albanskom jeziku i uspostavljanje državnih institucija u etničkoj Albaniji“, napisao je on u javnom pismu.

Izvor: Kallxo (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Član porodice Džafera Deve, Valjdet Deva (Valdet), obratio se otvorenim pismom nemačkom ambasadoru Jornu Rodeu, povodom njegove reakcije, koji je rekao da je zabrinut zbog planova za restauraciju Devine kuće, kako je istakao, da je on bio saradnik nemačkih nacista.

Valjdet Deva je izjavu nemačkog ambasadora nazvao uvredljivom i klevetom i rekao da je ova izjava uznemirila porodicu i potomke Džafera Deve, kao i veliku većinu albanskog naroda na Kosovu i šire.

„Džafer Deva nikada nije bio deo Holokausta, naprotiv, mnogo je radio i žrtvovao se da spase Jevreje od sigurne smrti, a za to imamo dokaze od onih koji su preživeli ovaj mračni period za nemačku državu“, navodi se u pismu porodice Džafera Deve upućenom nemačkom ambasadoru.

Valjdet Deva je ovim pismom zamolio Rodea da se javno izvini.

„U slučaju da ne pružite javno izvinjenje, tražimo sastanak sa vama, na kojem ćete imati priliku da nam iznesete svoje dokaze u vezi sa navodnim učešćem Džafera Deve u Holokaustu“, rekao je on.

Ambasador Jorn Rode rekao je da je zabrinut zbog planova za restauraciju Devine kuće, kako je istakao, saradniku nemačkih nacista.

On poziva vlasti da rasvetle istinu i da ne zaborave zločine koje su počinili nacisti i njihovi saradnici.

„Veoma uznemiren planovima za restauraciju kuže Džafera Deve, kolaboracioniste/učesnika poznate zloglasne SS Skenderbegove divizije. Nikakvo pranje istorije! Ne iskrivljujte istinu o holokaustu ili ratnim zločinima koje su počinili nacisti i lokalni saradnici“, napisao je na Tviteru ambasador Rode.

Nakon reagovanja po ovom pitanju obustavljen je projekat restauracije kuće Džafera Deve, a detalje o liku Džafera Deve sinoć je izneo istoričar Jusuf Budžovi.

Istoričar Budžovi: Džafer Deva štitio Jevreje, to je činjenica

Šta se dešavalo prethodnih dana, ali i šta 2014, podsetite se u:

Direktor Simon Vizentala ponosan što su pomogli obustavljanju međunarodne restauracije kuće Džafera Deve

Čeku: Ne odustajemo od restauracije kuće Džafera Deve, iz Srbije krenuo lažni narativ

Veler: Nerazumne reakcije na restauraciju kuće Džafera Deve

UNDP i Evropska Unija obustavili projekat restauracije kuće Džafera Deve

Hajrula Čeku o kući Džafera Deve: Ne radimo istorijski revizionizam, izvor nepotrebne buke Srbija

Fon Kramon o Džaferu Devi: Ne sme da se desi pranje istorije o poznatom nacističkom kolaboracionisti

Pacoli: Deva štitio Jevreje; lavina negativnih rekacija na objavu nemačkog ambasadora

Enver Robeli za Džafera Devu: On nije patriota, on je plaćenik fašista

Nemački ambasador o restauraciji kuće Džafera Deve: Kultura sećanja na pogrešan način

EU i UNDP zabrinuti zbog kontroverzi oko kuće Džafera Deve i rade na alternativama

Slučaj kuće Džafera Deve – Кulturno nasleđe Mitrovice kao pokretačka sila dijaloga među zajednicama

Kulturni centar „Redžep Mitrovica“ nosi naziv po saradniku nacista, ili albanskom heroju?Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.