Veler: Nerazumne reakcije na restauraciju kuće Džafera Deve

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Stručnjak za međunarodno kulturno nasleđe Nora Veler rekla je da nema razloga da se obustavi restauracija Kuće Džafera Deve. Ona je rekla da se na Kosovu politika uvek meša u jednostavna pitanja. Pozvala je da se restauracija nastavi i završi.

„Na Kosovu je postalo skoro uobičajeno da se pitanja kulturnog nasleđa koja su jednostavna i nemaju nikakve veze sa međunarodnom politikom, mešaju jedno sa drugim.

Veler je nazvala reakcije na restauraciju nepotrebnim. Prema njenim rečima, glavno pitanje kulturnog nasleđa je preusmereno.

„Ovih dana došlo je do nerazumne i nepotrebne intervencije u vezi sa restauracijom ove kuće. Ovaj objekat je u javnom vlasništvu od 1945. godine i više puta je obnavljan, od 2011. godine je na listi zaštićenog dobra. Sva ova debata o tome da li treba da se obnovi ili ne, skrenula je glavno pitanje, a to je da kulturno nasleđe na Kosovu zaslužuje da bude zaštićeno i očuvano“.

 

Veler, koja je i predavač na Univerzitetu u Kembridžu, sve reakcije je nazvala neprihvatljivim, a kritikovala je nemačkog ambasadora na Kosovu. Naglasila je da je on delovao štetno.

„Odstupanje ovog razgovora od glavnog pitanja, a to je zaštita nasleđa, nastalo je reakcijom nemačkog ambasadora na Kosovu, koji javno kaže da ako se ono obnovi, to znači da se Holokaust nije dogodio i da je prošlost sakrivena. Ovaj komentar smatram veoma ozbiljnim. Nije bilo potrebe da nemački ambasador to iznosi u javnost. Učinio je štetne i nepotrebne radnje jer je nakon njegove reakcije međunarodna zajednica zaustavila restauraciju“, rekla je Veler za KTV Interaktiv.

KoSSev: A šta je kazao nemački ambasador Jorn Rode: „Ovo je kultura sećanja na pogrešan način! Vrlo sam zabrinut zbog planova da se restaurira kuća Džafera Deve (Xhafer Deva), poznatog nacističkog kolaboracioniste/učesnika neslavne SS Skenderbegove divizije. Nema pranja istorije! Nemojte da izvrćete istinu o holokaustu ili o ratnim zločinima koji su počinili nacisti i lokalni kolaboracionisti. Kultura sećanja i očuvanje kulturnog nasleđa moraju da budu mogućnosti sa kojima se rešava prošlost i to na otvoren i istinit način. Nemačka ambasada je spremna da podrži bilo kakav razuman pristup kulturi sećanja na Kosovu“.


Šta se dešavalo prethodnih dana, ali i šta 2014, podsetite se u:

UNDP i Evropska Unija obustavili projekat restauracije kuće Džafera Deve

Hajrula Čeku o kući Džafera Deve: Ne radimo istorijski revizionizam, izvor nepotrebne buke Srbija

Fon Kramon o Džaferu Devi: Ne sme da se desi pranje istorije o poznatom nacističkom kolaboracionisti

Pacoli: Deva štitio Jevreje; lavina negativnih rekacija na objavu nemačkog ambasadora

Enver Robeli za Džafera Devu: On nije patriota, on je plaćenik fašista

Nemački ambasador o restauraciji kuće Džafera Deve: Kultura sećanja na pogrešan način

EU i UNDP zabrinuti zbog kontroverzi oko kuće Džafera Deve i rade na alternativama

Slučaj kuće Džafera Deve – Кulturno nasleđe Mitrovice kao pokretačka sila dijaloga među zajednicama

Kulturni centar „Redžep Mitrovica“ nosi naziv po saradniku nacista, ili albanskom heroju?Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.