Vučić: Kurti mašta da bude Hodža, on mu je ideolog kao i Džafer Deva

Vučić
FOTO: Instagram/buducnostsrbijeav

Svi planovi i programi Prištine zasnovani su na Prizrenskoj ligi. Dzafer Deva i Enver Hodža su njihovi ideolozi. Kurti mašta da bude kao Hodža, ali malo pomešan sa Zelenskim, kazao je danas srpski predsednik, Aleksandar Vučić. 

Vučić je danas na konferenciji za medije, upitan o čestim izjavama kosovskog premijera, Aljbina Kurtija – da je njegova želja da realizuje program iz Prizrenske lige.

„Svi njihovi planovi i programi zasnovani su na prvoj Prizrenskoj ligi iz 1889, drugoj Prizrenskoj ligi iz 1943. godine, kada je osnovan pokret Bali kombatar, zatim trećoj Prizrenskoj ligi koja je osnovana u Njujorku i koja nam je najviše štete nanela“, kaže Vučić.

Dodaje da je upravo to njihova ideologija, dajući kao primer i Dzafera Devu, kome Priština obnavlja kuću u južnom delu Kosovske Mitrovice.

„Džafer Deva, čovek iz Kosovske Mitrovice, službenik Abvera, koji se prvi priključio nacističkim okupacionim snagama, a koji je kasnije pod nemačkom komandom dok je Nemačka držala Albaniju, postao i njihov ministar unutrašnjih poslova. E njemu danas Kurti obnavlja kuću u južnom delu Mitrovice“, kazao je Vučić.

Poručuje da je to pitanje odnosa prema „nacističkom pravosnažno osuđenom zločincu“.

„Vi nacističkom zločincu podižete spomenik, hvalite se da je balistički pokret vaša prošlost, sadašnjost i budućnost. Nacizam. Zlikovac koji je progonio ne samo Srbe, već i Jevreje i sve druge. Veliki Džafer Deva“, ironično je poručio.

Naglasio je da je to njihov ideolog, kao i bivši komunistički predsednik Albanije Enver Hodža, te da Kurti mašta da bude kao Hodža i to pomešan sa Zelenskim.

„Zato i ne podnosi Ramu. Samo ako može da bude mešavina Enver Hodže i ako može malo Zelenskog. Zato i one besmislice da je ’Vučić mali Putin’ i kao što se vidi opet je lagao“, kaže.

Istakao je da ipak sve to Srbiju ne interesuje, već samo da se srpski narod ostavi na miru.

„Sve te puste snove može samo da sanja. Samo neka ne maltretira srpski narod“, dodaje.

Ranije ove godine izbila je afera kada se otkrilo da su kosovske vlasti zajedno sa rukovodstvom UN i UNDP svečano najavile radove na restauraciji upravo kuće Džafera Deve u južnom delu Kosovske Mitrovice, a koju su preko projekta imale u planu da otvore u muzej nekadašnjeg albanskog ministra unutrašnjih poslova iz Drugog svetskog rata.

Nakon što je deo javnosti skrenuo pažnju na biografiju Deve, a takođe i pojedini međunarodni zvaničnici poput nemačkog ambasadora u Prištini – projekat je obustavljen, uz pravdanje iz UNDP da oni nisu znali o kome se radi. Ali i uz alternativu kosovske strane – da kuća ne mora po svaku cenu da nosi njegovo ime, stavivši akcenat na arhitektonsku vrednost.

Nemački ambasador, koji je isticao da se istina o holokaustu ne može izvrtati, podsetio je na dobre prakse iz posleratne Nemačke otvaranja kulturnih ustanova uz jasno ograđivanje od ratnih zločina. On je potom dospeo na udaru kritika porodice Džafera Deve, kao i dela javnosti i pojedinih medija, uključujući i dela predstavnika kosovske vlasti.

Međutim, prema pisanju kosovskih medija, upravo ovaj projekat našao se i na nedavno izglasanom budžetu kosovske vlade, za narednu godinu.

O celoj aferi oko kuće Džafera Deve, čitajte u:

Hasani: Deva slepi saradnik nacista; Rode je u pravu; Reakcija Čekua žalosna

Suroi: Zašto bi trebalo da se renovira kuća Džafera Deve

Dokument Jevrejskog istorijskog muzeja iz Beograda o stradanju Jevreja iz Kosovske Mitrovice

Član porodice Džafera Deve uputio pismo nemačkom ambasadoru, pozivajući ga da se javno izvini

Istoričar Budžovi: Džafer Deva štitio Jevreje, to je činjenica

Direktor Simon Vizentala ponosan što su pomogli obustavljanju međunarodne restauracije kuće Džafera Deve

Čeku: Ne odustajemo od restauracije kuće Džafera Deve, iz Srbije krenuo lažni narativ

Veler: Nerazumne reakcije na restauraciju kuće Džafera Deve

UNDP i Evropska Unija obustavili projekat restauracije kuće Džafera Deve

Hajrula Čeku o kući Džafera Deve: Ne radimo istorijski revizionizam, izvor nepotrebne buke Srbija

Fon Kramon o Džaferu Devi: Ne sme da se desi pranje istorije o poznatom nacističkom kolaboracionisti

Pacoli: Deva štitio Jevreje; lavina negativnih rekacija na objavu nemačkog ambasadora

Enver Robeli za Džafera Devu: On nije patriota, on je plaćenik fašista

Nemački ambasador o restauraciji kuće Džafera Deve: Kultura sećanja na pogrešan način

EU i UNDP zabrinuti zbog kontroverzi oko kuće Džafera Deve i rade na alternativama

Slučaj kuće Džafera Deve – Кulturno nasleđe Mitrovice kao pokretačka sila dijaloga među zajednicama

Kulturni centar „Redžep Mitrovica“ nosi naziv po saradniku nacista, ili albanskom heroju?Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.