Fon Kramon o Džaferu Devi: Ne sme da se desi pranje istorije o poznatom nacističkom kolaboracionisti

„Slučaj kuće Džafera Deve u Južnoj Mitrovici me lično brine i izaziva mnoge zabrinutosti. Pranje prošlosti i iskrivljivanje činjenica o poznatom nacističkom kolaboracionisti/učesniku 21. SS divizije ‘Skenderbeg’ ne sme da se desi. Ne sme biti mesta revizionizmu istorije Drugog svetskog rata i poricanju Holokausta“, poput svog sunarodnika, i Nemica Viola fon Kramon imala je sličnu poruku dan kasnije.

Slučaj koji od kraja prošle nedelje trese međunarodnu, kosovsku i srpsku javnost je plan UNDP i EU da renovira kuću Džafera Deve, za kojeg je inicijalno preko srpskih istoričara, javnosti ukazano na to da se radi o istaknutoj figuri Vermahta i nacističkom kolaboracionisti.

I dok su se EU i UNDP ubrzo nakon što su se pohvalili da zajedno sa kosovskim ministarstvom kulture ulažu stotine hiljade evra u obnovu „najzadivljujućeg mesta nasleđa – kuće Džafera Deve“, odmah i ogradili nakon informacija o samom Devi – da su „zabrinuti zbog kontroverzi“ oko ove kuće, te da rade na alternativama, prava bura je naišla tek kada se juče decidno oglasio nemački ambasador u Prištini.

„Nema pranja istorije! Nemojte da izvrćete istinu o holokaustu ili o ratnim zločinima koji su počinili nacisti i lokalni kolaboracionisti“, poručio je Jorn Rode, uz naglasak da je „veoma zabrinut“.

U duhu njegovih poruka je danas i evropska poslanica, koja je i izvestiteljka za Kosovo – Viola fon Kramon nastavila:

„Umesto toga, ovo treba iskoristiti kao priliku da se suočimo sa prošlošću i omogućimo svim zajednicama Kosova da se udruže u stvaranju zajedničkog narativa i istine koja je inkluzivna, a na osnovu činjenica o lokalnim kolaboracionistima nacista i ratnim zločinima nad Jevrejima, Srbima, Albancima i drugima od strane SS divizije Skenderbega i Devine milicije“, navela je fon Kramon.

Kao što se nakon objave nemačkog ambasadora pokrenula lavina negativnih komentara albanskih korisnika na društvenim mrežama, upravo se isto odvija i zbog objave Viole fon Kramon, a po drugi put, u blažem tonu se oglasio i poznati kosovski intelektualac Veton Suroi (Surroi).

Šta se dešavalo prethodnih dana, ali i šta 2014, podsetite se u:

Pacoli: Deva štitio Jevreje; lavina negativnih rekacija na objavu nemačkog ambasadora

Enver Robeli za Džafera Devu: On nije patriota, on je plaćenik fašista

Nemački ambasador o restauraciji kuće Džafera Deve: Kultura sećanja na pogrešan način

EU i UNDP zabrinuti zbog kontroverzi oko kuće Džafera Deve i rade na alternativama

Slučaj kuće Džafera Deve – Кulturno nasleđe Mitrovice kao pokretačka sila dijaloga među zajednicama

Kulturni centar „Redžep Mitrovica“ nosi naziv po saradniku nacista, ili albanskom heroju?Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.