MALS: Predlog o ujedinjenju Mitrovice ne ispunjava sve zakonske uslove

Ibarski most Kružni tok, reka
Foto: KoSSev

Vest je ažurirana

Sa najavom gradonačelnika južne Mitrovice Agima Bahtirija da će do ujedinjenja dva dela grada doći ove godine, po svemu sudeći, ne slaže se kosovsko Ministarstvo administracije i lokalne samouprave. Iz MALS-a poručuju da predlog ujedinjenja sa priloženom peticijom koju je potpisalo 16.594 građana ne ispunjava sve zakonske uslove i kriterijume, i predlažu kosovskoj skupštini da inicijativu ovog gradonačelnika odbaci, piše Gazeta Express.

Ovo nije prvi put da je MALS izrazio negativan stav kada jer reč o ujedinjenju južnog i severnog dela Kosovske Mitrovice. Krajem prošle godine, Bahtiri je pisao upravo ovom ministarstvu, ali oni nisu dali zeleno svetlo ovoj inicijativi sa obrazloženjem da nema zakonskog osnova, kao i da takvu inicijativu moraju da potpišu obe opštine.

19:20 – U međuvremenu, Bahtiri je najavio da će sutra zatražiti podršku predsednika Kosova Hašima Tačija kako bi ova inicijativa koju je, kako se navodi u saopštenju ovog gradonačelnika, potpisalo 16.594 građana, bila odobrena.

Ideja gradonačelnika Južne Mitrovice Agima Bahtirija o ujedinjenju severnog i južnog dela ovog grada za sada je tema koja povlači dva suprotna stava kosovskih političara, kao i čvrsto protivljenje srpskih zvaničnika. Podršku ovoj ideji dali su skupština ovog grada, kao sam Hašim Tači koji je tokom nedavnog sastanka sa Bahtirijem rekao da je „ujedinjenje grada Mitrovice nezaustavljiv proces“, kao i da su građani Mitrovice „rekli svoju reč. 

Način realizacije ideje „ujedinjenja grada“ Bahtiri je pronašao u peticiji koju je, kako je izjavio, potpisalo 16.594 građana, među kojima su, on tvrdi, i Srbi. Ovu peticiju gradonačelnik Južne Mitrovice prosledio je Skupštini Kosova, dok je njeno predsedništvo prosledilo vladi na mišljenje.

Po navodima Gazeta Express, Ministarstvo administracije i lokalne samouprave dobilo je zahtev od Kancelarije premijera za davanje mišljenja o potpisanoj peticiji.

MALS, u odluci koju poseduje ovaj prištinski list, uzimajući u obzir uslove i kriterijume sa relevantnim Zakonom o zakonodavnim inicijativama i nakon razmatranja Predloga sa priloženom klauzulom, smatra da predlog sa priloženom peticijom ne ispunjava sve zakonske uslove i kriterijume.

U odluci ovog ministarstva navodi se da se u priloženom predlogu Agima Bahtirija ne precizira relevantan član Ustava na koji se zasniva.

„Stoga MALS primećuje da je zahtev zasnovan na članu 79 Ustava kojim se određuje da Inicijativu o predlogu zakona može pokrenuti Predsednik Republike Kosovo, u sklopu svoje funkcije, Vlada, poslanici Skupštine i najmanje deset hiljada građana, na zakonom propisan način,“ navodi se u odluci MALS-a.

Takođe, predlog Bahtiri u priloženoj peticiji nije naslovio kao „Zakonska Inicijativa“, kako predviđa Ustav i zakon, dodaju.

„Stoga smatramo da Skupština Republike Kosovo u skladu sa članom 6. stav 1.2 ZZI-a, treba da odbije zakonodavnu inicijativu, jer ona ne sadrži uslove i kriterijume predviđene Zakonom br. 04 / L-025 o zakonodavnim inicijativama,“ naglašava se u odluci MALS-a.

Mals peticija, ujedinjenje Mitrovica
Foto: Dokument u čiji je posed došla Gazeta Express
Mals peticija, ujedinjenje Mitrovica
Foto: Dokument u čiji je posed došla Gazeta Express

Pročitajte još:

Bahtiri obišao sela u opštini Leposavić i najavio ujedinjenje Mitrovice ove godine

Koha: Peticija o ujedinjenju „prevazilazi nadležnosti“ skupštinskog odbora

 Bahtirijevu „pretnju ratom“ Haradinaj nazvao preterivanjem, raskinuta koalicija AAK i AKR u Južnoj Mitrovici

 „Postoji samo jedan grad Mitrovica, kojim upravljaju dve opštine na jugu i severu“

Bahtiri: Za ujedinjenje Mitrovice nije potrebna saglasnost Srpske liste

 Četverac o „ujedinjenju Mitrovice“: „Nezaustavljiv proces“, „pretnja aneksijom“?

 Bahtiri podneo Skupštini Kosova peticiju za ujedinjenje Mitrovice

Bahtiri tvrdi: Građani sa Severa učestvovali u peticiji, umorni od paralelnih struktura

Bahtiri prikupio oko 15.000 potpisa za „ujedinjenje“ opština Severna i Južna Mitrovica

Agim Bahtiri najavio za sutra pokretanje peticije za „ujedinjenje“ Mitrovice

Bahtiri upozorava na peticiju građana za ‘ujedinjenu’ Mitrovicu

Agim Bahtiri: Ako MALS ne odobri inicijativu za ujedinjenje skupljam 10.000 potpisa građana

Haradinaj Bahtiriju: Opština Južna Mitrovica nema pravo da donosi odluke u ime opštine Severna Mitrovica

Bahtiri: Ujedinjenje Mitrovice će se desiti, nema drugog puta

Usvojen Bahtirijev predlog za „ujedinjenje“ Mitrovice

Agim Bahtiri: Sutra sednica povodom „ujedinjenja“ Mitrovice; Vlada Kosova nije upoznata, to je potez pojedinca

Agim Bahtiri želi da postane gradonačelnik „ujedinjene“ MitrovicePreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.