Bahtirijevu „pretnju ratom“ Haradinaj nazvao preterivanjem, raskinuta koalicija AAK i AKR u Južnoj Mitrovici

haradinaj
Foto: Insajderi

Jučerašnja izjava gradonačelnika Južne Mitrovice i zagovornika ideje ujedinjenja sa severnim delom ovog grada Agima Bahtirija da će „biti rata“, ukoliko se u sklopu sporazuma između Beograda i Prištine „dotakne grad Mitrovica“ izvazvala je negodovanje i kritiku predstavnika Srpske liste, međutim, ne i kosovskog premijera Ramuša Haradinaja koji je, kako je saopštio „navikao na takve izjave“ ovog kosovskog gradonačelnika.

Bivši gradonačelnik severnog dela Kosovske Mitrovice ove „pretnje ratom“ shvatio je ozbiljnije od kosovskog premijera, upozorivši na budnost KFOR i EULEX, rekao je da „ako neko dirne u naše domove, u našu severnu Kosovsku Mitrovicu, onda će dobiti i adekvatan odgovor“.

Tokom nedavnog protesta u Kosovskoj Mitrovici „Protiv aneksije severne Kosovske Mitrovice“ Rakić je rekao da ujedinjenjem južnog i severnog dela grada Priština želi da Srba u Mitrovici „sutra ne bude više ovde“, ali im nećemo to dozvoliti,“ poručio je njima – „koji ne samo da žele da upravljaju našim gradom, nego i našim životima“.

Poslednje izjave gradonačelnika Južne Mitrovice Agima Bahtirija da ukoliko se „dotakne grad Mitrovica u okviru sporazuma može biti rata“, prvi čovek kosovske Vlade komentariše kao preterivanje, prenosi RTK2.

U svom obraćanju medijima kosovski premijer danas kaže da ovaj gradonačelnik ima „neki svoj način izražavanja“, kao i da su oni u Prištini „navikli na takve izjave“.

Međutim, ono u čemu kosovski premijer „vidi opasnost“ koja bi mogla da dovede do „destabilizacije“ su planovi o „trgovini teritorija“.

Ipak, smatra da su gradonačelnik Južne Mitrovice, kao i nekadašnji gradonačelnik Severne Mitrovice Goran Rakić zainteresovani za „normalizaciju odnosa“.

Ova izjava kosovskog premijera usledila je samo dan nakon što je raskinuta koalicija između premijerove AAK i AKR u Južnoj Mitrovici – stranke u kojoj je Agim Bahtiri.

Iz Alijanse za budućnost Kosova (AAK), na svom Fejsbuk profilu poručili su da je do raskida koalicije došlo zato što Nova kosovska alijansa (AKR) „nema volju za saradnju“, preneo je RTK.

„Nakon brojnih pokušaja da se harmonizuju stavovi i programi AAK u ovoj opštini, procenjuje se da AKR ima snažan nedostatak spremnosti za saradnju,“ poručili su.

Politička nestabilnost koja je u poslednih par meseci izražena na centralnom nivou vlasti, u Prištini, prenosi se i na lokalni nivo, pa je tako do raskida koalicije došlo nakon što je kosovski predsednik Hašim Tači podržao Bahtirijevu ideju o ujedinjenju južnog i severnog dela Kosovske Mitrovice, a koju kosovski premijer, na osnovu izjave njegovog savetnika, neće da podrži.

Ovo nije jedino pitanje povodom kojeg se ne slažu Tači i Haradinaj. Stoprocentne takse na robu iz Srbije i BiH koje je uvela kosovska vlada takođe izazivaju nesuglasice između ova dva lidera. Dok Tači predlaže da se treba poslušati „savet Amerike“ koja se zalaže za ukidanje taksi, kosovski premijer uporno nastavlja da iznosi svoj stav da takse neće biti ukinute sve do priznanja Kosova, kao i da dijalog sa Srbijom ne može biti uslovljen taksama.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.