Bahtiri tvrdi: Građani sa Severa učestvovali u peticiji, umorni od paralelnih struktura

agim bahtiri
Foto: Epoka e re

Izvor: Gazeta Express (Tekst je izvorno preveden sa albanskog, osim naslova koji je prilagođen)

Za sedam dana, peticiju za ujedinjenje Mitrovice potpisalo je 16.594 građana.

Ovo je izjavio gradonačelnik Mitrovice na konferenciji za medije održanoj danas u Mitrovici.

Bahtiri je takođe rekao da opština Mitrovica nije donela odluku o ujedinjenju grada već je zakonito podnela predlog za ujedinjenje grada.

Kako on kaže, peticija građana biće predata, u toku nedelje, Skupštini Kosova, Vladi i predsedniku, kojom se traži izmena Zakona o administrativnim granicama opština u cilju ujedinjenja grada.

„U peticiji su učestvovali i građani severa, građani Srbi, oni su umorni od paralelnih struktura na severu,“ dodao je dalje Bahtiri.

Povodom izjave premijera Haradinaja da neće podržati peticiju, Bahtiri je rekao da nije čuo premijera da je to izjavio, ali da zna da će premijer i svaki građanin koji ima albansku krv podržati ovu peticiju.

Bahtiri je uverio novinare da će se grad Mitrovica ujediniti, ali nije rekao kada tačno će se ovo desiti.

Gradonačelnik Mitrovice je kategorički odbacio podelu Kosova duž reke Ibar i glavnog mosta i pozvao političare da ne uzimaju Mitrovicu u okvir mogućnosti o podeli.

Nakon ujedinjenja, Bahtiri je rekao da će kancelarija gradonačelnika biti u severnom delu grada.

Odmah nakon ostavke gradonačelnika Severne Mitrovice, gradonačelnik Južne Mitrovice, Agim Bahtiri, izašao je sa idejom izmene Zakona o administrativnim granicama opština u cilju „ujedinjenja“ Mitrovice.

Dobivši podršku od skupštine opštine, Bahtiri je pisao Ministarstvu administracije i lokalne samouprave (MALS), ali oni nisu dali zeleno svetlo ovoj inicijativi sa obrazloženjem da nema zakonskog osnova.

Za implementaciju ove inicijative Bahtiri je tražio pomoć vlade. Vlada je smatrala da je ideja dobra ali mu nije pružila podršku.

Nakon što su mu vrata svih institucija zatvorena, gradonačelnik Bahtiri zatražio je pomoć građana koji će odlučiti o ujedinjenju pomoću peticije.

Severna Mitrovica je uspostavljena nakon proglašenja kosovske nezavisnosti, na osnovu predloga izaslanika UN, Martija Ahtisarija, ali dve opštine, Južna i Severna (Mitrovica), još uvek nisu pronašle rešenje za definiciju granice između njih usled nesaglasnosti oko nekih sela naseljenih Albancima u severnom delu.

Pročitajte još:

Bahtiri prikupio oko 15.000 potpisa za „ujedinjenje“ opština Severna i Južna MitrovicaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.