Haradinaj Bahtiriju: Opština Južna Mitrovica nema pravo da donosi odluke u ime opštine Severna Mitrovica

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj

Povodom zahteva predsednika Opštine Južna Mitrovica Agima Bahtirija za „ujedinjenje Mitrovice“, premijer Kosova Ramuš Haradinaj rekao je da jedna opština ne može doneti odluku o sudbini druge.

Odgovarajući na novinarsko pitanje o inicijativi gradonačelnika Južne Mitrovice za “ujedinjenje grada“, Haradinaj je rekao da je „to odluka koju je podržao samo jedan organ, tako da Bahtiri i Južna Mitrovica nemaju pravo ni na kakvu odluku o bilo kojoj drugoj opštini, bez obzira na sve“.

Prethodno je savetnik premijera i nacionalni koordinator za lokalnu samoupravu, Besnik Tahiri rekao da zahtev za ujedinjenje treba da podrže obe opštine, i da se jedino tako može otvoriti rasprava, jer je, kako rekao, opština Severna Mitrovica deo ustavnog i zakonskog uređenja Kosova i bez njene saglasnosti se to ne može promeniti.

„To je njihova volja i želja, a od institucija potom zavisi šta se radi s njima. Imamo mnogo zahteva, ali ne možemo svaki od njih realizovati,“ rekao je Haradinaj na konferenciji za novinare posle sednice Vlade.

„Svaka opština, na primer Dečani, nema ovlašćenja da donosi odluke o opštini Junik,“ dodao je on.

Gradonačelnik Opštine Južna Mitrovica, Agim Bahtiri, svoju nameru da pokrene inicijativu za „ujedinjenje Mitrovice“ obznanio je nakon što su gradonačelnici četiri većinski srpske opštine na Severu dali ostavke početkom prošle nedelje. Nakon što je Skupština Opštine Južna Mitrovica jednoglasno izglasala predlog gradonačelnika za formiranje jedne opštine koja će biti nadležna za oba dela grada, Opština Južna Mitrovica je taj zahtev i uputila Ministarstvu administracije i lokalne samouprave.

Opštine Severna i Južna Mitrovica osnovane su na osnovu Ahtisarijevog sveobuhvatnog plana za Kosovo. Administrativne granice opština predmet su Zakona 03/I – 041 o administrativnim granicama opština i ne mogu se menjati bez izmene ovog zakona. Za izmenu ovog zakona potrebno je 2/3 glasova svih poslanika Skupštine Kosova ali i 2/3 glasova poslanika koji predstavljaju nevećinske zajednice.

Pročitajte još:

Bahtiri: Ujedinjenje Mitrovice će se desiti, nema drugog puta

Usvojen Bahtirijev predlog za „ujedinjenje“ Mitrovice

Agim Bahtiri: Sutra sednica povodom „ujedinjenja“ Mitrovice; Vlada Kosova nije upoznata, to je potez pojedinca

Agim Bahtiri želi da postane gradonačelnik „ujedinjene“ MitrovicePreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.