„Postoji samo jedan grad Mitrovica, kojim upravljaju dve opštine na jugu i severu“

severna mitrovica

Ideja gradonačelnika Južne Mitrovice Agima Bahtirija o ujedinjenju severnog i južnog dela ovog grada za sada je tema koja povlači dva suprotna stava kosovskih političara, kao i čvrsto protivljenje srpskih zvaničnika. Podršku ovoj ideji dali su skupština ovog grada i predsednik Kosova Hašim Tači, ali do sada ne i Ramuš Haradinaj. I dok Bahtiri „čeka odluku kosovske skupštine“, iz kosovske Vlade navode da „postoji samo jedan grad Mitrovica, kojim upravljaju dve opštine na jugu i severu“, kao i da je „reč o nacionalnom interesu centralnih vlasti, a ne interesu gradonačelnika“.

Dobivši podršku skupštine opštine krajem prošle godine, Bahtiri je pisao kosovskom Ministarstvu administracije i lokalne samouprave (MALS), ali oni nisu dali zeleno svetlo ovoj inicijativi sa obrazloženjem da nema zakonskog osnova, kao i da takvu inicijativu moraju da  potpišu obe opštine.

Način realizacije ideje „ujedinjenja grada“ Bahtiri je pronašao u peticiji koju je, kako je izjavio, potpisalo 16.594 građana, među kojima su, on tvrdi, i Srbi. Ovu peticiju gradonačelnik Južne Mitrovice prosledio je Skupštini Kosova, dok je njeno predsedništvo prosledlilo vladi na mišljenje.

Međutim, savetnik kosovskog premijera Ramuša Haradinaja, Haljilj Matoši, govoreći za Radio slobodna Evropa, kaže da u duhu zakona koji proizilazi iz Ustava, a koji je izgrađen na principima Ahtisarijevog plana, postoji „samo jedan grad – Mitrovica, kojim upravljaju dve opštine – na Jugu i Severu“.

Haljilj ocenjuje da je u pitanju „državni interes“, kao i da „ne pripada nijednom gradonačelniku Mitrovice.“

„Ne znam da li postoji podrška ili je u pitanju retorika, ali ne verujem da postoji institucionalna podrška… Ahtisarijev paket ne zavisi od gradonačelnika, već od centralnih državnih institucija, to jest, takvo pitanje ima veze sa Ustavom zemlje, a ne sa političkom voljom ili željom jedne osobe,“ rekao je Matoši.

Ideja ovog gradonačelnika nedavno je naišla na otvorenu podršku predsednika Kosova Hašima Tačija, koji ujedinjenje grada definisao kao „nezaustavljiv proces“.

Predsednik Srbije komentarisao je navode Hašima Tačija – uz opasku da ne razume „ni šta rade Tači, ni (Ramuš) Haradinaj“, rekao je da do ujedinjenja sigurno neće doći i da Srbi ne treba da brinu.

Bahtiri je nedavno izjavio da se kosovskom premijeru Ramušu Haradinaju nije obratio direktno, ali i dodaje da je dobio podršku njegovog brata poslanika Dauta Haradinaja i svih njegovih kolega gradonačelnika iz AAK, preneli su juče kosovski mediji.

Opština Južna Mitrovica nema pravo da donosi odluke u ime opštine Severna Mitrovica, prethodno je rekao kosovski premijer.

Inicijativa o ujedinjenje ovog grada u javnosti je predstavljena 27. novembra prošle godine od strane gradonačelnika Južne Mitrovice Agima Bahtirija i to odmah nakon Rakićeve ostavke do koje je došlo neposredno nakon hapšenja Srba u Kosovskoj Mitrovici koje Specijalno tužilaštvo Kosova sumnjiči za umešanost u ubistvo Olivera Ivanovića.

Detaljnije u vestima:

Bahtiri: Za ujedinjenje Mitrovice nije potrebna saglasnost Srpske liste

Bahtiri podneo Skupštini Kosova peticiju za ujedinjenje Mitrovice

Bahtiri tvrdi: Građani sa Severa učestvovali u peticiji, umorni od paralelnih struktura

Bahtiri prikupio oko 15.000 potpisa za „ujedinjenje“ opština Severna i Južna Mitrovica

Agim Bahtiri najavio za sutra pokretanje peticije za „ujedinjenje“ Mitrovice

Bahtiri upozorava na peticiju građana za ‘ujedinjenu’ Mitrovicu

Agim Bahtiri: Ako MALS ne odobri inicijativu za ujedinjenje skupljam 10.000 potpisa građana

Haradinaj Bahtiriju: Opština Južna Mitrovica nema pravo da donosi odluke u ime opštine Severna Mitrovica

Bahtiri: Ujedinjenje Mitrovice će se desiti, nema drugog puta

Usvojen Bahtirijev predlog za „ujedinjenje“ Mitrovice

Agim Bahtiri: Sutra sednica povodom „ujedinjenja“ Mitrovice; Vlada Kosova nije upoznata, to je potez pojedinca

Agim Bahtiri želi da postane gradonačelnik „ujedinjene“ MitrovicePreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.