Koha: Peticija o ujedinjenju „prevazilazi nadležnosti“ skupštinskog odbora

agim bahtiri
Foto: Epoka e re

Dok gradonačelnik Južne Mitrovice Agim Bahtiri čeka odluku skupštine Kosova povodom peticije za ujedinjenje Mitrovice i poslanicima poručuje da „jedva čeka da vidi lica onih koji bi glasali protiv,“ Odbor za predstavke u kosovskom parlamentu saopštava da peticija „prevazilazi njihove nadležnosti“, prenosi Koha. Sa druge strane iz Vlade Kosova navode da je peticija – tema za parlament.

Gradonačelnik Južne Mitrovice Agim Bahtiri, pre skoro mesec dana podneo je peticiju sa preko 16.000 potpisa građana za ujedinjenje južne i severne Mitrovice. Broj prikupljenih potpisa nije ni blizu „stotine hiljada“, koliko je Bahtiri najavio da će prikupiti, ali je dovoljan za podnošenje inicijative Skupštini.

19. januara, na prvom zasedanju u ovoj godini predsedništvo kosovske skupštine razmatralo je Bahtirijevu peticiju, nakon čega je prosledilo Vladi na mišljenje.

Sa druge strane, juče je prištinska Koha javila da peticija nije razmatrana na Odboru za predstavke u kosovskom parlamentu, a kao razlog navodi da je „reč o pitanju koje prevazilazi njihove nadležnosti“.

Ljirie Kajtazi iz opozicionog Demokratskog saveza Kosova je rekla da su u većini slučajeva „peticije služile kao sredstvo prikupljanja dnevno-političkih poena“ i da, kako je rekla, „do sada nisu imale pravi pristup“.

Tokom nedavne izjave za Radio Slobodna Evropa, savetnik kosovskog premijera Ramuša Haradinaja, Haljilj Matoši, kaže da u duhu zakona koji proizilazi iz Ustava, a koji je izgrađen na principima Ahtisarijevog plana, postoji „samo jedan grad – Mitrovica, kojim upravljaju dve opštine – na jugu i severu“.

Poslanica Teuta Hadžiju je rekla da je bila zainteresovana za sudbinu te peticije i da je saznala da je ona prosleđena Vladi Ramuša Haradinaja na mišljenje.

KTV je, navodi se, pokušala da proveri da li je peticija u Vladi, ali je dobijen odgovor da je to tema za paralament.

Inicijativa o ujedinjenju ovog grada u javnosti je predstavljena 27. novembra prošle godine od strane gradonačelnika Južne Mitrovice Agima Bahtirija i to odmah nakon Rakićeve ostavke do koje je došlo neposredno nakon hapšenja Srba u Kosovskoj Mitrovici koje Specijalno tužilaštvo Kosova sumnjiči za umešanost u ubistvo Olivera Ivanovića. Peticiju je za sada podržao kosovski predsednik Hašim Tači, dok se istoj protive srpski zvaničnici i predstavnici Srba sa Kosova.

Pročitajte još:

 Bahtirijevu „pretnju ratom“ Haradinaj nazvao preterivanjem, raskinuta koalicija AAK i AKR u Južnoj Mitrovici

 „Postoji samo jedan grad Mitrovica, kojim upravljaju dve opštine na jugu i severu“

Bahtiri: Za ujedinjenje Mitrovice nije potrebna saglasnost Srpske liste

 Četverac o „ujedinjenju Mitrovice“: „Nezaustavljiv proces“, „pretnja aneksijom“?

 Bahtiri podneo Skupštini Kosova peticiju za ujedinjenje Mitrovice

Bahtiri tvrdi: Građani sa Severa učestvovali u peticiji, umorni od paralelnih struktura

Bahtiri prikupio oko 15.000 potpisa za „ujedinjenje“ opština Severna i Južna Mitrovica

Agim Bahtiri najavio za sutra pokretanje peticije za „ujedinjenje“ Mitrovice

Bahtiri upozorava na peticiju građana za ‘ujedinjenu’ Mitrovicu

Agim Bahtiri: Ako MALS ne odobri inicijativu za ujedinjenje skupljam 10.000 potpisa građana

Haradinaj Bahtiriju: Opština Južna Mitrovica nema pravo da donosi odluke u ime opštine Severna Mitrovica

Bahtiri: Ujedinjenje Mitrovice će se desiti, nema drugog puta

Usvojen Bahtirijev predlog za „ujedinjenje“ Mitrovice

Agim Bahtiri: Sutra sednica povodom „ujedinjenja“ Mitrovice; Vlada Kosova nije upoznata, to je potez pojedinca

Agim Bahtiri želi da postane gradonačelnik „ujedinjene“ MitrovicePreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.