Razgraničenje (ni)je zvanični predlog – dan nakon izjave Dačić daje pojašnjenje

Ivica Dačić
Foto: N1

Izjava ministra spoljnih poslova Srbije Ivice Dačića da je zvaničan predlog Srbije za rešenje pitanja Kosova razgraničenje izazvala je brojne rekacije javnosti i kritike da se time krši Ustav. Dan nakon ove izjave, daje dodatna pojašnjenja da „nikada nije rekao da je to zvaničan predlog koji je poslat u ime Srbije“, već je „zvanično izneta kao jedna od ideja“.

Novinar: Znači, zvanična pozicija Srbije je dajte da pričamo o razgraničenju?

Dačić: Dajte da pričamo o tome, da na takav način rešimo naše odnose. To je naša zvanična ponuda.

Dan nakon ove izjave, na konferenciji za novinare posle sastanka sa svojim kolegom iz Burundija, Ivica Dačić na pitanje ko je i kada utvrdio da je razgraničenje zvanična pozicija Srbije u pregovorima sa Kosovom, kaže:

„Ja nisam nikada rekao da je to zvaničan predlog koji je poslat u ime Srbije, nego je zvanično izneta kao jedna od ideja. Ako ste dobro pročitali ono što sam rekao N1 – da je to jedan od predloga koji je iznet i da smo otvoreni za druge predloge. Osim, naravno, naše osnovne platforme da je Kosovo pokrajina u Srbiji.“

Osim opozicije koje je ocenila da se predlogom o razgraničenju krši Ustav, u kojem se navodi da je Kosovo deo Srbije, zamerke na ovaj predlog izneli su i pojedini članovi vlade.

„Nikakvu drugu politiku, osim postizanja kompromisa u okviru Ustava Srbije i Rezolucije 1244, Vlada Srbije nikada nije utvrdila. Ja se zalažem za takvu politiku i položio sam zakletvu kao ministar da ću čuvati Kosovo kao sastavni deo teritorije Srbije,“ rekao je Nenad Popović.

Dačić, međutim, na kritike odgovara pitanjima: „Je l’ Prespanski sporazum u skladu sa Ustavom Makedonije? Ili je morao da se menja Ustav? Je l’ prvo potpisan sporazum pa je menjan Ustav? Je l’ Dejtonski sporazum bio u skladu sa Ustavom BIH? O čemu ljudi vi ovde pričate? Hoćemo li mi da pravimo kompromis ili nećemo da pravimo kompromis?“

Pitanja ima i za sve koji su u vreme proglašenja nezavisnosti 2008. godine bili na čelu države.

„Šta ste vi uradili u odbrani Ustava 2008. godine kada je proglašena nezavisnost, kada je okupiran deo naše teritorije? Šta ste uradili? Da li ste pokrenuli vojsku? Šta ste uradili? Milošević je ratovao za Kosovo, a vi ste zapalili ambasade i poslastičarnice Goranaca. I to vam je odbrana Ustava?!,“ upitao je Dačić.

Dačić ističe da će se o dogovoru, ukoliko bude postignut, svakako izjasniti građani Srbije na referendumu.

Video prilog televizije N1 možete pogledati ovde.

N1Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.