Bahtiri: Za ujedinjenje Mitrovice nije potrebna saglasnost Srpske liste

Gradonačelnik Južne Mitrovice Agim Bahtiri nastavlja da promoviše svoju ideju o ujedinjenju Severne i Južne Mitrovice. Ubeđen je da za njenu realizaciju nije potrebna saglasnost Srpske liste, i optimističan da će do ujedinjenja doći ove godine, preneli su kosovski mediji.

Ideju o ujedinjenju južnog i severnog dela Kosovske Mitrovice 27. novembra prošle godine pokrenuo je gradonačelnik Južne Mitrovice Agim Bahtiri i to odmah nakon ostavke gradonačelnika severnog dela Gorana Rakića, do koje je došlo neposredno nakon odluke o uvođenju takse od 100 odsto na uvoz robe iz Srbije i BiH i hapšenja Srba u Kosovskoj Mitrovici koje Specijalno tužilaštvo Kosova sumnjiči za umešanost u ubistvo Olivera Ivanovića.

Gradonačelnik Južne Mitrovice tada je izašao sa idejom izmene Zakona o administrativnim granicama opština u cilju „ujedinjenja“ Mitrovice.

Dobivši podršku od skupštine opštine na jugu, Bahtiri je pisao kosovskom Ministarstvu administracije i lokalne samouprave (MALS), ali oni nisu dali zeleno svetlo ovoj inicijativi sa obrazloženjem da nema zakonskog osnova, kao i da takva inicijativa mora biti potpisana od strane obe opštine.

Međutim, Bahtiri je juče izjavio da je ubeđen da za realizaciju ove ideje nije potrebna saglasnost Srpske liste.

Gradonačelnik Južne Mitrovice nedavno se obratio Skupštini Kosova prosledivši joj peticiju o ujedinjenju koju je, kako je izjavio, potpisalo 16.594 građana, među kojima su, kako je naveo, i Srbi. Poslanicima je poručio da „nastave sa peticijom“, kao i da „jedva čeka da vidi lica onih u Skupštini koji bi glasali protiv,“ prenela je Gazeta Express.

Ideja ovog gradonačelnika nedavno je naišla na otvorenu podršku predsednika Kosova Hašima Tačija, koji ujedinjenje grada definisao kao „nezaustavljiv proces“.

Predsednik Srbije komentarisao je navode Hašima Tačija – uz opasku da ne razume „ni šta rade Tači, ni (Ramuš) Haradinaj“, rekao je da do ujedinjenja sigurno neće doći.

Bahtiri je izjavio da se kosovskom premijeru Ramušu Haradinaju nije obratio direkto, ali i dodaje da je dobio podršku njegovog brata poslanika Dauta Haradinaja i svih njegovih kolega gradonačelnika iz AAK, preneli su juče kosovski mediji.

Detaljnije u vestima:

Bahtiri podneo Skupštini Kosova peticiju za ujedinjenje Mitrovice

Bahtiri tvrdi: Građani sa Severa učestvovali u peticiji, umorni od paralelnih struktura

Bahtiri prikupio oko 15.000 potpisa za „ujedinjenje“ opština Severna i Južna Mitrovica

Agim Bahtiri najavio za sutra pokretanje peticije za „ujedinjenje“ Mitrovice

Bahtiri upozorava na peticiju građana za ‘ujedinjenu’ Mitrovicu

Agim Bahtiri: Ako MALS ne odobri inicijativu za ujedinjenje skupljam 10.000 potpisa građana

Haradinaj Bahtiriju: Opština Južna Mitrovica nema pravo da donosi odluke u ime opštine Severna Mitrovica

Bahtiri: Ujedinjenje Mitrovice će se desiti, nema drugog puta

Usvojen Bahtirijev predlog za „ujedinjenje“ Mitrovice

Agim Bahtiri: Sutra sednica povodom „ujedinjenja“ Mitrovice; Vlada Kosova nije upoznata, to je potez pojedinca

Agim Bahtiri želi da postane gradonačelnik „ujedinjene“ MitrovicePreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.