Bahtiri podneo Skupštini Kosova peticiju za ujedinjenje Mitrovice

agim bahtiri
Foto: Epoka e re

Peticija za ujedinjenje Južne i Severne Mitrovice koju je, kako je saopštio gradonačelnik Južne Mitrovice Agim Bahtiri potpisalo 16.594 građana, među kojima su i Srbi iz Severne Mitrovice – kako tvrdi, predata je predsedniku Skupštine Kosova Kadriju Veseljiju. Broj prikupljenih potpisa nije ni blizu „stotine hiljada“, koliko je Bahtiri najavio da će prikupiti, ali je dovoljan za podnošenje inicijative Skupštini.

„Sada grad Severnu Mitrovicu vode paralelne strukture. Da napravimo peticiju i da je uputimo Skupštini Kosova da u ime građana, da u ime onog žrtvovanja ali i u ime Srba koji su blokirani tražim i bratski Vas molim da ovo prosledite instituciji kojom vi upravljate. Očekujemo da će brzo stići jedna odluka, da uspostavimo jedan status sa jednim predsednikom bez etničkih razlika,“ rekao je Bahtiri, preneli su kosovski mediji.

Predsednik Skupštine Kosova Kadri Veselji istakao je da će peticija biti shvaćena ozbiljno i da najpre treba da prođe verifikaciju i proceduru.

„To je peticija kojom treba da se bavi Skupština Kosova na osnovu procedure koja postoji.“

Ideju o ujedinjenju Severne i Južne Mitrovice, Bahtiri je izneo odmah nakon ostavke gradonačelnika Severne Mitrovice do čega je došlo nakon uvođenja taksi od 100 odsto na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine i hapšenja Srba u Kosovskoj Mitrovici zbog umešanosti u ubistvo Olivera Ivanovića.

Gradonačelnik Južne Mitrovice tada je izašao sa idejom izmene Zakona o administrativnim granicama opština u cilju „ujedinjenja“ Mitrovice.

Dobivši podršku od skupštine opštine na jugu, Bahtiri je pisao kosovskom Ministarstvu administracije i lokalne samouprave (MALS), ali oni nisu dali zeleno svetlo ovoj inicijativi sa obrazloženjem da nema zakonskog osnova, kao i da takva inicijativa mora biti potpisana od strane obe opštine.

Nakon toga Bahtiri je najavio peticiju na kojoj će prikupiti „stotine hiljada potpisa“ građana širom Kosova i inicijativu za izmenu zakona uputiti direktno Skupštini. Broj prikupljenih potpisa nije ni blizu „stotinama hiljada“ (16.594, kako je Bahtiri rekao na konferenciji za medije), ali je dovoljan za podnošenje inicijative Skupštini Kosova za šta je Ustavom predviđeno minimum 10.000 potpisa građana.

Pre dva dana, na konferenciji za medije održanoj u Mitrovici Bahtiri je izneo i informaciju da su u peticiji učestvovali i „građani severa, građani Srbi,“ koji su, kako on kaže, „umorni od paralelnih struktura na severu“.

Bahtiri je tada kategorički odbacio podelu Kosova duž reke Ibar i glavnog mosta i pozvao političare da ne uzimaju Mitrovicu u okvir mogućnosti o podeli.

Pročitajte još:

Bahtiri tvrdi: Građani sa Severa učestvovali u peticiji, umorni od paralelnih struktura

Bahtiri prikupio oko 15.000 potpisa za „ujedinjenje“ opština Severna i Južna Mitrovica

Agim Bahtiri najavio za sutra pokretanje peticije za „ujedinjenje“ Mitrovice

Bahtiri upozorava na peticiju građana za ‘ujedinjenu’ Mitrovicu

Agim Bahtiri: Ako MALS ne odobri inicijativu za ujedinjenje skupljam 10.000 potpisa građana

Haradinaj Bahtiriju: Opština Južna Mitrovica nema pravo da donosi odluke u ime opštine Severna Mitrovica

Bahtiri: Ujedinjenje Mitrovice će se desiti, nema drugog puta

Usvojen Bahtirijev predlog za „ujedinjenje“ Mitrovice

Agim Bahtiri: Sutra sednica povodom „ujedinjenja“ Mitrovice; Vlada Kosova nije upoznata, to je potez pojedinca

Agim Bahtiri želi da postane gradonačelnik „ujedinjene“ MitrovicePreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.