Bahtiri: Ujedinjenje Mitrovice će se desiti, nema drugog puta

Agim Bahtiri 30.11. 2018.

Ujedinjenje Mitrovice će se desiti bez obzira na prepreke, nema drugog puta,“ u talasu skoka tenzija između Beograda i Prištine koje traju već nekoliko nedelja, nova je izjava gradonačelnika Južne Mitrovice Agima Bahtirija. Pre nekoliko dana skupština ove opštine usvojila je njegovu inicijativu da se Mitrovica ujedini, a pošto su kosovski gradonačelnici sa Severa dali ostavke, te njegov kolega iz Severne Mitrovice Goran Rakić saopštio da su na Severu prestale da postoje opštinske adminsitracije u kosovskom sistemu. Premijer Haradinaj odgovara da se o tome odlučuje na centralnom nivou. Sada je taj zahtev stigao u Ministarstvo za administraciju i lokalnu upravu i ono će se izjasniti o njegovoj zakonitosti, prema zakonskom roku od 15 dana.

„Vlada sada treba da preduzme konkretnu akciju kako bi se promenio zakon kojim bi se Mitrovici omogućilo da postane jedinstvena opština,“ nema sumnju Bahtiri u ishod.

„Određeni politički krugovi protive se ovoj inicijativi, ali se ne protive potezima kosovsko srpskih gradonačelnika sa Severa za podelu. Pa kako je moguće da ja nemam pravo da radim na ujedinjenju grada koji je uvek i bio jedan i jedinstven, a neko od mojih srpskih kolega ima pravo da traži podelu Kosova?,“ Bahtiri koristi svoju Fejsbuk stranicu da nastavi sa aktuelnim temama.

Tvrdi da „zna šta hoće“ i da će se ujedinjenje i „dogoditi u skorijoj budućnosti“, a žao mu je što centralne institucije „nemaju takvu informaciju“ a „trebalo bi da je imaju“.

„Pozivam Vladu Kosova da reaguje što je pre moguće i u Parlament pošalje predlog za promenu zakona kojim bi se Mitrovica ujedinila u jednu opštinu, jer ne postoji drugačiji način od ujedinjenja grada.

Opštine Severna i Južna Mitrovica osnovane su na osnovu Ahtisarijevog sveobuhvatnog plana za Kosovo.

Zakon o administrativnim granicama opština – „zakon od vitalnog interesa“, izmene moguće samo u parlamentu i to na osnovu dvostruke dve trećine poslanika 

Zakon 03/I – 041 o administrativnim granicama opština predviđa mogućnost izmene ili uređenja granica. Međutim, članovima 9, 10 i 11 ovog zakona se definiše da je izmena katastarskih linija moguća samo izmenom i dopunom Zakona 03/I – 041 o administrativnim granicama opština.

Zakon o administrativnim granicama opština jedan je od takozvanih „zakona od vitalnog interesa“ definisanih članom 81 kosovskog Ustava. Zakone od vitalnog interesa je moguće menjati samo uz takozvanu duplu većinu, odnosno 2/3 ukupnog broja poslanika kosovske Skupštine (81 od poslaničkih glasova) i 2/3 broja poslanika koji predstavljaju nevećinske zajednice (14 od 20 poslaničkih glasova predstavnika nevećinskih zajednica).

U skladu sa Zakonom o lokalnoj samoupravi i Uredbom 01/2017 Ministarstva administracije lokalne samouprave (MALS) o proceduri za izradu i objavljivanje opštinskih akata, opštine su dužne da svaku odluku, odnosno opštinski akt u roku od 7 dana nakon izglasavanja na skupštini proslede MALS-u na ocenu zakonitosti. MALS ima rok od 15 dana da oceni zakonitost dokumenta poslatog na reviziju.

Inicijativa Bahtirija da, uprkos osetljivosti pitanja Kosovske Mitrovice, i dosadašnjih međunarodno prihvaćenih dogovora o dve zasebne opštine – spoji jednu i drugu, dolazi u jeku najnovijeg talasa podignutih tenzija. Nakon što je Srbija lobirala i sprečila da Kosovo uđe u INTERPOL, vlada Kosova je 6. novembra uvela takse od 10 odsto na uvoz proizvoda iz Srbije i Bosne i Hercegovine, a potom 21. novembra povećala i na 100 odsto. Usledila su i hapšenja u Kosovskoj Mitrovici za koja se ispostavilo da se tiču istrage ubistva Olivera Ivanovića, oglašavanja potpredsednika Srpske liste Milana Radoičića kao četvrte osumnjičene osobe koja je izbegla hapšenje, i Vučića javnosti, a potom i ostavke četiri kosovska gradonačelnika, odnosno proglasa prestanka postojanja kosovskih opštinskih administracija. Protesti se u Kosovskoj Mitrovici održavaju još od petka, a od utorka ove nedelje se održavaju svakodnevno. Poslanici Srpske liste koji su formalno sa zamrznutim učešćem, ušli su prekjuče u kosovsku skupštinu da bi se mimo agende sastali sa evropskim komesarom Johanesom Hanom. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.