Četverac o „ujedinjenju Mitrovice“: „Nezaustavljiv proces“, „pretnja aneksijom“?

Bahtiri Tači Đurić Rakić

Ideja o ujedinjenju južnog i severnog dela Kosovske Mitrovice o kojoj od 27. novembra prošle godine u kontinuitetu govori gradonačelnik Južne Mitrovice Agim Bahtiri, juče je dobila otvorenu podršku predsednika Kosova Hašima Tačija, koji kaže da je „ujedinjenje grada nezaustavljiv proces“. Na izjavu se reagovali Goran Rakić i Marko Đurić, ocenivši je kao najavu pretnje „aneksije Severne Mitrovice“.

„Ujedinjenje grada Mitrovice je nezaustavljiv proces. Na sastanku sa gradonačelnikom Bahtirijem ustanovili smo da su građani Mitrovice rekli svoje. Sada trebaju da deluju institucije: Vlada, Skupština i Predsedništvo,“ poručio je Tači na svojoj Fejsbuk stranici uz fotografiju sastanka sa Agimom Bahtirijem, pretpostavlja se u Mitrovici, a nakon obilaska susednog Prekaza i onoga što je za Albance „Memorijalni centar Adem Jašari“.

„Aneksija“

„Južna i Severna Mitrovica su dva odvojena grada čak i po Ahtisarijevom planu. Tači bi trebalo da odgovori na pitanje zbog čega još uvek nije formirana Zajednica srpskih opština, čiji bi Severna Mitrovica trebalo da bude sastavni deo ili je možda Briselski sporazum zaključivao neki drugi Tači,“ reagovao je direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić.

Tačijeve poruke je ocenio kao pretnju Srbima na KiM-u, a vlastima u Prištini poručio da ne prete „aneksijom“ Severne Mitrovice i da ne ugrožavaju mir, stabilnost i bezbednost na KiM i celog regiona.

Termin „aneksija“ je odmah potom upotrebljen i u onom što je potpisano kao izjava Gorana Rakića –  gradonačelnika Severne Mitrovice, koji je upravo 27. novembra prošle godine sa svojim kolegama iz ostale tri severne opštine saopštio da daje ostavku na tu funkciju. Rekavši da „Srbi nikada neće dozvoliti ujedinjenje Mitrovice“, sada kaže da je „najnoviji napad na mir na Kosovu i Metohiji Hašima Tačija oličen u najavi aneksije Severne Mitrovice“, jer to je, kako navodi, ono što je „u njegovim mislima kada govori o nekakvom ujedinjenju“.

„U ime srpskog naroda koji je uspeo da pod naletima ekstremista na severu Kosova i Metohije sačuva slobodu za sebe i svoje potomke, i za to plati visoku cenu životima svoje braće i sestara, poručujem Tačiju da Srbi nikada neće dozvoliti ujedinjenje severnog i južnog dela Kosovske Mitrovice, jer je ujedinjenje o kome Tači priča paravan za etničko čišćenje Srba iz jedinog grada u kome su Srbi preživeli etničko čišćenje 1999. godine,“ saopštio je Rakić.

„Tačijeve najave“, kojima, kako kaže, „pokušava da zastraši srpski narod na ovim prostorima, sa gnušanjem odbacujemo“.

Ideju o ujedinjenju grada u javnosti je 27. novembra prošle godine pokrenuo gradonačelnik Južne Mitrovice Agim Bahtiri i to odmah nakon Rakićeve ostavke do koje je došlo neposredno nakon hapšenja Srba u Kosovskoj Mitrovici koje Specijalno tužilaštvo Kosova sumnjiči za umešanost u ubistvo Olivera Ivanovića. Gradonačelnik Južne Mitrovice obratio se Skupštini Kosova prosledivši joj peticiju koju je, kako je izjavio, potpisalo 16.594 građana. Predsedništvo skupštine je potom peticiju prosledilo vladi na mišljenje.

O tome više čitajte u:

Bahtiri podneo Skupštini Kosova peticiju za ujedinjenje Mitrovice

Bahtiri tvrdi: Građani sa Severa učestvovali u peticiji, umorni od paralelnih struktura

Bahtiri prikupio oko 15.000 potpisa za „ujedinjenje“ opština Severna i Južna Mitrovica

Agim Bahtiri najavio za sutra pokretanje peticije za „ujedinjenje“ Mitrovice

Bahtiri upozorava na peticiju građana za ‘ujedinjenu’ Mitrovicu

Agim Bahtiri: Ako MALS ne odobri inicijativu za ujedinjenje skupljam 10.000 potpisa građana

Haradinaj Bahtiriju: Opština Južna Mitrovica nema pravo da donosi odluke u ime opštine Severna Mitrovica

Bahtiri: Ujedinjenje Mitrovice će se desiti, nema drugog puta

Usvojen Bahtirijev predlog za „ujedinjenje“ Mitrovice

Agim Bahtiri: Sutra sednica povodom „ujedinjenja“ Mitrovice; Vlada Kosova nije upoznata, to je potez pojedinca

Agim Bahtiri želi da postane gradonačelnik „ujedinjene“ Mitrovice

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.