Usvojen Bahtirijev predlog za „ujedinjenje“ Mitrovice

Agim Bahtiri 30.11. 2018.
FOTO: Željko Tvrdišić/Kontakt plus radio

Većinom glasova odbornika danas je u Južnoj Mitrovici usvojen predlog gradonačelnika Južne Mitrovice Agima Bahtirija da se pokrene inicijativa za izmenu Zakona o administrativnim granicama opština u cilju „ujedinjenja Mitrovice“. Za ovaj predlog glasala je većina odbornika sa juga.

„Želim da kažem svima da na svetu nema nikog ko bi promenio mišljenje Agima Bahtirija, niti je Agima Bahtirija inspirisala bilo koja politička stranka. Ovo je moj lični zahtev i uveravam vas da nikada nisam imao razgovore s nekim liderom da napravim takav predlog,“ objasnio je Bahtiri na današnjoj sednici SO Južna Mitrovica.

Bahtiri je rekao i da „nikada nije upadao u tuđe zamke“, te da on „uvek ima sopstvene ideje“.

Poslao je poruku Srbima u Mitrovici da ukoliko dođe do „ujedinjenja“ – „biće tretirani bolje nego dosad“. A povodom tvrdnji Srba sa Severa da nemaju hleb i lekove, dao je garancije da niko od njih neće ostati gladan, niti bez zdravstvene brige.

Agim Bahtiri 30.11. 2018.
FOTO: Željko Tvrdišić/Kontakt plus radio

Odbornik PDK, tokom današnje sednice, istakao je da je njegova politička opcija oduvek bila za ujedinjenje Mitrovice ali i podsetio prisutne da je Mitrovica podeljena na dve opštine Ahtisarijevim planom, dokumentom na osnovu kojeg je Kosovo jednostrano proglasilo nezavisnost 2008.

„Ovo nam se možda ne dopada, ali je realnost. Paket Ahtisarijevih zakona usvojen je dvotrećinskom većinom glasova poslanika u Skupštini Kosova. SO Južna Mitrovica, po zakonu, jedino može da usvoji rezoluciju kojom bi tražila od Vlade i Skupštine Kosova da pokrenu inicijativu za ujedinjenje Mitrovice. To može biti naša uloga danas,“ rekao je odbornik PDK.

Na konferenciji za novinare nakon održane sednice rekao je da su pokušali da sarađuju sa severnim delom, ali da se to nije dogodilo, te da je gradonačelnik Severne Mitrovice Goran Rakić, radio po instrukcijama Beograda i zatražio je od Vlade da njegov predlog za „ujedinjenje“ Mitrovice postane stvarnost, prenosi Gazeta Express.

Pored toga, rekao je da su pričali i sa Pacolijem, te da su kosovski lideri tokom čitavog dana pozivali, zainteresovani za ishod današnje sednice. Pozvao je i građane Kosova da podrže njegov predlog.

Za današnji predlog glasao je 31 odbornik. Ovaj predlog došao je nakon što je gradonačelnika Severne Mitrovice, Goran Rakić podneo ostavku na tu funkciju.

Pročitajte još:

Agim Bahtiri: Sutra sednica povodom „ujedinjenja“ Mitrovice; Vlada Kosova nije upoznata, to je potez pojedinca

Agim Bahtiri želi da postane gradonačelnik „ujedinjene“ MitrovicePreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.