Ramosaj od vlade traži izgradnju puta kroz SZZ, da manastir čuva Kosovska policija…

ramosaj
FOTO: Gazeta Express

Gradonačelnik Dečana, Baškim (Bashkim) Ramosaj, obratio se danas kosovskom predsedniku, Hašimu Tačiju, predsednici skupštine, Vjosi Osmani i premijeru, Avdulahu Hotiju nakon što je obustavljena izgradnja puta Dečani-Plav u zaštićenoj zoni manastira Dečani. U dokumentu poslatom najvišim prištinskim zvaničnicima dao je svoje viđenje problema i u 15 tačaka izlistao, predloge za rešenje spora između opštine Dečani i manastira, uz naznaku da će put biti izgrađen „na bilo koji način“.

„Opštini Dečane, učinjeno je mnogo nepravdi koje su i nesreće za ovaj grad i onemogućavaju odvijanje normalnog života a što je i u suprotnosti i sa razvojnim konceptom građana ove opštine i njihovog blagostanje“, poručio je Ramosaj.

Zakon o SZZ i odluka o vraćanju zemlje manastiru uzrok za „spor“ i „nesreću“

Ramosaj je izneo i četiri pravna dokumenta koji su, po njegovom viđenju, imali negativan uticaj na razvoj opštine.

Zakon o zaštićenim specijalnim zonama i odluku o vraćanju 24 ha zemlje manastiru Visoki Dečani dva su pravna dokumenta zbog kojih su doveli do spora sa manastirom.

Među njima je i odluka iz 2014. godine, koju su podržali međunarodni predstavnici i tadašnji kosovski premijer, Hašim Tači o izgradnji zaobilaznice magistralnog puta Dečani-Plav oko zaštićene zone, ali i Zakon o nacionalnom parku za koji kaže da „na najdrastični način krši interese i osnovne slobode građana i opštine na korišćenje imovine od najvitalnijeg značaja, tj planine… ostavljajući manastir Dečani kao jedini legalan objekat u tom delu“.

„Svi ovi gore navedeni akti predstavljaju spor i istovremeno nesreću koja je dovela do ove situacije“, objasnio je Ramosaj.

S ciljem da se okonča spor sa manastirom Visoki Dečani, predložio je centralnim institucijama na Kosovu da se usvoji petnaest rešenja.

Kao prvo navodi da bi opštini trebalo da bude dozvoljeno da izgradi put dužine 5 kilometara u zaštićenoj zoni i izgradnja puta kod Gušavca (izvora mineralne vode) dužine od tri kilometara.

Da se dodeli 18 ha zemljišta dečijem odmaralištu u Dečanima („Pishat e Deçanit”)

Da se da u vlasništvo kompleks Ferijalnog saveza, kao i kompleks vila Napredak površine od 1.7 ha.

Da se podrži izgradnja omladinskog centra kompleksa kulturne baštine i Turističkog sela, izgradi šetalište pored reke Dečani koja prolazi kroz zaštićenu zonu, kao i šetalište od gimnazije „Braća Frašeri“ do rampe iznad manastira.

Među zahtevima je i završetak infrastrukturnih radova u selu Bele i Plaće „uz podršku odgovarajućeg budžeta“, prenos vlasništva na opštinu nad vilama iznad „Koznier-a“, Ski centra na planini Beleg, uz podršku iz budžeta.

Gradonačelnik je ujedno zatražio izmenu i dopunu Zakona o nacionalnom parku i njegovo usklađivanje sa interesima opštine i građana, kao i elektrifikaciju planina Dečana, uz „oslanjanje na neophodan budežt“.

Predložio je i da KFOR koji trenutno čuva i nadgleda manastir Visoki Dečani u tom poslu zameni Kosovska policija.

Ramosaj je ujedno obavestio nadležne da će put Dečani-Plav biti izgrađen na bilo koji način.

Podsetimo, odlukom kosovskog premijera, Avdulaha Hotija, tokom vikenda obustavljeni su radovi na putu Dečani-Plav u zaštićenoj zoni manastira Visoki Dečani.

Gradonačelnik Dečana, Baškim (Bashkim) Ramosaj, zatražio je danas od Hotija rešenje za novonastalu situaciju, i uz upozorenje da će se put „svakako izgraditi, poručio mu da „država mora da reši katastrofu koju je stvorila u Dečanima“.

Pre Ramosaja, na rešenje povodom izgradnje puta Dečani-Plav u zaštićenoj zoni manastira, sinoć je još jednom podsetio iguman manastira Visoki Dečani, arhimandrit Sava Janjić.

„Zaobilaznica oko zaštićene zone bi omogućila nesmetan rad na magistrali Dečani-Plav, dok bi lokalni put u zaštićenoj zoni ostao posebnog karaktera sa restrikcijom za teški saobraćaj, brzinu itd. Ovo rešenje podržali su i međunarodni predstavnici, manastir, ali i premijer Tači 2014. godine. Ovo rešenje je jedino rešenje u okviru postojećeg zakona o Specijalnim zaštićenim zonama“, naznačio je Janjić.

Iguman manastira Visoki Dečani ponovio je da manastir nikada nije bio protiv izgradnje puta, ali da oni, kao i međunarodni predstavnici, nisu mogli da podrže kršenje zakona o zaštićenim zonama.

Eparhija raško-prizrenska saopštila je u četvrtak da su, uprkos zabrani gradnje magistralnih i tranzitnih puteva kroz specijalne zaštićene zone na Kosovu, nastavljeni radovi na magistralnom putu Dečani-Plav u blizini manastira Visoki Dečani. Radovi se izvode uz podršku opštine Dečani i centralnih kosovskih institucija. Delu izgradnje ovog puta koji bi kako eparhija upozorava, prolazio upravo kroz SZZ oko Visokih Dečana, dečanski monasi se suprotstavljaju već šest godina. Eparhija je još jednom pokrenula apele kod međunarodnih predstavnika i zvaničnog Beograda.

Ramosaj: Hoti da reši katastrofu u Dečanima; Janjić: Zaobilaznica jedino rešenje

Samoopredeljenje o prekidu radova na putu Dečani-Plav: Hoti sprovodi Vučićeve zahteve

Hoti potvrdio zahtev za obustavu radova u delu puta Dečani-Plav; Iguman: Nikada nismo bili protiv puta, već kroz trasu u SZZ

Risi obišao SZZ u Dečanima; Ramosaj – radovi obustavljeni do ponedeljka na Hotijev zahtev

Gradonačelnik Dečana igumana Savu Janjića nazvao „ludim“, ne odustaje od gradnje puta

Vučić: Tražiću u Briselu trajno obustavljanje radova u zaštićenoj zoni Visokih Dečana

Otac Sava: Zakon je prekršen, radovi na putu u SZZ moraju da se obustave

Beograd osudio nastavak radova u zoni manastira Visoki Dečani, Ministarstvo kulture se obratilo UNESCO

Eparhija upozorava: Nastavljeni radovi na putu Dečani-Plav kroz zaštićenu zonu manastira Visoki Dečani

Otvorena još jedna deonica puta Dečani – Plav; Srpske institucije upozoravaju na kršenje Zakona o specijalnim zaštićenim zonama

„Visoki Dečani sprečavaju izgradnju puta do Plava“. Manastir: Podržavamo gradnju ali van zaštićene zone, opština da poštuje zakon i odluku Vlade Kosova

Kosovska vlada započela radove u zaštićenoj zoni oko Visokih Dečana. ERP KiM: Krše sopstvene zakone, anticivilizacijski čin, put će naneti nepopravljivu štetu

OEBS i Eparhija potvrdili da su radovi unutar zaštićene zone Visokih Dečana zaustavljeni, Apostolova i Delavi podržali

Radovi u zaštićenoj zoni Visokih Dečana: Neodgovorno ponašanje prema UNESCO-ovoj svetskoj baštini, međunarodne institucije da spreče nezakonito ugrožavanje

RADOVI NA PUTU: „Odron“, „dezinformacija“, „antialbanska politika“, UNESCO i dečanska zaštićena zona

Ovo nije jedini nesporazum između manastira Visoki Dečani i kosovskih institucija. Opština Dečani već četvrtu godinu odbija da ispoštuje odluku kosovskog Ustavnog suda i 24 ha manastirske zemlje upiše u katastar. O tome više:

Ambasade podsetile na to da ni 4 godine od odluke Ustavnog suda zemlja nije vraćena manastiru Dečani

Tri godine se ne sprovodi odluka o potvrđivanju vlasništva manastira Dečani nad 24ha manastirske zemlje

Kosnet kritikovao Vladu zbog nesprovođenja odluke suda o imovini manastira Dečani

Do kraja februara 2016. obustavljeni svi sudski postupci u slučaju zemljišta Visokih Dečana

Eparhija Raško-prizrenska zabrinuta: Vrhovni sud Kosova slučaj zemlje Visokih Dečana vratio Osnovnom sudu u Peći

Kosovski ustavni sud konačno: Visokim Dečanima vlasništvo nad 24 ha zemlje

O vraćanju zemlje Visokim Dečanima: „Sramnu odluku“ nećemo sprovesti!; Tači, Delavi i Rakić pozdravljaju odluku Ustavnog sudaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.