The Guardian: Tramp se nada da će mu dijalog BG-PR pomoći tokom izbora

Hoti vučić

Izvor: The Guardian (Tekst je izvorno preveden sa engleskog, jučerašnje izdanje)

Samit u Beloj kući nervira EU diplomate, koji navode da će sporazum pod njihovim posredstvom uskoro biti gotov.

Lideri Kosova i Srbije sastaće se u Beloj kući u četvrtak i petak (prim. red tekst izvorno objavljen juče, sastanak zakazan 3. septembar/četvrtak je već održan) –  susret koji neki vide kao pokušaj postizanja diplomatske pobede koju će Donald Tramp upotrebiti tokom svoje predizborne kampanje.

Kosovski premijer, Avdulah Hoti, sastaće se sa srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem radi razgovora za koje Trampovi pomoćnici navode da će se prvenstveno odnositi na ekonomska pitanja dve zemlje, ali koji mogu da otvore put ka širem sporazumu.

Cilj razgovora je „stvaranje ekonomskog razvoja koji će tada na nekin način da promeni dinamiku među političkom klasom“, rekao je viši Trampov savetnik u telefonskom razgovoru sa novinarima početkom nedelje.

Savetnik je naveo da još uvek nije jasno da li će Tramp učestvovati na sastancima – sugerišući da će se sastati sa dvojicom lidera samo u slučaju da postoji sporazum koji treba potpisati.

Kosovo se odvojilo od Srbije nakon rata i NATO bombardovanja i proglasilo nezavisnost 2008. godine, ali dve strane nemaju dobre odnose.

Diplomatski napori Bele kuće, predvođeni Trampovim pristalicom Ričardom Grenelom, nervirali su neke evropske diplomate, koji navode da bi prioritet trebalo dati dugotrajnom procesu pod posredstvom EU.

Ovo je takođe podstaklo bojazan da bi razmena teritorija mogla da bude na stolu kao deo dogovora, za koju mnogi veruju da bi mogla da ima posledice i za druge delove Balkana. Grenel je dugo negirao da je razmena teritorija u razmatranju.

Grenel, koji je izazvao kontroverzu kao Trampov ambasador u Nemačkoj, a potom i kao vršilac dužnosti direktora nacionalnih obaveštajnih službi, takođe se našao na meti kritika zbog svoje pregovaračke taktike. Smenjeni kosovski premijer Aljbin Kurti je u aprilu optužio Grenela da je organizovao prevrat kako bi ga smenio i kako bi Trampu u izbornoj godini mogao da donese diplomatski uspeh.

„Moja vlada nije svrgnuta ni zbog čega drugog, već samo zbog toga što je ambasador Grenel žurio da potpiše sporazum sa Srbijom“, rekao je Kurti.

Sastanak u Beloj kući planiran za kraj juna otkazan je u poslednjem trenutku nakon što su tužioci iz suda u Hagu objavili da su podneli nacrt optužnice protiv kosovskog predsednika Hašima Tačija. Saopštenje je objavljeno nakon što je Tači već bio na putu za Vašington.

Sastanak će se sada, dva meseca pre izbora u SAD, konačno održati – a koji će fokus dati ekonomskom napretku.

„Možemo ili da sedimo i nastavimo da razgovaramo o političkim pitanjima koja nas nikuda ne vode ili možemo da uradimo nešto za šta predsednik Tramp misli da bi moglo da uspe, a mi ćemo to testirati kako bismo videli da li će to biti uspešno“, rekao je Trampov savetnik.

Pregovori pod posredstvom EU bili su dve godine u zastoju nakon što je Kosovo uvelo takse na uvoz srpske robe, međutim, pregovori su nedavno obnovljeni. Sastanci u Briselu, uključujući dijalog na ekspertskom nivou i diskusije na najvišem nivou, planirani su za sledeću nedelju.

Izaslanik EU za pregovore između Kosova i Srbije, Miroslav Lajčak, rekao je da bi sporazum o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine pod posredstvom EU mogao uskoro da bude gotov.

„Hajde da vidimo koliko nam je vremena potrebno, ali ovde su u pitanju meseci, a ne godine“, rekao je on ove nedelje na forumu u Sloveniji. „Obe strane su posvećene, obe strane su ozbiljne i poštuju jedna drugu“.

O reakcijama prištinskih, beogradskih i međunarodnih zvaničnika koje su prethodile jučerašnjem sastanku, kao i o onima tokom, ali i nakon sastanka čitajte u:

Vučić: Neću da potpišem dokument u kojem stoji zahtev za priznanje, Mali vam rekao istinu

Hoti: Na korak smo od sporazuma sa Srbijom, veliki napredak u ekonomskoj saradnji

Kljan Kosova: Tramp možda sutra sa Vučićem i Hotijem

Dačić: Vučić u Vašingtonu „brutalno“ odbio tačku deset o „međusobnom priznanju“

Američki savet za nacionalnu bezbednost: Lideri Srbije i Kosova već prave napredak, ekonomija

Čadež: Na stolu zanmljivi predlozi o privredi, hajde da počnemo od nečega što nas spaja

Grenel demantovao vest o papiru za uzajamno priznanje

Jeremić: Navrat-nanos odluka vlade za saučesničku podršku na slepo Vučiću

Mali iz Vašingtona: Dobili smo nikada gori papir, tačka 10 uzajamno priznanje

Kurti: Kosovska delegacija u turističkoj poseti Vašingtonu

Hoti iz Vašingtona: Moguće postizanje ekonomskog sporazuma koji će dovesti do „međusobnog priznanja“

Brnabić: Vlada Srbije usvojila deklaraciju o podršci Vučiću u razgovorima u Vašingtonu

Vučić: Predaja nije opcija

Grenel: Ostavimo politiku po strani

Poruka srpske delegacije uoči sastanka: Ekonomija, ne politika

Srpski zvaničnici: Vučić nije osoba kojoj se uručuje ultimatum

Tači pozvao kosovsku delegaciju da načini „hrabre korake“ ka miruPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.