Sukob u Srpskoj

Srpska na sastanku: Kamere zabeležile svađu (VIDEO)

U ovim trenucima u zgradi Skupštine Kosova održava se sastanak članova liste Srpska. Kako je i najavljeno, mediji su imali priliku da snime početak sastanka video i foto zapisima. Upravo je sam početak sastanka obeležila rasprava između Slobodana Petrovića, sa jedne strane, i Slavka Simića i Branimira Stojanovića, sa druge.

Mirjana Jevtić podnela ostavku

Ministarka za lokalnu samoupravu Kosova, Mirjana Jevtić, obavestila je premijera Isu Mustafu da podnosi ostakvu na tu funkciju.

Srpska se opet 'zamrzla', Mirjana Jevtić nije ministarka

"Predsednik Aleksandar Vučić je predsednik naše jedine Vlade i njegov autoritet je, kako za nas, tako i za sve Srbe na KiM-u, nesporan.

Mustafa srpskim ministrima: Ne možete da radite u Vladi, a u Beogradu da dajete...

"Mislim da je već duže vreme, ministar Marić delovao i davao izjave koje su bile u suprotnosti sa tim da je član Vlade Republike Kosovo ... Ja sam rekao sve što sam imao na sastanku vlade, kao njeni članovi, ne mogu da rade ovde i idi u Beograd da daju izjave koje su protiv države i pravnog subjektiviteta u zemlji," rekao je Mustafa, govoreći o smeni Marića koje se dogodila ranije ovog meseca. 

Vučić na KiM-u do Božića, Jevtićeva da da ostavku, ZSO do Sretenja

Oni koji su učestvovali u smeni Ljubomira Marića moraju da povuku svoje "štetne odluke" do 31. decembra, a Mirjana Jevtić treba da da ostavku. Ko hoće da deluje samostalno - hvala i srećan put - ovako je direktor Kancelarija za Kosovo i Metohiju, Marko Đurić, saopštio detalje sastanka političkih predstavnika Srba sa KiM-a i premijera Srbije, Aleksandra Vučića, kojem je i on prisustvovao.

Vulin: Ko se ne odazove pozivu Premijera nije deo PS-a; Simić: Poslanici Srpske izgovore...

Ko se ne odazove na poziv predsednika Vlade Srbije, Aleksandra Vučića, taj više nije član Pokreta socijalista - poručio je danas ministar za boračka i socijalna pitanja u Vladi Srbije i predsednik ove stranke, Aleksandar Vulin. On od svih članova PS-a sa KiM-a očekuje da se odazovu pozivu i ponavlja svoju jučerašnju tvrdnju - da Vladu u Prištini treba srušiti.

Sukob u Srpskoj: U ponedeljak u 9 kod Vučića po rasplet

U ponedeljak sam sazvao sastanak. Tada je rasplet, i kraj priče - ovako je večeras, Premijer Srbije, Aleksandar Vučić, po prvi put, prokomentarisao višednevne uzajamne i neprestane prozivke i snažne optužbe između članova Srpske napredne stranke i Pokreta socijalista na Kosovu i Metohiji. Vučić je, gostujući u Dnevniku RTS-a, kazao i da to "nema veze mnogo sa strankama", kao i da on ima "poverenje u gospodina Vulina". Bio je upleten "strani faktor", tvrdi on.

Vulin "nalogodavac antisrpskog prevrata" na KiM-u, hoće da "pocepa" SNS

"Lider Pokreta socijalista Aleksandar Vulin danas je trebalo da, ukoliko zaista nije nalogodavac antisrpskog prevrata na KiM-u, saopšti da su svi akteri razbijanja srpskog nacionalnog jedinstva isključeni iz stranke. Međutim, Vulin je, na žalost, u prelomnom trenutku pokazao političko licemerje i potvrdio savez koji je njegova stranka na KiM-u sklopila sa Isom Mustafom," poručili su u zajedničkom saopštenju zamenik kosovskog premijera, Branimir Stojanović, ministar za povratak i zajednice, Dalibor Jevtić i sada već bivši ministar za lokalnu samoupravu, Ljubomir Marić.

Vulin: Vladu u Prištini treba srušiti; Đurić: Povratak u Skupštinu Kosova bez podrške Vlade...

Poslanici Srpske iz Pokreta socijalista koji su se vratili u Skupštinu Kosova nemaju podršku zvaničnog Beograda i Vlade Srbije. Svako ko prekine politički protest Srba na KiM-u nedvosmisleno je kriv za prodaju srpskih nacionalnih interesa - poručio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Marko Đurić, reagujući na današnju odluku dela srpskih poslanika da prekinu bojkot kosovske skupštine.

Simić u kosovskom parlamentu: Nisu ispunjeni uslovi za povratak, ali moramo da branimo vitalne...

U ime interesa srpskog naroda i demokratije, sa gnušanjem odbacujemo političko i pravno nasilje Skupštine Kosova i javno poručujemo da ne priznajemo bilo kakvu odluku u vezi sa Trepčom - ovom rečenicom je lista Srpska pre više od dva meseca zamrzla učešće u kosovskoj skupštini.

Srpska se vraća u kosovsku skupštinu

Poslanici liste Srpska odmrzli su svoje učešće u Skupštini Kosova. "Ako mi biramo, onda je to sada kada se odlučuje o budžetu za 2017. godinu" - ovim rečima poslanički klub Srpske objasnio je u svom najnovijem saopštenju na kojem događaju se ponovo mogu videti u poslaničkim klupama kosovske skupštine. Rasprava o budžetu se održava danas.

Srpska: Simić nije smenjen, Rašić i Hodža isključeni

Glasovima šest poslanika liste Srpska, Slavko Simić, smenjen je sa mesta šefa poslaničkog kluba ove liste, zato što je navodno dogovorio smenu Ljubomira Marića. Na njegovo mesto imenovan je Saša Milosavljević - novo je saopštenje Pokrajinskog odbora Srpske napredne stranke na KiM-u. Nisu, međutim, saopšteni razlozi zbog kojih su se poslanici Srpske oglasili sa zvanične mejl adrese PO SNS-a. Simić, sa druge strane, tvrdi da nije smenjen. A gotovo istovremeno iz poslaničkog kluba Srpske "do daljnjeg" su isključeni predsednik Progresivno-demokratske stranke, Nenad Rašić i predstavnik goranske zajednice u Skupštini Kosova, Adem Hodža, koji su prethodno potpisali smenu Simića. Ovo tvrdi sada već vidljivo suprotstavljeni tabor unutar Srpske - poslanici okupljeni oko Slavka Simića. Rat saopštenjima dve struje unutar ove liste, izražen kroz sukob na relaciji Pokret socijalista-Srpska napredna stranka Kosova i Metohije, nastavlja se i danas. I dok se zvanični Beograd još uvek ne oglašava, novopostavljena ministarka administracije lokalne uprave, Mirjana Jevtić, danas se sastala sa šeficom Kancelarije EU na Kosovu, Natalijom Apostolovom.

Gradonačelnici: Marićeva smena "plod političkog prevrata", odbijamo saradnju sa Jevtićevom

Smena Ljubomira Marića "plod je političkog prevrata" koji su izvšili srpski poslanici u Skupštini Kosova i oni za nas više nisu predstavnici srpskog naroda. Odbacujemo mogućnost svake saradnje sa Mirjanom Jevtić i sa Pokretom socijalista - poručili su danas kosovski gradonačelnici deset opština sa srpskom većinom na Kosovu. Gradonačelnik Leposavića, Dragan Jablanović, član Pokreta socijalista, nije prisustvovao sastanku, a umesto njega, ovu opštinu je predstavljao predsedavajući kosovske Skupštine opštine i predsednik  srpskog Privremenog organa opštine Leposavić, Zoran Todić. Zaključke gradonačelnika prenosimo u celosti. 

Pokret socijalista sa KiM-a: Spirić "sinonim za zabijanje noža u leđa", Spirić: Tužiću ih...

Aleksandar Spirić "sinonim je za izdaju" i "zabijanje noža u leđa svojim prijateljima zarad ličnog interesa", poručili su večeras članovi Pokreta socijalista sa Kosova i Metohije, čiji je, kako sami navode, član bio i Spirić. Dodaju i da su se u "njegovu izdaju oni uverili", a uveriće se i, ističu, Srpska napredna stranka, čiji je on sada član. Socijalisti veruju i da je predsednik mitrovičkog privremenog organa autor "pljuvačkog saopštenja" SNS-a iz Kosovske Mitrovice.

Na KiM-u prekid saradnje SNS-PS: Jevtićeva "kompromitovana" i "lojalna Prištini"

Opštinski odbori Srpske napredne stranke na KiM-u prekinuli su od danas saradnju sa Pokretom socijalista (PS) na Kosovu zbog smene Ljubomira Marića, a postavljanja Mirjane Jevtić na mesto kosovskog ministra za administraciju lokalne uprave. Nova ministarka za njih je "nedolična", "kompromitovana" osoba, "lojalna Prištini". SNS na KiM-u ne priznaje imenovanje, proisteklo iz "izdajničkog dogovora" poslanika Pokreta socijalista i kosovskog premijera, Ise Mustafe, pa ni novopostavljenu ministarku, koja se "pridružila bloku albanskih političkih partija" - poručili su iz SNS-a na KiM-u, takođe.

"Razbijeno jedinstvo Srpske liste"

Smena ministra administracije lokalne samouprave, Ljubomira Marića, razbila je jedinstvo srpskih predstavnika koji su do sada funkcionisali u okviru Srpske liste, piše Koha Ditore.

Jevtićeva stupila na dužnost: Srpska dogovorila njeno imenovanje

Ljubomir Marić je bio pred smenom zbog "loše koordinacije i saradnje" njegovog ministarstva sa lokalnim samoupravama. Poslanici Srpske želeli su da povere mandat Mirjani Jevtić, kako bi na čelu ovog ministarstva, po prvi put, bila žena iz srpske zajednice i kako bi se izbegao svaki vid političke destabilizacije koji bi prolongirao formiranje Zajednice srpskih opština - poručio je predsednik liste Srpska, Slavko Simić, u pisanoj izjavi za KoSSev.

Slobodan Petrović na sastanku predsedništva Skupštine Kosova

Potpredsednik Skupštine Kosova i poslanik liste "Srpska", Slobodan Petrović, učestvuje na današnjem sastanku predsedništva Skupštine Kosova.

"Ovako je Mirjana Jevtić proslavila svoje imenovanje"

Izvor: Gazeta Express (Tekst je izvorno preveden sa albanskog; fotografije nisu preuzete i mogu se videti na direktnom linku prištinskog portala; jučerašnje izdanje)  Nova ministarka za lokalnu samoupravu...

"Mustafa za zamenika ministra imenovao Stankovića smenjenog iz prve Tačijeve vlade zbog zloupotreba"

Septembra 2008. godine, Boban Stanković smenjen je sa mesta ministra za povratak i zajednice od strane tadašnjeg premijera, Hašima Tačija. Ista osoba je sada imenovana na mesto zamenika ministra rada i socijalnog staranja. Odluku je doneo Mustafa, nakon što je sadašnja zamenica ministra za rad, Mirjana Jevtić, imenovana za šefa Ministarstva za administraciju i lokalnu samoupravu.

Open letter to KLA veterans!

(Ne)otvoreni Balkan