Srpska se opet 'zamrzla', Mirjana Jevtić nije ministarka

"Predsednik Aleksandar Vučić je predsednik naše jedine Vlade i njegov autoritet je, kako za nas, tako i za sve Srbe na KiM-u, nesporan. Zato mi poslanici Srpske liste u parlamentu privremenih institucija na KiM-u objavljujemo da ćemo sprovesti sve odluke predsednika Vučića i da zamrzavamo svoje učešće u radu Skupštine i Vlade KiM, kao i da će u skladu sa zahtevom predsednika Vučića, Mirjana Jevtić napustiti ministarstvo lokalne samouprave, jer Mirjana Jevtić, kao Srpkinja sa KiM, poštuje autoritet i zahtev Premijera Republike Srbije i ponašaće se u skladu sa tim" – ovako se nepuna dva dana nakon sastanka kod srpskog premijera Srpska ranim pisanim saopštenjem obratila javnosti. Potpisnik saopštenja, Slavko Simić, koji se u četvrtak sa delom poslanika – svojih istomišljenika iz Pokreta socijalista, vratio u skupštinske klupe u Prištini, je tako "poslednju proveru kosovske demokratije",  kako je tada održao govor pred ostalim kosovskim poslanicima, obavio za kraće od nedelju dana. U takođe kraćoj naknadnoj izjavi za KoSSev, Simić je jutros poručio da su koalicioni partneri u Prištini obavešteni o novom 'zamrzavanju', a dojučerašnji rascep unutar same Srpske i uzastopne snažne međustrane optužbe jutros je opisao kao "neke nesuglasice", te da su "odnosi  bili uvek korektni".

"Niko za Srbe na KiM nije uradio više od Aleksandra Vučića": Borba srpskog naroda na KiM nije moguća bez tesne veze srpskih predstavnika i Vučića

"Niko za Srbe na KiM nije uradio više od Aleksandra Vučića i borba srpskog naroda na KiM-u nije moguća i neće biti uspešna ukoliko iz bilo kog razloga ne bude postojalo jedinstvo i tesna veza između predstavnika Srba na KiM-u i predsednika Vlade Republike Srbije Aleksandra Vučića," poručuje jutros Srpska.

Osim priznanja važnosti uloge srpskog premijera, i pominjanja njegovog imena na sedam mesta u pet rečenica – koliko ih ovo saopštenje sadrži, nema informacija o tome da li su koalicioni partneri u Prištini – LDK i PDK, prethodno obavešteni i kako su reagovali na najnoviju odluku svojih srpskih kolega; otkud i zašto iznenadna promena odluke ovih poslanika, da li su se i kako odnosi unutar Srpske popravili nakon uzajamno teških optužbi i podela koje su među njenim članovima eskalirale prošle nedelje, te kakvu će odgovornost srpski predstavnici pred javnošću poneti.

Srpska danas jedinstveno:

"Srpska lista okuplja sve Srbe na KiM, bez obzira na njihovu političku pripadnost, ona je nastala kao plod naše potrebe da ostvarimo mogućnost za zajedničko delovanje i uspešnu borbu za opstanak i napredak našeg naroda na prostoru KiM, zato i naše delovanje mora biti primer jedinstva i zajedničke borbe u budućem formiranju ZSO. Aleksandar Vučić ima naše puno poverenje i zahvalnost za trud i posvećenost rešavanju naših problema, Vučić je naš premijer a ne Mustafa, tako je bilo i tako će biti."

Poslanici Srpske – Jelena Bontić, Adem Hodža, Nenad Rašić, Jasmina Živković, Saša Milosavljević i Srđan Popović – prošle nedelje:

"Simić i njegovi sledbenici su od danas, iako toga možda još nisu svesni, samo bivši političari i deo jedne od najsramotnijih epizoda u srpskoj političkoj istoriji."

Srpska prošle nedelje:

"Poslanici su saglasni da do daljnjeg isključe iz poslaničkog kluba gospodina Nenada Rašića koji je predsednik Progresivno-demokratske stranke i gospodina Adema Hodžu koji je predstavnik goranske zajednice u parlamentu. Ovakva odluka je doneta u cilju sprečavanja političkih manipulacija i rasturanja poslaničkog kluba Srpske liste koji mora ostati jedinstven, isključivo zbog interesa naroda koji živi na Kosovu i Metohiji."

SNS sa KiM-a prošle nedelje:

"Pokrajinski poslanici iz redova Pokreta socijalista su, radeći iza leđa Srpskoj naprednoj stranci, koja uživa ubedljivo najveću podršku naših sunarodnika na Kosovu i Metohiji, za šaku albanskog novca – prodali interese srpskog naroda i naneli nesagledivu štetu državnim i nacionalnim interesima." 

Simić o odnosima unutar Srpske: "Odnosi uvek bili korektni"

Ova pitanja postavili smo upravo Slavku Simiću.

"Obavešteni su koalicioni partneri. Odnosi su bili uvek korektni, postojale su neke nesuglasice koje su trebalo da se prevaziđu samo razgovorom. Premijer je bio jasan u Beogradu, sve stranačke i lične animozitete odmah odbaciti," odgovorio je Simić u naknadnoj poruci za KoSSev, naglašavajući dalje:

"Nikoga nisam ponižavao kroz moja saopštenja i nemam ništa lično, ni stranački protiv bilo koga, tako da nemam pravo da govorim o glupostima koje sam čuo i pročitao."

Šta se dešavalo prošle nedelje

U javnosti je prošle nedelje eskalirao sukob između Srpske napredne stranke i Pokreta socijalista na Kosovu i Metohiji koji čine Srpsku. Ove dve stranke prekinule su saradnju na KiM-u i od tada su komunicirale preko više uzastopnih saopštenja za javnost, sa snažnim uzajamnim optuživanjem. Podela Srpske postala je vidljiva nakon što je prošle nedelje član SNS-a, Ljubomir Marić, smenjen sa mesta ministra u kosovskom ministarstvu za lokalnu samoupravu, a na njegovo mesto imenovana Mirjana Jevtić iz Pokreta socijalista.

Povlačenje "štetnih odluka"

Oni koji su učestvovali u smeni Ljubomira Marića moraju da povuku svoje "štetne odluke" do 31. decembra, a Mirjana Jevtić treba da da ostavku. Ko hoće da deluje samostalno – "hvala i srećan put", direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Marko Đurić, saopštio je detalje sastanka političkih predstavnika Srba sa KiM-a i premijera Srbije koji je održan u ponedeljak, a nakon rascepa ove liste i povratka dela poslanika okupljenih oko šefa Srpske – prošle nedelje u kosovski parlament.

Nova, ili sada već bivša ministarka Mirjana Jevtić se nije oglašavala; niti smo uspeli da je putem telefona dobijemo ni nakon više pokušaja od jutros, a nije precizirano ni ko je 'novi' ministar za administraciju i lokalnu samoupravu u Prištini, te, da li će 'stari' ministar Ljubomir Marić, posle desetak dana, nastaviti svoje 'zamrznute aktivnosti', u skladu sa odlukom Srpske.

Treći put

Ovo je treće zamrzavanje poslanika Srpske liste. Oni su, zajedno sa predstavnicima Srba u Vladi Kosova, početkom oktobra, po drugi put, zamrzli svoje učešće u radu ovih institucija, nakon što je Skupština Kosova usvojila  Zakon o Trepči, kojim se potvrđuje da 80% ovog nekadašnjeg jugoslovenskog giganta pripada "Republici Kosovo", a 20% građanima "Republike Kosovo".Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.