Vulin: Vladu u Prištini treba srušiti; Đurić: Povratak u Skupštinu Kosova bez podrške Vlade Srbije

Poslanici Srpske iz Pokreta socijalista koji su se vratili u Skupštinu Kosova nemaju podršku zvaničnog Beograda i Vlade Srbije. Svako ko prekine politički protest Srba na KiM-u nedvosmisleno je kriv za prodaju srpskih nacionalnih interesa – poručio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Marko Đurić, reagujući na današnju odluku dela srpskih poslanika da prekinu bojkot kosovske skupštine. Đurić je, tako, posredno potvrdio da u zasedanju ne učestvuju poslanici Srpske napredne stranke. I jedna i druga strana treba da smire strasti, izbegnu teške reči. Svaka podela među Srbima na Kosovu i Metohiji je opasna, a vladu u Prištini treba srušiti, poručio je, sa druge strane, ministar socijalna i boračka pitanja i šef Pokreta socijalista, Aleksandar Vulin. Ovo su ujedno prve reakcije iz Beograda od kako su pokrajinski odbori Srpske napredne stranke i Pokreta socijalista na KiM-u prekjuče prekinuli saradnju i pokrenuli rat saopštenjima, a nakon što su podele unutar Srpske eskalirale ministarskom smenom u Prištini SNS kadra, Ljubomira Marića, i postavljenjem Mirjane Jevtić iz Pokreta socijalista na njegovo mesto.

"Če Gevara zamenjen Enverom Hodžajem"

"Pljujete u lice našim ljudima"

Ragovao je i zamenik kosovskog premijera, Branimir Stojanović. I on je osudio učešće dela srpskih poslanika u radu Skupštine Kosova.

"Žalosno je da ste zarad malo vlasti i iluzija o političkoj bitnosti spremni da se odreknete svega što je važno našem narodu i pljunete u lice svim našim ljudima koji su sprečeni da se vrate u Mušutište, svim obespravljenim ljudima koji neće moći da ostvare svoja imovinska prava zbog zakona o verifikaciji imovine, svim radnicima Trepče, svima nama koji živimo na Kosovu i želimo da formiramo ZSO, Srpskoj pravoslavnoj crkvi koja ne može ni da uđe u svoje hramove," naveo je Stojanović.

"Potrudićemo se da vas svedemo na meru vlasti koju zaslužujete, tačnije da vas razvlastimo, jer ste se pokazali nedostojnim da predstavljate srpski narod," dodao je on.

"Ne želim da koristim teške reči, i u tom smislu ću nastojati da se i dalje suzdržavam, međutim, ne mogu mnogo ni da zamerim svim onim ljudima koji funkcionere Pokreta socijalista sa KiM ovih dana nazivaju izdajnicima. Jasno je da su članovi Mustafinog Pokreta socijalista Čea Gevaru zamenili Enverom Hodžom za šaku albanskog novca," naveo je Đurić.

On je istakao i da je Vlada Srbije "zadovoljna" zbog činjenice da većina poslanika legitimne poslaničke grupe Srpske liste, kako nazivaju deo Srpske iz redova SNS-a, ostaje pri odluci da ne učestvuje u radu parlamenta u Prištini, jer, kako dodaje – razlozi za početak srpskog političkog bojkota nisu otklonjeni, već su, naprotiv, eskalirali.

"Kako ćete pogledati rudarima Trepče u oči"

Podsećajući da je Srpska započela bojkot kosovskih institucija zbog usvajanja Zakona o Trepči, Đurić je poslanicima koji danas učestvuju u radu Skupštine poručio i da se "zapitaju kako će pogledati svojim sunarodnicima u oči, rudarima Trepče i članovima njihovih porodica."

O tome šta se dešava među predstavnicima liste "Srpska" i na relaciji između članova Srpske napredne stranke i Pokreta socijalista na KiM-u pratite u okviru naše tematske stranice "Sukob u Srpskoj"

 

Vulin: Smirite strasti. Da se u Prištini sruši vlada

"I jedna i druga strana bi trebalo da smire strasti i nađu zajedničko rešenje, trebalo bi da izbegnu teške reči koje će ih ograničavati u radu. Ipak, oni posle treba da žive jedni s drugima i smatram da je svaka podela među Srbima na Kosovu i Metohiji opasna i da je svako treba izbegavati," rekao je, sa druge strane, novinarima u Beogradu, prvi čovek Pokreta socijalista i ministar za boračka i socijalna pitanja, Aleksandar Vulin.

On je, potom, dodao i da "stvari posmatra malo drugačije" od, "uslovno – obe strane":

"Ja smatram da kosovsku vladu treba srušiti, da je treba srušiti u parlamentu zato što nije formirala Zajednicu srpskih opština, da treba izazvati vanredne izbore, i opšte i lokalne, i da samo tako možemo pokazati svoju ozbiljnost. Nisam siguran da ja ovde imam podršku i SNS i Pokreta socijalista na Kosovu i Metohiji."

Deo poslanika Srpske danas se vratio u Skupštinu Kosova, iako uslov koji su izvorno postavili za vraćanje u skupštinske klupe nije do danas ispunjen.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.