Vulin: Ko se ne odazove pozivu Premijera nije deo PS-a; Simić: Poslanici Srpske izgovore traže u Vučiću

Ko se ne odazove na poziv predsednika Vlade Srbije, Aleksandra Vučića, taj više nije član Pokreta socijalista – poručio je danas ministar za boračka i socijalna pitanja u Vladi Srbije i predsednik ove stranke, Aleksandar Vulin. On od svih članova PS-a sa KiM-a očekuje da se odazovu pozivu i ponavlja svoju jučerašnju tvrdnju – da Vladu u Prištini treba srušiti. Premijer Srbije, Aleksandar Vučić, sinoć se po prvi put oglasio povodom 'rata' koji se već danima vodi između dojučerašnjih koalicionih partnera u listi Srpska. Vučić je za ponedeljak u 9 časova, sazvao sastanak. Tada je rasplet i kraj priče, rekao je on. Šef liste Srpska, Slavko Simić, za naš portal navodi da on još uvek poziv nije dobio, ali i da će mu se, ukoliko ga bude dobio, odazvati. Ističe i da se njihova politička borba na Kosovu vodi isključivo kroz Srpsku listu, te da "nema potrebe da Pokret socijalista daje instrukcije oko tih pitanja". 

"Veoma cenim napor Aleksandra Vučića da se narušeno jedinstvo među Srbima na Kosovu i Metohiji ponovo uspostavi i ojača. Pokret socijalista je najlojalniji saveznik SNS-a i Aleksandra Vučića i zato državna politika koju vodi Premijer ne može da bude predmet razlika, ili rasprave," kazao je Vulin u pisanoj izjavi dostavljenoj beogradskim medijima.

Poziv za sastanak formalno još nisam dobio, ako ga bude, biću na sastanku

U izjavi za KoSSev šef liste Srpska, Slavko Simić, rekao je da još uvek nije dobio poziv za sastanak u Beogradu, ali da, ukoliko taj poziv bude stigao, i on će se, kao i bilo koji član Srpske, odazvati.

"Još uvek zvanično nisam dobio poziv za taj sastanak, saznali smo iz medija i sigurno ćemo se odazviti na poziv predsednika vlade, našeg Premijera, tu nema nikakve dileme," kazao je on. 

 Nema potrebe da nam PS daje instrukcije u vezi sa našom političkom borbom

Na pitanje da li je povratak u kosovsku skupštinu koordinisan sa centralom Pokreta socijalista u Beogradu i da li postoje disonantni tonovi između pokrajinskog odbora ove stranke i centrale, Simić je rekao: 

"Naša politička borba na Kosovu vodi se isključivo kroz Srpsku listu i nema potrebe da Pokret socijalista daje instrukcije oko tih pitanja. Mi smo u Pokretu socijalista zbog naših ubeđenja i podrške koju dajemo našem predsedniku Vulinu, ali je isključivo Srpska lista nama bitna kao politički instrument za naš rad na Kosovu i u institucijama. Pokret Socijalista nikada nije, niti je imao potrebe da nam daje savete i preporuke ove vrste."

Traže izgovore u predsedniku Vlade Aleksandru Vučiću

"S druge strane, u poslednja dva meseca sam upravo trpeo najviše pritisak od svih 11 poslanika da treba da se vratimo u institucije, ali problem je što neki imaju odgovornost, smelost i želju da govore u ime Srba na Kosovu, dok drugi za sve traže izgovore u predsedniku Vlade, Aleksandru Vučiću. Sramno je šta sam sve pročitao ovih dana i kakve optužbe, ali, ako je neko pratio moj rad i aktivnosti, videće da nema ni trunčice napada na bilo koga u mojim saopštenjima, niti sam se bavio time," naglasio je, takođe, prvi čovek Srpske. 

"Očekujem od svih članova Pokreta socijalista sa KiM-a da se odazovu njegovom pozivu i budu uz politiku koju predstavlja," dodao je, takođe. 

On je ponovio svoj stav da Vladu u Prištini treba srušiti, zbog, kako je istakao, izbegavanja da se formira Zajednica srpskih opština, a kako bi se raspisali vanredni izbori na svim nivoima.

"Izlaskom svih potpredsednika, ministara, pomoćnika, zamenika i poslanika iz redova Srpske, vlada u Prištini bi ostala bez podrške i legitimiteta što bi dovelo do njenog pada," pojasnio je Vulin.

Premijer Srbije, Aleksandar Vučić je sinoć, reagujući na višednevne uzajamne prozivke i snažne optužbe između članova Srpske napredne stranke i Pokreta socijalista na Kosovu i Metohiji kazao da to "nema veze mnogo sa strankama", te i da je upleten "strani faktor i, naravno, Albanci".

Podele unutar Srpske u javnosti su vidljive od smene Ljubomira Marića, inače kadra SNS-a, sa mesta ministra administracije lokalne samouprave u kosovskoj vladi, i postavljanja Mirjane Jevtić, iz PS-a – na njegovo mesto. Zbog ove smene došlo je i do prekida saradnje ove dve političke stranke na KiM-u, da bi potom iz poslaničkog kluba Srpske bili isključeni predsednik Progresivno-demokratske stranke, Nenad Rašić i predstavnik goranske zajednice u Skupštini Kosova, Adem Hodža.


O tome šta se dešava među predstavnicima liste Srpska i na relaciji između članova Srpske napredne stranke i Pokreta socijalista na KiM-u pratite u okviru naše tematske stranice "Sukob u Srpskoj".


 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.