Vučić na KiM-u do Božića, Jevtićeva da da ostavku, ZSO do Sretenja

Oni koji su učestvovali u smeni Ljubomira Marića moraju da povuku svoje "štetne odluke" do 31. decembra, a Mirjana Jevtić treba da da ostavku. Ko hoće da deluje samostalno – hvala i srećan put – ovako je direktor Kancelarija za Kosovo i Metohiju, Marko Đurić, saopštio detalje sastanka političkih predstavnika Srba sa KiM-a i premijera Srbije, Aleksandra Vučića, kojem je i on prisustvovao. Najavio je i formiranje Zajednice srpskih opština na Sretenje naredne godine, koju će Srbi čak i "sami, uz pomoć svoje države" formirati. Premijer Srbije posetiće KiM za božićne praznike. Sastanku je prisustvovala kompletna Srpska sa gradonačelnicima, osim novopostavljene ministarke Jevtić. Upravo je smenjeni ministar Ljubomir Marić bio taj koji se danas u ime srpskih predstavnika oglasio iz Beograda.

"Predsednik Vlade je na sastanku poručio jasno – srpski predstavnici na KiM-u moraju svoje odluke da donose jedinstveno i zbog toga, oni koji su samostalno i bez Vlade Srbije doneli političke odluke o smeni Ljubomira Marića – moraju, da bi se zadržalo i sačuvalo jedinstveno delovanje Srba, ako još uvek žele da učestvuju o onome što je jedinstvena politika Srba i jedinstvena politika države Srbije na KiM-u – do 31. decembra da povuku svoje štetne odluke. Ministarka Jevtić treba da se povuče," naveo je Đurić.

Premijer Srbije za Badnji dan ili Božić na KiM-u

"Premijer je obavestio predstavnike Srba sa Kosova i Metohije da je nameran da za praznike, za Badnji dan, ili o Božiću – poseti srpski narod na Kosovu i Metohiji, naše svetinje i razgovara sa ljudima," rekao je Đurić novinarima, ocenivši da je to veoma važno, jer, kako navodi, "prisustvo Vlade i Srbije uliva sigurnost i veru u opstanak i budućnost srpskog naroda u južnoj pokrajini".

Na pitanje novinara da li će predstavnici Srpske liste poslušati zahtev Premijera, Đurić je odgovorio: "Sačekajmo 31. decembar".

"Poruka je jasna, ko hoće da radi za narod, kao deo Srpske liste, deo jedinstvenog tima, treba da  odluke dogovara i donosi isključivo konsenzusom i u saradnji sa svojim predstavnicima i svojom vladom, a ko hoće da deluje samostalno – hvala i srećan put," naveo je Đurić, takođe. 

On, kako navodi Tanjug, nije želeo da komentariše odluku o smeni Jevtićeve, dodajući da današnji sastanak nije bio stranački, već da se radi o razgovoru o tome na koji način da se politika srpskog naroda vodi jedinstveno na Kosovu i Metohiji.

Upitan da li je na sastanku sa Premijerom objašnjeno kako je došlo do smene Ljubomira Marića sa pozicije u kosovskoj vladi, Đurić je odgovorio da je njegova ocena da nije bilo "nikakvog pravog".

Početak formiranja ZSO-a na Sretenje 2017. 

Danas se, takođe, razgovaralo i o Zajednici srpskih opština. 

"Mi nećemo nikoga da molimo za sprovođenje onoga što je dogovoreno. Ukoliko u narednih nekoliko nedelja ne bude konkretnih koraka ka stvaranju ZSO, srpski predstavnici će, u dogovoru sa svojom državom – početi od Sretenja 2017. – sami da uspostavljaju ZSO na KiM-u, da se dogovaraju o tome kako će ona da izgleda, kako će da izgledaju njene nadležnosti, da stvaraju institucije koje treba da predstavljaju pretpostavku za opstanak i očuvanje srpskog naroda na KiM-u," objasnio je Đurić.

Naveo je i da će to biti učinjeno tako da "nikome ne oduzmu prava, da niko nema manja prava, ali da Zajednica onakva kakva je dogovorena, uz poštovanje svih sporazuma postane i stvarnost."

Prištinski mediji o sastanku u Beogradu

"Srpska vlada postavila rok Srpskoj listi", "Beograd traži ostavku Jevtićeve", "Vučić traži promenu odluke u rukovođenju Ministarstvom za zajednice i lokalnu samoupravu" ovo su vodeći naslovi u kosovskim medijima nakon sastanka u Beogradu. Oni prenose beogradske agencije i u pravi plan ističu zahtev srpskog premijera, izjavu Ljubomira Marića da je "politički zreliji od Mustafe", te informaciju da Mirjana Jevtić nije prisustvovala ovom sastanku.


U međuvremenu reagovao je i Premijer Kosova, Isa Mustafa. O tome čitajte u posebnoj VESTI.

Marić: Mislim da sam politički zreliji od Ise Mustafe, pitanje je koga Jevtićeva predstavlja

"Za nas je važan jedinstven nastup. Dakle, da svi imamo isti stav i isti cilj – ZSO mora biti prioritet svima. Svako ko odstupi od tih prioriteta, svakako neće imati podršku naroda i ne može biti sa nama zajedno," rekao je Ljubomir Marić novinarima u Beogradu, nakon sastanka sa premijerom Aleksandrom Vučićem, dodajući da „jedinstvo nije nikad ni izgubljeno“, te da se „ovde radi o pojedincima“.

Na pitanje zašto je došlo do njegove smene, šta on misli da je razlog, te šta je njemu rečeno u vezi sa smenom, Marić je odgovorio: 

"Ne mislim ništa. To je pitanje za one koji su to uradili, oni moraju da daju odgovor na to pitanje. Ništa, bez ikakvog objašnjenja (o smeni, prim. red.). Ono što smo mogli čuti je da Isa Mustafa nije bio zadovoljan mojim radom, mojim političkim izjavama. To je ono što sam ja čuo."

Na pitanje da li on ima odgovor za Isu Mustafu, Marić je rekao:

"Nemam odgovor, zaista. Čini mi se da sam politički zreliji od Ise Mustafe, tako da nemam nikakav komentar na njegov postupak."

Govoreći o Mirjani Jevtić koja je imenovana na njegovo mesto, navodi i da je "ona svoj postupak sprovela na svoju ruku":

"Mi koji smo uz narod i koji se konsultujemo sa našom državom, samo ćemo posmatrati one koji rade nešto na svoju ruku. Ona je svoj postupak sprovela, praktično, na svoju ruku, bez konsultacija sa državom Srbijom i pitanje je koga predstavlja."

Danas, međutim, nisu saopšteni detalji eventualnih posledica ozbiljnih optužbi koje su dve struje unutar Srpske uzajamno iznosile prošle nedelje, u višednevnim uzastopnim saopštenjima za javnost. Podela unutar Srpske na struju SNS-a i Pokreta socijalista postala je vidljiva upravo nakon smene Ljubomira Marića i imenovanja Mirjane Jevtić na njegovo mesto, posle čega se deo poslanika ove liste i vratio u kosovsku skupštinu.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.