Mustafa srpskim ministrima: Ne možete da radite u Vladi, a u Beogradu da dajete izjave protiv "države Kosovo"

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog, osim naslova koji je adaptiran)

Premijer Isa Mustafa dao je razloge za razrešenje ministra za lokalnu samoupravu, Ljubomira Marića.

Šef vlade je rekao za Ekonomia online da je Marić konstantno davao izjave koje su u suprotnosti sa tim da je on član Vlade Republike Kosovo.

"Javno kažem da bi zbog takvog ponašanja ministar Albanac bio odavno smenjen," rekao je Mustafa.

"Ali pošto smo u situaciji u kojoj jesmo, te da smo više nego velikodušni u pogledu prostora za integraciju srpske zajednice, a s obzirom na okolnosti, pokušao sam nekoliko puta da razgovaram i sa njim i skrenem pažnju da poštuje zakon i Ustav," dodao je Premijer.

Više o sastanku predstavnika Srba sa KiM-a i Premijera Srbije, Aleksandra Vučića, čitajte u posebnoj VESTI.

"Mislim da je već duže vreme ministar Marić delovao i davao izjave koje su bile u suprotnosti sa tim da je član Vlade Republike Kosovo…Ja sam rekao sve što sam imao na sastanku vlade – kao njeni članovi, oni ne mogu da rade i ovde i idu u Beograd i daju izjave koje su protiv države i pravnog subjektiviteta u zemlji," rekao je Mustafa, govoreći o smeni Marića koja se dogodila ranije ovog meseca. 

Premijer je rekao da mu je drago da je Srpska lista zaključila da on nije radio kao ministar: 

"Oni se brinu da njihovi ministri rade u korist srpske zajednice. Nova ministarka Mirjana Jevtić je dobar izbor."

Ali Mustafa upozorava poslanike Srpske liste koji rade u suprotnosti sa institucijama ove zemlje da neće dugo izdržati.

"Niko nema pravo da prima naknadu od države Kosovo, a da ne radi za tu platu."

Šef vlade je nazvao neprihvatljivim izjave koje dolaze od beogradskih zvaničnika, koji kažu otvoreno da su srpski ministri u Vladi Kosova odgovorni Beogradu i Aleksandru Vučiću.

"Bilo je izjava zvaničnika u Beogradu koje su potpuno neprihvatljive i Evropska unija treba da sedne i utvrdi kako jedan (Marko) Đurić, kao predstavnik Srbije, može da kaže da su oni (prim,red.srpski ministri u Vladi Kosova) odgovorni njima.

"Oni treba da znaju da su predstavnici Kosova i ne predstavljaju politiku Beograda. Sa ovim žele destabilizaciju, a ljude drže kao taoce. Nećemo to da dozvolimo," zaključio je Isa Mustafa.

Ljubomir Marić, koji je smenjen sa mesta ministra za lokalnu upravu u Vladi Kosova, izjavio je danas u Beogradu da nije primio nikakvo objašnjenje o svom razrešenju.

"Odgovor na ovo treba tražiti od onih koji su doneli odluku. Ono što se čuje jeste da Mustafa nije bio zadovoljan mojim radom i političkim izjavama," rekao je Marić. 

Bivši srpski ministar je dodao da smatra da je politički zreliji od Ise Mustafe. Govoreći o Mirjani Jevtić, koja je preuzela njegovo mesto, on kaže da je to uradila bez konsultacije sa srpskom državom.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.