Srpska: Simić nije smenjen, Rašić i Hodža isključeni

20:30 – Srpska: Simić nije smenjen

U međuvremenu je iz Srpske saopšteno da šef poslaničke grupe ove liste, Slavko Simić, nije smenjen.

Navode da, s obzirom na to da su Rašić i Hodža isključeni iz poslaničkog kluba pre nego da sa još četiri poslanika potpišu smenu Simića – šefa poslaničkog kluba ne može da smeni 4 od ukupno 9 članova ove liste u Skupštini Kosova.Glasovima šest poslanika liste Srpska, Slavko Simić, smenjen je sa mesta šefa poslaničkog kluba ove liste, zato što je navodno dogovorio smenu Ljubomira Marića. Na njegovo mesto imenovan je Saša Milosavljević – novo je saopštenje Pokrajinskog odbora Srpske napredne stranke na KiM-u. Nisu, međutim, saopšteni razlozi zbog kojih su se poslanici Srpske oglasili sa zvanične mejl adrese PO SNS-a. Simić, sa druge strane, tvrdi da nije smenjen. A gotovo istovremeno iz poslaničkog kluba Srpske "do daljnjeg" su isključeni predsednik Progresivno-demokratske stranke, Nenad Rašić i predstavnik goranske zajednice u Skupštini Kosova, Adem Hodža, koji su prethodno potpisali smenu Simića. Ovo tvrdi sada već vidljivo suprotstavljeni tabor unutar Srpske – poslanici okupljeni oko Slavka Simića. Rat saopštenjima dve struje unutar ove liste, izražen kroz sukob na relaciji Pokret socijalista-Srpska napredna stranka Kosova i Metohije, nastavlja se i danas. I dok se zvanični Beograd još uvek ne oglašava, novopostavljena ministarka administracije lokalne uprave, Mirjana Jevtić, danas se sastala sa šeficom Kancelarije EU na Kosovu, Natalijom Apostolovom.

Srpska: Isključeni Rašić i Hodža

"Poslanici su saglasni da do daljnjeg isključe iz poslaničkog kluba gospodina Nenada Rašića koji je predsednik Progresivno-demokratske stranke i gospodina Adema Hodžu koji je predstavnik goranske zajednice u parlamentu. Ovakva odluka je doneta u cilju sprečavanja političkih manipulacija i rasturanja poslaničkog kluba Srpske liste koji mora ostati jedinstven, isključivo zbog interesa naroda koji živi na Kosovu i Metohiji," navela je Srpska.

Poslanički klub Srpske će, zbog, kako su opisali najnovije događaje – "političkih previranja", do daljnjeg zadržati "izvornih" devet poslanika.

Ovaj poslanički klub u kosovskoj skupštini do sada je imao 11 poslanika.

Da li je Simić smenjen?

Ubrzo nakon saopštenja Srpske, oglasio se Pokrajinski odbor SNS-a. U saopštenju koje su potpisali poslanici Srpske – Jelena Bontić, Adem Hodža, Nenad Rašić, Jasmina Živković, Saša Milosavljević i Srđan Popović, ovaj odbor je obavestio javnost da je Slavko Simić smenjen zbog toga što je "tajno dogovorio" smenu Marića, koji nije pristajao na "ucene" PS-a i "klana Jablanović". 

"Simić i njegovi sledbenici su od danas, iako toga možda još nisu svesni, samo bivši političari i deo jedne od najsramotnijih epizoda u srpskoj političkoj istoriji," zaključuje se u saopštenju, uz koje je medijima dostavljen skeniran, potpisan i overen dokument odluke o smeni Simića.

Pročitajte još:

Gradonačelnici: Marićeva smena "plod političkog prevrata", odbijamo saradnju sa Jevtićevom

Pokret socijalista sa KiM-a: Spirić "sinonim za zabijanje noža u leđa", Spirić: Tužiću ih za klevetu

Na KiM-u prekid saradnje SNS-PS: Jevtićeva "kompromitovana" i "lojalna Prištini"

Jevtićeva stupila na dužnost: Srpska dogovorila njeno imenovanje

Stojanović: Marićeva smena lični interes nekog iz Srpske, neće proći bez posledica

Vlada Kosova: Na predlog Srpske smenjen Ljubomir Marić, Mirjana Jevtić nova ministarka

Šef poslaničkog kluba Slavko Simić demantuje informacije i saopštenje PO SNS-a i šest poslanika Skupštine Kosova.

On je, u kratkom pisanom odgovoru za KoSSev, poručio da nije smenjen, ne želeći dalje da komentariše i poručujući da smo "dobili saopštenje".

Ranije danas kosovski gradonačelnici srpskih opština, bez gradonačelnika Leposavića, Dragana Jablanovića, doneli su odluku da prekinu saradnju sa Pokretom socijalista na KiM-u, odbivši "mogućnost svake saradnje" sa novom kosovskom ministarkom. Od juče popodne u javnosti je eskalirao sukob između SNS-a i PS-a na KiM-u. Ove dve stranke prekinule su saradnju na KiM-u i od tada komuniciraju preko više saopštenja, sa snažnim uzajamnim optuživanjem. Za javnost podela Srpske postala je vidljiva nakon što je prošle nedelje član SNS-a, Ljubomir Marić, smenjen sa mesta ministra u kosovskom ministarstvu za lokalnu samoupravu, a na njegovo mesto imenovana Mirjana Jevtić iz Pokreta socijalista.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.