Jevtićeva stupila na dužnost: Srpska dogovorila njeno imenovanje

Ljubomir Marić je bio pred smenom zbog "loše koordinacije i saradnje" njegovog ministarstva sa lokalnim samoupravama. Poslanici Srpske želeli su da povere mandat Mirjani Jevtić, kako bi na čelu ovog ministarstva, po prvi put, bila žena iz srpske zajednice i kako bi se izbegao svaki vid političke destabilizacije koji bi prolongirao formiranje Zajednice srpskih opština – poručio je predsednik liste Srpska, Slavko Simić, u pisanoj izjavi za KoSSev. On se, tako, oglasio po prvi od Marićeve smene – prošlog petka. Simić je ovom izjavom, međutim, protivurečio prethodnom saopštenje liste kojom rukovodi – da Srpska "nije imala nikakvog udela u odluci o smenjivanju ministra administracije i lokalne samouprave", ali se na ovo saopštenje svojevremeno pozvala jedino agencija Tanjug, dok medijima na KiM-u ono nije dostavljeno. Simić nije komentarisao to što su objekti opština na Severu oblepljeni navodnim fotografijama nove ministarke u odeći koja nije deo ministarskog dresscode-a, ali je istakao da mu nije jasno zašto "pojedini mediji vode bespotrebnu kampanju", osvrćući se tako na natpise kosovskih medija i beogradskih tabloida sa istim fotografijama Mirjane Jevtić. A sada već bivši ministar u kosovskoj vladi, Ljubomir Marić, nije bio voljan da komentariše svoju smenu. Mirjana Jevtić danas je i zvanično stupila na dužnost ministra za administraciju i lokalnu samoupravu u Vladi Kosova.

Jevtić od danas i zvanično na čelu kosovskog ministarstva, bez komentara na natpise u medijima i plakate u opštinama na Severu

Mirjana Jevtić danas je zvanično stupila na dužnost u ministarstvu administracije lokalne samouprave. Nju je u kabinetu ovog ministarstva dočekao potpredsednik kosovske vlade i njen sada već zamenik, Bajram Gecaj.

Jevtićeva se od svog imenovanja nije oglašavala u javnosti, kao ni nakon više natpisa u kosovskim medijima i beogradskim tabloidima sa navodnim njenim fotografijama na kojima je u odeći koja nije deo ministarskog dresscode-a. Reakcija nije bilo ni nakon što su u opštinama na Severu KiM-a objekti preplavljeni plakatima sa ovim fotografijama, na kojima je uz poruku "Ona je naš ministar" postavljen i broj telefona sa porukom "Pozovi slobodno", ali i logo Pokreta socijalista, iz čijih redova Jevtić dolazi, takođe, sa fotografijama Jevtićeve.

KoSSev je pokušao više puta da kontaktira Mirjanu Jevtić. Ona se nije javljala na više uzastopnih poziva, da bi, potom, pisanim putem, u poruci, zatražila da joj pošaljemo poruku, navodeći da se nalazi na sastanku. Na pitanja koja smo joj prosledili u vezi sa svojevrsnom antikampanjom koja se povela protiv nje, kao i podelama unutar Srpske, ni nova ministarka do objavljivanja ove vesti nije odgovorila.

Srpska htela da u izvršnoj vlasti bude žena

"Poslanici Srpske liste želeli su da povere mandat Mirjani Jevtić, jer su želeli da, u izvršnoj vlasti, žena iz srpske zajednice, po prvi put, bude na čelu ministarstva koje ima kapacitete i da se na taj način izbegne svaki vid političke destabilizacije koja bi dodatno prolongirala formiranje ZSO," naveo je Simić u pisanoj poruci za KoSSev, nakon više neuspelih pokušaja da od petka dobijemo komentar od prvog čoveka Srpske.

Marić bio pred smenom

"Gospodin Marić je bio pred smenom, kako je rekao gospodin Mustafa, zbog loše koordinacije i saradnje njegovog ministarstva sa lokalnim samoupravama na KiM. Poslanici Srpske liste nisu želeli da dozvole produbljivanje političke krize koja je očigledno trebalo da se u ovom slučaju nametne, jer naš primarni cilj je da se što pre krene sa formiranjem ZSO," takođe je napisao Simić.

Sledimo našeg premijera Vučića, Vlada Srbije naša institucionalna majka

Ističe i da Srbi sa Kosova i Metohije imaju svoj politički integritet kada su u pitanju kadrovska rešenja.

"Naša Vlada na čijem čelu je naš predsednik Aleksandar Vučić je primer samostalnosti, odgovornosti i političkog integriteta koji mi sledimo i preslikavamo na KiM-u," naveo je Simić, zaključivši za KoSSev:

"Ostajemo dosledni i privrženi našoj institucionalnoj majci Vladi Republike Srbije i želimo da u okolnostima u kojima se našao naš narod na KiM-u zaštitimo nacionalne interese i prepišemo energiju i rad našeg predsednika Vlade i u privremenim institucijama u Prištini, zbog toga nas ovde u Prištini i zovu Vučićevim Srbima i ponosni smo na to!"

Marić: Zašto ste tako uporni? Komentarisaću smenu vrlo brzo

Smenjeni ministar Ljubomir Marić nije se oglašavao od svog razrešenja. On u petak nije odgovarao na više upućenih poziva i poruka KoSSeva, da bi danas nakon, takođe, više uzastopnih poziva, izjavio za naš portal da će svoju smenu komentarisati "vrlo brzo".

"Zašto ste tako uporni sa zvanjem kad vidite da se ne javljam?" – upitao je Marić novinarku KoSSev portala nakon što se javio na jedan u nizu poziva. 

Na komentar da je to zato što želimo da dobijemo odgovor u vezi sa smenjivanjem, Marić je naveo da ćemo to dobiti "vrlo brzo".

Na pitanje kada će to biti, Marić je odgovorio da su "to sada već dodatna pitanja", dodajući:

"Neka svi komentarišu, pa ću ja."

Na pojašnjenje da nam je, ipak, potreban komentar ministra koji je smenjen i koji se nije oglašavao od svoje smene, on je pojasnio da će to biti "nakon što svi budu komentarisali", a potom i prekinuo vezu.

Stojanović: Nije podela već političko odrastanje

"Nema podele, ali ima različitog mišljenja. Očigledno da postoje pojedinci koji su spremni da te interese stave ispred interesa srpskog naroda. To nije prvi, ni poslednji put, sazrevanje Srpske liste i političko odrastanje će trajati i svaki put će biti sve bolja i organizovanija. Moramo da se borimo sa tim, to je naš srpski usud, to ne sme da nas pokoleba i da odustanemo od bilo čega što smo započeli, od naše borbe za opstanak i život na ovim prostorima," ovako je Stojanović pred portom crkve Svetog Nikole u Prištini odgovorio ranije danas na više novinarskih pitanja o tome da li ima podela unutar Srpske, odnosno, prognoza da se Srpska "raspada".

On je tako ponovio ranije navode, uključujući i taj da će oni, koji su uticali na Marićevu smenu, i snositi odgovornost.

Uskoro ćemo se svi oglasiti

"Dovoljno sam rekao u vezi sa tim. Očekujem da se mnogi drugi oglase i da se svi zajedno oglasimo narednih dana. Ne želim da stvaram dodatnu tenziju. Unutar liste će se vrlo precizno rešavati i utvrđivati ko je šta radio i na osnovu toga će snositi odgovornost. To je ono koliko mogu da se izjasnim o tome," rekao je Stojanović, dodajući da se uskoro očekuje zajednički sastanak.

"Nekih sastanaka je bilo, nekih će tek biti u skorije vreme. Narednih nekoliko dana ćete ima više informacija," bila je najkonkretnija novost koju je danas saopštio Stojanović u odnosu na prethodne dane.

Ljubomir Marić razrešen je dužnosti ministra administracije lokalne samouprave prošlog petka, a na njegovo mesto imenovana je zamenica ministra za socijalna pitanja u kosovskoj vladi, Mirjana Jevtić. Kosovska vlada tada je saopštila da su smena i imenovanje dogovoreni u saradnji sa listom Srpska.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.