Srpska se vraća u kosovsku skupštinu

Poslanici liste Srpska odmrzli su svoje učešće u Skupštini Kosova. "Ako mi biramo, onda je to sada kada se odlučuje o budžetu za 2017. godinu" – ovim rečima poslanički klub Srpske objasnio je u svom najnovijem saopštenju na kojem događaju se ponovo mogu videti u poslaničkim klupama kosovske skupštine. Rasprava o budžetu se održava danas.

Zaokret u politici Srpske?

Iz poslaničkog kluba navode i da je od ulaska u kosovsku skupštinu do danas "bilo više težih situacija" pred kojima su kao lista "pritisnuti onim što je dogovoreno u Briselu morali da popuste zarad lakšeg i bržeg puta Srbije ka EU i mira na samom Kosmetu", ponavljajući, ipak, da će "uvek poštovati interese Republike Srbije".

"Naš povratak u Skupštinu Kosova je nešto što bi se desilo kasnije, ili pre i ako mi biramo, onda je to sada kada se odlučuje o budžetu za 2017. godinu koji Srbima treba da omogući lakši život i infrastrukturni razvoj. Možemo biti izvan procesa, ali time ih nećemo zaustaviti i s toga radićemo ono za šta nas je narod i glasao, a to je da ga zastupamo, što smo radili i do sada uz našu nepromenjenu odanost prema politici Vlade Srbije i njenim interesima na Kosmetu," ovako stoji u saopštenju poslaničkog kluba.

Dodaju i da "povlačenje pred problemima", kako nazivaju bojkot kosovskih institucija, već drugi put zaredom – nije promenio ništa, te da oni – "kao i svi odgovorni ljudi" – moraju da nastave "borbu u jedinoj mogućoj političkoj areni i to ovoj ovde na Kosmetu."

Pročitajte još:

Srpska: Simić nije smenjen, Rašić i Hodža isključeni

Gradonačelnici: Marićeva smena "plod političkog prevrata", odbijamo saradnju sa Jevtićevom

Pokret socijalista sa KiM-a: Spirić "sinonim za zabijanje noža u leđa", Spirić: Tužiću ih za klevetu

Na KiM-u prekid saradnje SNS-PS: Jevtićeva "kompromitovana" i "lojalna Prištini"

Jevtićeva stupila na dužnost: Srpska dogovorila njeno imenovanje

Stojanović: Marićeva smena lični interes nekog iz Srpske, neće proći bez posledica

Vlada Kosova: Na predlog Srpske smenjen Ljubomir Marić, Mirjana Jevtić nova ministarka

Komentare da je Srpska lista izdala interese Beograda oštro osuđujemo i odbacujemo. Nikada Srpska lista nije, niti će pregovarati o srpskoj kulturnoj baštini, Vojsci Kosova, demarkaciji granice i imovini Republike Srbije na Kosmetu, bez prethodnog javnog i jasnog stava zvaničnog Beograda, zaključuju.

Nije precizirano, međutim, da li će današnjoj raspravi prisustvovati svi poslanici ove liste nakon podele koja je izbila u javnost od prošle nedelje kada je smenjen jedan od ministara Ljubomir Marić, kadar SNS, a na njegovo mesto imenovana Mirjana Jevtić, kadar Pokreta socijalista.

Odluka o odmrzavanju učešća doneta je nakon što su juče iz poslaničkog kluba Srpske isključeni predsednik Progresivno-demokratske stranke, Nenad Rašić i predstavnik goranske zajednice u Skupštini Kosova, Adem Hodža, da bi potom Pokrajinski odbor Srpske napredne stranke i četiri poslanika iz redova ove stranke, uz Hodžu i Rašića, saopštili da je šef poslaničkog kluba, Slavko Simić, smenjen. Simić i Srpska su potom demantovali ovu smenu. 

Poslanici liste "Srpska" i predstavnici Srba u Vladi Kosova početkom oktobra su zamrzli svoje učešće u radu ovih institucija, nakon što je Skupština Kosova usvojila  Zakon o Trepči, kojim se potvrđuje da 80% ovog nekadašnjeg jugoslovenskog giganta pripada "Republici Kosovo", a 20% građanima "Republike Kosovo".

Uslov za povratak Srba u kosovske institucije bio je, kako su potom naveli, usvajanje dekreta od strane kosovske vlade za formiranje Zajednice srpskih opština.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.