Na KiM-u prekid saradnje SNS-PS: Jevtićeva "kompromitovana" i "lojalna Prištini"

Opštinski odbori Srpske napredne stranke na KiM-u prekinuli su od danas saradnju sa Pokretom socijalista (PS) na Kosovu zbog smene Ljubomira Marića, a postavljanja Mirjane Jevtić na mesto kosovskog ministra za administraciju lokalne uprave. Nova ministarka za njih je "nedolična", "kompromitovana" osoba, "lojalna Prištini". SNS na KiM-u ne priznaje imenovanje, proisteklo iz "izdajničkog dogovora" poslanika Pokreta socijalista i kosovskog premijera, Ise Mustafe, pa ni novopostavljenu ministarku, koja se "pridružila bloku albanskih političkih partija" – poručili su iz SNS-a na KiM-u, takođe. Sa druge strane, poslanice Srpske u Skupštini Kosova iz redova PS-a, podržavaju imenovanje Jevtićeve na ministarsko mesto.

Saborkinje: Mirjana Jevtić ne odstupa od politike Aleksandra Vučića

"Nema nikakve sumnje da će žena u izvršnoj vlasti biti na visini zadatka i da će savesno i odgovorno obavljati posao, a naročito ako se radi o ženi koja se svojim ličnim radom i zaslugama već dokazala na mestu zamenika ministra za rad i socijalna staranja, te kao takva ima moju podršku u daljem radu," ovo je danas poručila poslanica Srpske u Skupštini Kosova, iz redova Pokreta socijalista, Milena Milićević, u pisanoj izjavi za medije.

Reagovala je i druga Jevtićeva saborkinja.

"Gospođica Mirjana Jevtić u dosadašnjem radu i zalaganju nije odstupila od politike koju vodi naša Vlada na čelu sa premijerom Aleksandrom Vučićem, koji se na svakom koraku zalaže da se sa svima razgovara i sarađuje, boreći se za svako novo radno mesto, za svaku investiciju i da samo takvim radom možemo ostvariti sve ciljeve koji u prvom redu vode ostanku i opstanku našeg naroda na Kosovu i Metohiji," poručila je druga poslanica Pokreta socijalista u kosovskoj skupštini Milka Vuletić.

Za nju je važno to što je Jevtićeva "ostvarila veoma dobru komunikaciju i sa predstavnicima mnogih ambasada u Prištini", jer će to, kako navodi, "u značajnoj meri doprineti kvalitetnijem i boljem životu svih nas."

"Ljubomir Marić je svoj posao obavljao časno, pošteno i u stalnoj konsultaciji sa svojom državom i narodom. Pokrajinski poslanici iz redova Pokreta socijalista su, radeći iza leđa Srpskoj naprednoj stranci, koja uživa ubedljivo najveću podršku naših sunarodnika na Kosovu i Metohiji, za šaku albanskog novca – prodali interese srpskog naroda i naneli nesagledivu štetu državnim i nacionalnim interesima," navedeno je u saopštenju kosovsko-metohijskih opštinskih odbora Srpske napredne stranke nakon nedavne Marićeve smene.

Sa druge strane, Srpska napredna stranka smatra da je imenovanje "nedolične osobe" na mesto ministra za administraciju i lokalnu samoupravu, "iza leđa legitimnim predstavnicima države Srbije i Srba na KiM", u trenutku kada Srbi, zbog "pokušaja otimanja Trepče" i "blokade" primene sporazuma o ZSO – bojkotuju sednice i druge aktivnosti vlade u Prištini – "akt prodaje državnih i nacionalnih interesa". 

Oni su istovremeno upozorili javnost da dogovor Mustafe i poslanika iz redova Pokreta socijalista podrazumeva "otvorenu trgovinu podrškom ove grupe formiranju" Vojske Kosova i demarkaciji Kosova sa Crnom Gorom.

Pročitajte još:

Jevtićeva stupila na dužnost: Srpska dogovorila njeno imenovanje

Stojanović: Marićeva smena lični interes nekog iz Srpske, neće proći bez posledica

Vlada Kosova: Na predlog Srpske smenjen Ljubomir Marić, Mirjana Jevtić nova ministarka

"Mi, razume se, ne priznajemo ništa što je proisteklo iz izdajničkog dogovora poslanika Pokreta socijalista i Ise Mustafe, pa ni novopostavljenu ministarku, koja se, prihvatajući funkciju, uprkos direktnom pozivu ovlašćenih predstavnika države Srbije, pridružila bloku albanskih političkih partija," navode dalje.

Opštinski odbori Srpske napredne stranke na Kosovu i Metohiji prekidaju "svaku saradnju sa Pokretom socijalista na KiM" i preduzeće "sve korake" kako bi se "neutralisala šteta" koju ta "minorna grupa političkih profitera" nanosi "snazi i jedinstvu srpskog naroda na Kosmetu". 

Mirjana Jevtić stupila je juče na dužnost ministra za administraciju lokalne samouprave Kosova, nakon što je prošle nedelje Ljubomir Marić smenjen sa mesta ministra u ovom ministarstvu. U vezi sa ovom smenom u javnost su sve vreme stizale kontroverzne informacije, čime su podele unutar Srpske, pre svega, na relaciji SNS-PS, o kojima se već duže vreme govori –  sada postale vidljive.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.