Simić u kosovskom parlamentu: Nisu ispunjeni uslovi za povratak, ali moramo da branimo vitalne interese

U ime interesa srpskog naroda i demokratije, sa gnušanjem odbacujemo političko i pravno nasilje Skupštine Kosova i javno poručujemo da ne priznajemo bilo kakvu odluku u vezi sa Trepčom – ovom rečenicom je, tada još jedinstvena, lista Srpska, pre više od dva meseca, zamrzla učešće u kosovskoj skupštini. Politički uslovi za naš povratak realno još uvek nisu ispunjeni. Zakon o strateškim investicijama i zakon o Trepči ugrožavaju interese i opstanak Srba na Kosovu, ali da bismo bili u mogućnosti da branimo naše vitalne interese, mi moramo da se vratimo borbi unutar institucija i probamo da osporimo ove zakone – ovim rečima se danas šef poslaničke grupe Srpske, Slavko Simić, obratio u Skupštini Kosova. Deo poslanika ove liste danas se tako vratio u parlament. Odluku o povratku kritikuje Kancelarija za Kosovo i Metohiju, a šef Pokreta socijalista, čiji je Simić kadar, Aleksandar Vulin, poručuje da Vladu u Prištini treba srušiti. O tome više u posebnoj vesti

Želim da znate – politički uslovi za naš povratak nisu ispunjeni

"Želim da znate da politički uslovi za naš povratak realno još uvek nisu ispunjeni, jer svi moraju da budu svesni koliko je teško vratiti se u institucije gde politički ignorišu potrebe vaše zajednice i gde se ignorišu prava srpske zajednice," naveo je Simić, stoji u transkriptu njegovog govora pred kosovskim poslanicima koji je dostavljen medijima.

Kako je javila novinarka RTV Kim-a koja prati sednicu, u kosovskom parlamentu se, pored Slavka Simića nalaze još poslanici Bojan Mitić, Slobodan Petrović, Milka Vuletić i Milena Milićević.

Poručivši  da je "ovo poslednji pokušaj provere demokratije na Kosovu", uz zahtev da predstavnike Srba albanske kolege prihvate kao partnere, "ali ne samo na papiru, kao do sada", on je dalje naveo:

"Želim da znate da Srpska lista nastavlja da snažno bude protiv zakona o Trepči, i zakona o strateškim investicijama – zakona koji su usvojeni bez konsultacija sa srpskom zajednicom i koji su bili izuzeti iz svakog procesa odlučivanja. Dakle, sigurno da su to zakoni koji ugrožavaju interese i opstanak Srba na Kosovu, ali da bismo bili u mogućnosti da branimo naše vitalne interese, mi moramo da se vratimo borbi unutar institucija i probamo da osporimo ove zakone."

Vršiću pritisak da se formira ZSO

Simić je dodao i da svojim koalicionim partnerima – Demokratskoj partiji Kosova i Demokratskom savezu Kosova – poručuje da će kao šef poslaničkog kluba "konstantno vršiti pritisak gotovo na svakoj sednici Skupštine i tražiti da se do kraja ispoštuje koalicioni dogovor", kao i onaj postignut u Briselu o formiranju ZSO:

"To je prioritet našeg budućeg rada, a isto tako očekujemo da naši koalicioni partneri DPK i DSK ispoštuju dogovore, i odmah pokrenu proces formiranja ZSO."

Ipak, Simić ističe i da nema vremena za čekanje na formiranje ZSO-a: "Još jednom ponavljam, nemamo vremena da čekamo na proces uspostavljanja ZSO."

Simić je, takođe, pozvao albansku javnost i albanske političke predstavnike da prestanu sa, kako je istakao, pružanjem otpora Briselskim dogovorima i da prihvate ZSO, jer "to je ključ opstanka Srba na Kosovu."

O Aleksandru Vučiću u kosovskoj skupštini: Srpski premijer odgovorno sprovodi briselske sporazume, on ume da se izbori sa opozicijom

Obraćajući se kosovskom premijeru, Isi Mustafi i predsedniku kosovske skupštine, Kadriju Veseljiju, Simić je, dalje, poručio:

"Očekujemo da i vi preuzmete odgovornost koju je preuzeo predsednik Vlade Republike Srbije, gospodin Aleksandar Vučić, koji odgovorno implementira i poštuje sve principe Briselskog sporazuma, čak i one oko kojih je pristajao na teške kompromise. Očekujemo da prestanete da koristite opoziciju kao izgovor, jer i u Beogradu postoji opozicija, ali gospodin Aleksandar Vučić ume da se izbori sa tim, jer ima viziju budućnosti i viziju pomirenja."

Podele unutar Srpske u javnosti su vidljive od smene Ljubomira Marića, inače kadra SNS-a, sa mesta ministra administracije lokalne samouprave u kosovskoj vladi, i postavljanja Mirjane Jevtić, iz PS-a – na njegovo mesto. Zbog ove smene došlo je i do prekida saradnje ove dve političke stranke na KiM-u, da bi potom iz poslaničkog kluba Srpske bili isključeni predsednik Progresivno-demokratske stranke, Nenad Rašić i predstavnik goranske zajednice u Skupštini Kosova, Adem Hodža.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.