Tači u Račku: „Srbija je izvršila genocid na Kosovu“

Tači u Račku
Foto: Kosovsko predsedništvo

Kosovski predsednik, Hašim Tači, odao je juče „počast žrtvama u Memorijalnom kompleksu u Račku“. On je još jednom ponovio ono što, nakon nedavne izjave predsednka Srbije da je „Račak fabrikovan“, ovih dana često izgovaraju prištinski zvaničnici – „Srbija je izvršila genocid tokom oružanih sukoba na Kosovu“, „ćutanje međunarodnih zvaničnika dozvolilo je aktuelnom srpskom rukovodstvu da negira zločin“.

Tači je, po sopstvenom priznanju, Račak posetio jer je to „vrhunac masakra države Srbije nad civilnim stanovništvom na Kosovu“.

„Budućnost se ne gradi poricanjem zločina i vređanjem ubijenih na Kosovu. Budućnost se gradi priznanjem krivice i izvinjenjem srpskog rukovodstva. Ćutanje međunarodnih zvaničnika dozvolilo je aktuelnom srpskom rukovodstvu da negira zločin“, kazao je Tači.

Međutim, izjavu predsednika Srbije „da je Račak fabrikovan“, pratile su reakcije Evropske unije, ambasada Velike Britanije i Švajcarske i SAD-a na Kosovu, specijalnog izaslanika generalnog sekretara Ujedinjenih nacija, Zahara Tanina i drugih zvaničnika da „nema prostora negiranju onoga što se dogodilo u Račku“.

Kosovski predsednik naveo je da je „Srbija na Kosovu izvršila genocid – oko 400 masakra nad albanskim civilima, ubila oko 1.300 dece, silovala oko 20.000 žena i ubila oko 13.000 albanskih civila“.

„Oni koji su počinili te zločine protiv čovečnosti, nisu izvedeni pred lice ni domaće niti međunarodne pravde“, poručio je Tači iz Račka.

Do najnovije aktuelizacije Račka došlo je krajem prošle nedelje, nakon što je prištinski sud izrekao kaznu od dve godine zatvora, bivšem ministru administracije i lokalne samouprave, Ivanu Todosijeviću koji je, između ostalog, Račak nazvao „izmišljenim“.

U pomoć Todosijeviću priskočio je predsednik Srbije koji je istog dana izneo slične tvrdnje – nazvavši Račak „fabrikovanim“. Ovu izjavu predsednika pratila je podrška Beograda, mnogobrojne osude prištinskih zvaničnika, te i reakcija međunarodnih predstavnika da „nema prostora negiranju onoga što se dogodilo u Račku“.

Upravo zbog ove izjave, advokat Tom Gaši, nekadašnji pravni zastupnik porodica žrtava u slučaju Račak, podneo je Specijalnom tužilaštvu u Prištini krivičnu prijavu protiv Aleksandra Vučića, u kojoj se navodi da je srpski predsednik „negiranjem masakra u Račku“ i pružanju podrške bivišem ministru, Ivanu Todosijeviću, „namerno podsticao i javno širio mržnju, raskol i netoleranciju između etničkih grupa – Srba i Albanaca koji žive na Kosovu.

Slučaj Račak u srpskoj i kosovskoj javnosti izaziva potpuno oprečne reakcije.


Više o tome i brojnim reakcijama na ovu vest čitajte u:

20 godina od slučaja Račak

Tanin: Zabrinut zbog revizionizma, nepristrasno pravosuđe imperativ

Velika Britanija i Švajcarska pozivaju na uzdržavanje od poricanja Račka

Ambasada SAD: Ne revizionizmu, ali i selektivnom procesuiranju na osnovu političke orijentacije ili nacionalne pripadnosti

Đurić: Radnici kosovskog pravosuđa srpske nacionalnosti žele da napuste institucije

Vučić: Srećan sam zbog krivične prijave Prištine zbog Račka

Voker: „Nije prvi put da me beogradski zvaničnici nazivaju različitim imenima i izmišljaju šta se dogodilo u Račku“

EU za prištinski portal: Jasno je – nema prostora za negiranje događaja u Račku

Krivična prijava protiv Vučića zbog izjave o Račku

Kosovski sud osudio Todosijevića, a zvaničnici Vučića

SL: Ako presuda Todosijeviću bude potvrđena, napuštamo institucije

Vlajić: Sud u Prištini reciklirao verbalni delikt iz nedemokratske SFRJ

Kancelarija za KiM: Svi smo mi Ivan Todosijević!

Vlajić: Todosijević osuđen na dve godine zatvora, sledi žalba

Počelo suđenje Todosijeviću zbog izjave o Račku

Gazeta Express: Podignuta optužnica protiv bivšeg ministra Ivana Todosijevića

Gazeta: Specijalno tužilaštvo Kosova pokrenulo istragu protiv Todosijevića; Advokat: Nema osnova za istragu, pretnja slobodi govora

Srpska lista: Istraga protiv Todosijevića još jedan proces kojim Priština želi da ućutka Srpsku listu odnosno srpski narod

Haradinaj razrešio dužnosti ministra Todosijevića zbog izjave o NATO bombardovanju

Reakcije posle smene kosovskog ministra u ostavci Todosijevića

Koha: KMDLNJ – Nije dovoljna smena, Todosijević treba da se uhapsi

Diskriminisana zbog stava o NATO bombardovanju?

Haradinaj smenio Mikić zbog objave o NATO bombardovanju

Musljiu tražila smenu zamenice ministra pravde Vesne Mikić iz SL zbog statusa o NATO bombardovanju

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.