Haradinaj smenio Mikić zbog objave o NATO bombardovanju

Haradinaj Mikic
Foto: Russia Today/ RTV Kim

Vest je ažurirana.

Zamenica ministra pravde Vesna Mikić iz Srpske liste smenjena je danas sa ove pozicije zbog objave na Fejsbuku o NATO bombardovanju.

Nakon što je juče na svom Fejsbuk profilu napisala da je NATO kampanja protiv SR Jugoslavije usledila nakon decenije borbe protiv albanskih terorista, te da je NATO izvršio namerni genocid, zamenica ministra pravde u Vladi Kosova, Vesna Mikić, razrešena je danas dužnosti.

„Na današnji dan, pre tačno 20 godina nad jednom suverenom zemljom koja se deceniju unazad borila protiv albanskog terorizma u okviru svojih granica, izvršen je namerno planiran genocid od strane NATO alijanse“, objava je Mikić koja je bila povod za ovakvu odluku kosovskog premijera Ramuša Haradinaja.

Po objavljivanju ovog statusa, jedna od poslanica PDK u Skupštini Kosova, Ganimete Musliu, zatražila je od kosovskog premijera da je razreši dužnosti, što se i dogodilo na današnjoj sednici Vlade Kosova.

„U Vladi i institucijama Republike Kosovo, nema mesta za individualnost, bez obzira na etničku pripadnost, kao ni nipodaštavaje zajedničkih evro-atlantskih vrednosti. Posebno imajući u vidu da je država Kosovo stvorena upravo na ovim vrednostima. Izjava zamenice ministra u Ministarstvu pravde, Vesne Mikić, po kojoj je NATO bombardovanje bilo genocid nad državom i srpskim narodom je neprihvatljiva i predstavlja govor mržnje, koji je sankcionisan Ustavom i zakonom. Stoga, sam danas razrešio dužnosti zamenicu ministra Mikić“, napisao je Haradinaj na Fejsbuku.

Mikić je druga funkcionerka Srpske liste u Vladi Kosova koja je ove godine razrešena dužnosti, pre nje je početkom februara smenjen i ministar poljoprivrede Nenad Rikalo.

Za Srpsku listu, današnji potez kosovske Vlade je dokaz da se „nastavljaju politička imenovanja privatnih i podobnih Srba Haradinaja, Tačija i Veseljija u institucijama u Prištini“, navodi se u saopštenju ove partije dostavljenom agenciji Beta.

Sa ovom ocenom saglasna je i Kancelarija za Kosovo i Metohiju, a dodaju i da Vesna Mikić „iznela preovlađujuće mišljenje u srpskom narodu“ time što je „agresiju na srpski naroda nazvala genocidom, a albanske separatiste, teroristima“.

17:46 – U međuvremenu, oglasila se i Vesna Mikić.

“Ako mi predstavnici srpske zajednice moramo da pričamo i razmišljamo samo na način na koji oni očekuju i što žele da čuju, onda o kakvoj demokratiji danas govorimo”, izjavila je za RTV Puls.

Mikić kaže da joj je vest o smeni donela prijateljica koja je to videla na Haradinajevom Fejsbuk profilu. S obzirom na to da zvanično nije dobila informaciju o svojoj smeni, najavljuje da će se sutradan redovno pojaviti na radnom mestu.

“Smatram da ničija prava nisu povređena ako ja iznosim svoje mišljenje i stav na svom privatnom Fejsbuk profilu. Ako ja, kao predstavnica srpskog naroda nemam pravo da pomenem taj dan, za koji svi u svetu znaju da je to bio protivpravni akt i da je agresija na Srbiju bila nepravedan čin, kako onda možemo da shvatimo njihovu “epopeju” u mestu Prekaze kod Peći kada oni obeležavaju dan početka agresije na SRJ kao istorijski dan za albanski narod na Kosovu”, rekla je Mikićeva i dodala da ako je demokratija namenjena za samo jednu zajednicu na Kosovu, nemamo o čemu da razgovaramo, prenosi RTV Puls.

Odluka Vesna Mikić Haradinaj ostavka, otkaz

Foto: Fejsbuk profil/Ramuš HaradinajPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.