Kosovski sud osudio Todosijevića, a zvaničnici Vučića

VUčić Čitaku Tači Haradinaj Pacoli Todosijević

„Sramotno“, „odvratno“, „besramno“, „ludilo“, „beskrupulozno“, reakcije su najviših prištinskih zvaničnika na izjavu Aleksandra Vučića, o „fabrikovanom zločinu u Račku gde je sve falsifikovao onaj belosvetski prevarant, lopuža i hohštapler i prevarant, Voker“. Vest da je bivši kosovski ministar i aktuelni poslanik u kosovskoj skupštini, Ivan Todosijević – za svoju raniju izjavu o Račku, danas pred prištinskim sudom osuđen na dve godine zatvora, tako je večeras dospela, barem za kosovske medije i društvene mreže, u drugi plan. Reakcije kosovskih zvaničnika takođe su potisnule i prethodne snažne osude Srba upravo povodom današnje presude. 

Kosovski mediji su tokom dana informativno javljali o presudi Todosijeviću, upadljivo bez ocena i komentara, što se takođe ponovilo i sa izveštavanjem o hitnoj konferenciji za medije Srpske liste u Severnoj Mitrovici, a posle izricanja presude.

Informativno su preneli upozorenje predsednika SL i aktuelnog gradonačelnika Severne Mitrovice, Gorana Rakića, da će pozvati sve Srbe da napuste kosovske institucije ukoliko ovakva presuda ostane potvrđena i od strane Apelacionog suda.

Ono što je, međutim, „isprovociralo“ reakcije u Prištini večeras jeste reakcija iz Beograda na ovu presudu – a to je izjava srpskog predsednika Aleksandra Vučića o tome da će „svi članovi Srpske liste ponoviti isto“, kao što je „i on sada ponovio“:

„Fabrikovan zločin u Račku gde je sve falsifikovao onaj belosvetski prevarant, lopuža i hohštapler i prevarant, Voker“.

Prištinski zvaničnici nezadovoljni Vučićevom izjavom

Čitaku: „Sramota za Srbiju“

Ambasadorka Kosova u SAD, Vljora Čitaku (Vlora Çitaku), oštro je reagovala na izjavu predsednika Srbije, opisujući je kao „potpuno ludilo“.

„Ovo je potpuno ludilo“, poručila je Čitaku, navodeći da se u Račku „dogodila tragedija koja je otkrila pravu okrutnost srpskog režima na Kosovu“.

„Poricanje je beskrupulozno, Sramota za Srbiju“.

Haradinaj: „Srbija besramno čuva zločinački mentalitet nasleđen iz Miloševićevog vremena“

Odlazeći kosovski premijer, Ramuš Haradinaj, poručuje da Srbija „besramno čuva zločinački mentalitet nasleđen iz Miloševićevog vremena“.

Navodi da o „Vučićevoj patološkoj mržnji prema Albancima svedoči i njegova poslednja izjava da je masakr u Račku koji je šokirao čeo svet 1999. – fabrikovan“.

„Žalosno je što Srbija nastavlja da gaji etničku mržnju prema Albancima i negira genocidne zločine, kontaminirati budućnost i smanjujući šanse za mir i pomirenje u regionu“, navodi u objavi na društvenim mrežama.

Tači: „Mir, pomirenje i pravda ne mogu se graditi na negiranju zločina“

Negativan komentar povodom današnje izjave uputio je i kosovski predsednik, Hašim Tači (Hashim Thaçi).

„Vidim da zvaničnici iz Srbije negiraju neke od najgorih zločina nad civilima koji su se dogodili u Evropi, a koje je MKSJ (Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju) potvrdio, poput Račka.

„Mir, pomirenje i pravda ne mogu se graditi na negiranju zločina“, dodao je Tači.

Pacoli: „Sramotno i odvratno“

Za odlazećeg ministra spoljnih poslova, Bedžeta Pacolija (Behgjet Pacolli), izjava predsednika Srbije o Račku je „sramotna i odvratna“.

„To je težak zločin protiv čovečnosti od strane srpske policije i vojske. Komandant jedinice koja je izvršila masakr Goran Radosavljević, zaštićen je od strane svog prijatelja“, poručio je Pacoli na Tviteru.

Međunarodni predstavnici se još uvek nisu oglasili u vezi sa presudom Todosijeviću i najnovijim tenzijama

Prethodne reakcije Srba

Sa srpske strane osude presude, pored Vučića i Srpske liste, stižu i sa drugih adresa. Sud u Prištini reciklirao je verbalni delikt iz nedemokratske SFRJ, za KoSSev je ranije jutros rekao advokat Ivana Todosijevića – Nebojša Vlajić.

„Danas je Osnovni sud u Prištini, odeljenje za teška krivična dela, reciklirao jedno davno zaboravljeno krivično delo – verbalni delikt iz člana 133 Krivičnog Zakona SFRJ – jedne nedemokratske države, u kojoj čak i u takvoj nije bilo moguće izreći ovakvu presudu i to se nije dešavalo. Njemu je za ono što je rekao, izrečena kazna od dve godine. To govori o stanju ljudskih prava i sloboda i demokratiji, pogotovu u odnosu na manjine na Kosovu, da jednostavno nije dozvoljeno reći nešto što se vlastima ne sviđa, ili što nekome nije po volji. Ovo govori da i bilo ko od nas – ko nešto govori i ko kaže nešto slično, može proći na isti način, a to je zastrašujuće. Zastrašujuće je živeti u takvom društvu“. 

Verbalni delikt vraća u najmračnije vreme komunističke diktature, ponovio je i vladika Raško-prizrenski Teodosije, uz ocenu da se radi o „drakonskoj“ kazni, te da dvostrukim aršinima nema mesta u pravnom društvu.

„Uz svo poštovanje za sve ratne i posleratne žrtve na Кosovu i Metohiji, neprihvatljivo je da se s jedne strane Srbi drakonski kažnjavaju, dok istovremeno pripadnici bivše OVК koji se sumnjiče za brojne zločine protiv nealbanskog, ali i sopstvenog stanovništva, ne samo ostaju nedodirljivi, već se tretiraju kao heroji, uz najteže izraze etničke i verske netrpeljivosti prema srpskom narodu“.

Brojne su reakcije i na nalozima društvenih mreža. Jedna od njih je i ocena organizatora protesta #1od5 miliona u Kosovskoj Mitrovici – Marka Jakšića, koji je podsetio na ono što i on takođe vidi kao dvostruki standard, kada je bio jedan od onih koji su podneli krivičnu prijavu protiv brata kosovskog premijera Dauta Haradinaja zbog izjave da na Kosovu neće biti Srba ukoliko njegov brat Ramuš Haradinaj bude izručen Srbiji.

Pročitajte još:

SL: Ako presuda Todosijeviću bude potvrđena, napuštamo institucije

Vlajić: Sud u Prištini reciklirao verbalni delikt iz nedemokratske SFRJ

Kancelarija za KiM: Svi smo mi Ivan Todosijević!

Vlajić: Todosijević osuđen na dve godine zatvora, sledi žalba

Počelo suđenje Todosijeviću zbog izjave o Račku

Gazeta Express: Podignuta optužnica protiv bivšeg ministra Ivana Todosijevića

Gazeta: Specijalno tužilaštvo Kosova pokrenulo istragu protiv Todosijevića; Advokat: Nema osnova za istragu, pretnja slobodi govora

Srpska lista: Istraga protiv Todosijevića još jedan proces kojim Priština želi da ućutka Srpsku listu odnosno srpski narod

Haradinaj razrešio dužnosti ministra Todosijevića zbog izjave o NATO bombardovanju

Reakcije posle smene kosovskog ministra u ostavci Todosijevića

Koha: KMDLNJ – Nije dovoljna smena, Todosijević treba da se uhapsi

Diskriminisana zbog stava o NATO bombardovanju?

Haradinaj smenio Mikić zbog objave o NATO bombardovanju

Musljiu tražila smenu zamenice ministra pravde Vesne Mikić iz SL zbog statusa o NATO bombardovanjuPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.