Haradinaj razrešio dužnosti ministra Todosijevića zbog izjave o NATO bombardovanju

ramuš Haradinaj

Nakon što je u prilogu Glasa Amerike ukazano na to da dok je zamenica kosovskog ministra pravde Vesne Mikić razrešena dužnosti zbog svog stava o NATO bombardovanju, a zbog sličnih stavova nije bilo reakcija na izjavu ministra administracije lokalne samouprave Ivana Todosijevića, kosovski premijer Ramuš Haradinaj danas je razrešio dužnosti i ovog ministra iz redova Srpske liste.

„Danas sam doneo odluku o razrešenju ministra administracije lokalne samouprave Ivana Todosijevića. Ne može se tolerisati takav govor mržnje u ministrovim izjavama. Besmisleno je da danas jedan od naših kolega pokazuje toliko neznanja, mržnje i vređa žrtve Račka, kao i druge žrtve Miloševićevog režima, i prihvata i odobrava teror ovog režima. To nije opravdano. U vladi koju vodim, neće biti mesta za bilo koga ko na bilo koji način vređa druge na etničkoj, rasnoj, verskoj ili drugoj osnovi, niti one koji nameravaju prihvatiti takve politike. Odluka stupa na snagu odmah“, naveo je Haradinaj na svom Fejsbuk profilu.

Podsećamo, Todosijević je na obeležavanju 20 godina od NATO bombardovanja, u Zvečanu, izneo svoj stav o tome.

“Povod za agresiju na našu zemlju bila je takozvana humanitarna katastrofa na prostoru Kosova i Metohije, izmišljeni Račak, a upravo su ti šiptarski teroristi koji su sve to izmislili, činili najveća zlodela na Kosovu i Metohiji, za koja niko do dan danas nije odgovarao. Činili su zločine pre NATO agresije, ubijali dobre srpske domaćine na svom radnom mestu. Svoj krvavi pir nastavili su i tokom agresije, a nakon toga i dolaskom takozvane mirovne misije na Kosovu i Metohiju“, rekao je tada Todosijević, podsetio je juče Glas Amerike.

Advokat Edvard Gaši izjavio je za Glas Amerike da je kosovski premijer Ramuš Haradinaj, diskriminaciju počinio time što je uopšte smenio Vesnu Mikić, jer, kako kaže, u demokratskom društvu svako ima pravo na svoje mišljenje. On smatra da bi kosovski premijer trebalo da koriguje svoj postupak.

„Ima jedan aršin kada je u pitanju neopravdano sankcionisanje – treba ispraviti grešku prema jednom licu koje je sankcionisano, a ne sankcionisati druge zbog sličnog ili istog mišljenja. Znači političari treba da budu odmereni i da saniraju posledice neodmerenih postupaka. Prema tom aršinu, svako može da bude smenjen sa bilo kog mesta zato što je javno izneo mišljenje. Pa na šta to liči“, upitao je Gaši.

Ovo je drugi ministar Srpske liste u vladi Ramuša Haradinaja koji je razrešen dužnosti. Početkom februara smenjen je ministar poljoprivrede, šumarstva i ruralnog razvoja Nenad Rikalo.

Povezane vesti:

Diskriminisana zbog stava o NATO bombardovanju?

Haradinaj smenio Mikić zbog objave o NATO bombardovanju

Musljiu tražila smenu zamenice ministra pravde Vesne Mikić iz SL zbog statusa o NATO bombardovanju

Haradinaj smenio Rikala: Bio je ministar kojeg su poštovali u Vladi Kosova

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.