Voker: „Nije prvi put da me beogradski zvaničnici nazivaju različitim imenima i izmišljaju šta se dogodilo u Račku“

„Masakr u Račku izvršile su bezbednosne snage iz Beograda i ko god da je odgovoran za taj masakr mora biti izveden pred lice pravde… Žao mi je što se gospodin Vučić ne slaže i misli drugačije“, poručio je večeras nekadašnji šef verifikacione misije OEBS-a, Vilijam Voker, nakon izjave predsednika Srbije da je „zločin u Račku fabrikovan“ te da je „sve falsifikovao onaj belosvetski prevarant, lopuža i hohštapler i prevarant, Voker“.

„Ovo nije prvi put u poslednjih dvadeset godina da me zvaničnici u Beogradu nazivaju različitim imenima i izmišljaju šta se dogodilo u Račku. Postoji dovoljno dokaza da se to dogodilo. Prisustvovao sam sahrani četrdeset i više ljudi koji su tamo ubijeni i masakrirani. Izvršili smo jednu, i druge istrage su izvršene takođe o ovom masakru, i svi su došli do istog zaključka, isto ono što sam ja rekao“, rekao je Voker večeras za KTV.

Navodi da mu je žao zbog toga što „se gospodin Vučić ne slaže i misli drugačije“, ali i dodaje da je Beograd u poslednjih dvadeset godina „više puta pokušavao da porekne ono što su učinile njihove policijske snage u nebranjenom selu Račak“.

„Duboku zabrinutost“ izneo je povodom toga što počinioci ovih ubistava još uvek nisu kažnjeni.

„Masakr u Račku izvršile su bezbednosne snage iz Beograda i ko god da je odgovoran za taj masakr mora biti izveden pred lice pravde. Znam da se to još uvek nije dogodilo i bojim se da Srbija pretenduje da je ovaj masakr prevara. Ali mislim da svet zna bolje“, rekao je za KTV.

Slučaj Račak ponovo je postao aktuelna tema nakon što je bivši ministar u kosovskoj vladi i član Srpske liste, Ivan Todosijević juče osuđen na dve godine zatvora zbog toga što je, između ostalog, pre nekoliko meseci izjavio da je „Račak izmišljen“. Snažna osuda stigla je iz Beograda. Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić potom je izneo iste navode, ali i poručio da je „sve falsifikovao onaj belosvetski prevarant, lopuža i hohštapler i prevarant, Voker“.

Zbog ove izjave usledila je osuda prištinskih zvaničnika i krivična prijava protiv predsednika od strane nekadašnjeg advokata porodica žrtva u slučaju Račak, Toma Gašija.

U odbranu predsednika večeras je stao ministar spoljnih poslova Srbije, Ivica Dačić, koji je podnošenje krivične prijave u Prištini ocenio kao „još jednu prljavu igru Prištine“ i „vrhunac ludila i licemerja“, prenosi Tanjug.

„Ceo svet zna da u Račku nisu ubijeni civili već pripadnici OVK, da je Vilijem Voker nametnuo priču u zločinu nad civilima, da su Klinton i Olbrajt govorili o masakru, iako to nije potvrđeno ni istragom Helen Rante“, naglasio je Dačić u izjavi za Tanjug.

„Ta lažna država Kosovo je svoju propagandu bazirala na lažima, i nikakve krivične prijave ne mogu to da izmene“, istakao je Dačić.

Vilijam Voker (84), bivši šef verifikacione misije OEBS-a za Kosovo, počasni je građanin Kosova i dobitnik više priznanja i nagrada na Kosovu. Za kosovske Albance jedan je od najpopularnijih međunarodnih zvaničnika uz bivšeg američkog predsednika, Bila Klintona, takođe bivšu državnu sekretarku, Medlin Olbrajt i pokojnog Ričarda Holbruka.

Nasuprot tome za Srbe je jedan od najnepopularnijih zapadnih zvaničnika.

Ime Vilijama Vokera na Balkanu se pre svega povezuje sa slučajem „Račak“ – oružanim sukobom između srpske policije i pobunjenih naoružanih i uniformisanih Albanaca tokom akcije policije u opštini Štimlje na Kosovu i Metohiji, 15. januara 1999 – kako i danas tvrde srpski izvori, odnosno „masakrom nedužnih civila“, kako je tada naveo tadašnji šef Verifikacione misije OEBS-a na Kosovu, Vilijam Voker, a međunarodni zvaničnici ponavljaju i do danas. Upravo je ovaj Vokerov navod nagovestio i poslužio kao neposredan i zvanični povod za 78-dnevno bombardovanje tadašnje SR Jugoslavije od strane NATO-a.

Ovaj slučaj, kao i tada, i danas budi kontroverze, a njima, osim suprotstavljenih stavova dve strane, doprinose i tadašnji različiti zaključci sa obdukcije 45 tela ubijenih Albanaca, kao i političke posledice nastale nakon ovog slučaja – pre svega bombardovanje tadašnje Jugoslavije, potom i povlačenje bezbednosnih snaga federalne države i uspostavljanje međunarodne misije, u okviru koje je Kosovo devet godina kasnije jednostrano, ali uz podršku ključnih zapadnih zemalja, proglasilo i nezavisnost.

Pročitajte još:

EU za prištinski portal: Jasno je – nema prostora za negiranje događaja u Račku

Krivična prijava protiv Vučića zbog izjave o Račku

Kosovski sud osudio Todosijevića, a zvaničnici Vučića

SL: Ako presuda Todosijeviću bude potvrđena, napuštamo institucije

Vlajić: Sud u Prištini reciklirao verbalni delikt iz nedemokratske SFRJ

Kancelarija za KiM: Svi smo mi Ivan Todosijević!

Vlajić: Todosijević osuđen na dve godine zatvora, sledi žalba

Počelo suđenje Todosijeviću zbog izjave o Račku

Gazeta Express: Podignuta optužnica protiv bivšeg ministra Ivana Todosijevića

Gazeta: Specijalno tužilaštvo Kosova pokrenulo istragu protiv Todosijevića; Advokat: Nema osnova za istragu, pretnja slobodi govora

Srpska lista: Istraga protiv Todosijevića još jedan proces kojim Priština želi da ućutka Srpsku listu odnosno srpski narod

Haradinaj razrešio dužnosti ministra Todosijevića zbog izjave o NATO bombardovanju

Reakcije posle smene kosovskog ministra u ostavci Todosijevića

Koha: KMDLNJ – Nije dovoljna smena, Todosijević treba da se uhapsi

Diskriminisana zbog stava o NATO bombardovanju?

Haradinaj smenio Mikić zbog objave o NATO bombardovanju

Musljiu tražila smenu zamenice ministra pravde Vesne Mikić iz SL zbog statusa o NATO bombardovanju

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.