EU za prištinski portal: Jasno je – nema prostora za negiranje događaja u Račku

Aleksandar Vučić
Foto: RSE

„Jedna stvar je jasna, nema prostora za negiranje događaja u Račku“ i ovakvi stavovi „u suprotnosti su sa projektom za integraciju Zapadnog Balkana u EU“, poruka je Evropske unije nakon jučerašnje izjave predsednika Srbije da je „Račak fabrikovan“, prenosi Gazeta Express. Ujedno je to i prvo reagovanje EU na jučerašnje izricanje dvogodišnje kazne zatvora bivšem ministru iz Srpske liste, Ivanu Todosijeviću, zbog slične izjave. Iz EU za prištinski portal poručuju: „Na sudovima je da utvrde da li su određene izjave krivična dela“.

„Negiranje i revizija su u suprotnosti sa vrednostima Evropske Unije i u suprotnosti sa projektom za integraciju Zapadnog Balkana u EU“, navodi se u odgovoru EU, prenosi Gazeta Express.

Navode da je jedna stvar jasna:

„Nema prostora za negiranje ili relativizaciju događaja koji su se desili u Račku na Kosovu u januaru 1999.“, navodi se u saopštenju.

Poručuju da je regionu potrebno pomirenje, stabilnost i normalizacija odnosa, te da bi „vlasti trebalo da rade na tome da se prošlost oceni na pošten način i onako kakva jeste, uz poštovanje žrtava“.

Komentar EU na jučerašnje izricanje dvogodišnje zatvorske kazne Ivanu Todosijeviću iz Srpske liste upravo zbog izjave o Račku od pre nekoliko meseci je: „na sudovima da utvrde da li su određene izjave krivična dela“.

„Kazna mora biti proporcionalna uzimajući u obzir sve elemente slučaja“, dodaju iz EU.

Podsetimo, bivši kosovski ministar i aktuelni poslanik u kosovskoj skupštini, Ivan Todosijević – osuđen je juče pred prištinskim sudom na dve godine zatvora zbog izjave povodom 20. godišnjice NATO bombardovanja na ceremoniji u Zvečanu kada je, između ostalog, rekao da je „Račak izmišljen“.

Podršku Todosijeviću uputili su predstavnici Srpske liste koji su poručili da će svi Srbi napustiti kosovske institucije ukoliko ovakva presuda ostane potvrđena i od strane Apelacionog suda.

Međutim, ono što je „isprovociralo“ reakcije mnogih zvaničnika u Prištini jeste izjava predsednika Srbije povodom ove presude – da je „zločin u Račku fabrikovan“ da je „sve falsifikovao onaj belosvetski prevarant, lopuža i hohštapler i prevarant, Voker“.

Danas je nekadašnji pravni zastupnik porodica žrtava u slučaju Račak – advokat Tom Gaši, podneo Specijalnom tužilaštvu u Prištini krivičnu prijavu protiv predsednika Srbije, a upravo zbog ove izjave, o tome više u:

Pročitajte još:

Krivična prijava protiv Vučića zbog izjave o Račku

Kosovski sud osudio Todosijevića, a zvaničnici Vučića

SL: Ako presuda Todosijeviću bude potvrđena, napuštamo institucije

Vlajić: Sud u Prištini reciklirao verbalni delikt iz nedemokratske SFRJ

Kancelarija za KiM: Svi smo mi Ivan Todosijević!

Vlajić: Todosijević osuđen na dve godine zatvora, sledi žalba

Počelo suđenje Todosijeviću zbog izjave o Račku

Gazeta Express: Podignuta optužnica protiv bivšeg ministra Ivana Todosijevića

Gazeta: Specijalno tužilaštvo Kosova pokrenulo istragu protiv Todosijevića; Advokat: Nema osnova za istragu, pretnja slobodi govora

Srpska lista: Istraga protiv Todosijevića još jedan proces kojim Priština želi da ućutka Srpsku listu odnosno srpski narod

Haradinaj razrešio dužnosti ministra Todosijevića zbog izjave o NATO bombardovanju

Reakcije posle smene kosovskog ministra u ostavci Todosijevića

Koha: KMDLNJ – Nije dovoljna smena, Todosijević treba da se uhapsi

Diskriminisana zbog stava o NATO bombardovanju?

Haradinaj smenio Mikić zbog objave o NATO bombardovanju

Musljiu tražila smenu zamenice ministra pravde Vesne Mikić iz SL zbog statusa o NATO bombardovanjuPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.